2024. június 24., hétfő

Gyümölcsös-túrós sütemény cukorbetegeknek (is)

 


Meg mindenkinek, aki szereti a zabpehelylisztet, a túrót, a gyümölcsöket. A meggy ugyan már lassan leérik, a sárgabarack is fogyóban van, de őszibarackot még sokáig ehetünk, és társíthatjuk mással: málnával, áfonyával, szederrel. 

Egyik lányomnál ettem hasonlót, és el is csodálkoztam, hogy miért nem jutott eszembe eddig, hogy a gyakran készített zabpehelylisztes alapra túrót is halmozzak. Általában lekvárt vagy dzsemet kentem rá, és valamilyen habot. Úgy is nagyon szerettük, de ez is fenséges.

Hozzávalók:
-tészta: 
15 dkg zabpehelyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 evőkanál 1:4 édesítő
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 csipet só
1 mokkáskanál őrölt fahéj
10 dkg margarin
1 tojás
-túrókrém:
fél kg tehéntúró
1-2 evőkanál tejföl
1:4 édesítő
-gyümölcsök

Elkészítés: A száraz anyagokat habverővel összekeverte a kis unoka! :) Itt van most nálunk, és nagyon jól kijövünk. Múltkor a cukkinit vágta össze. Nagyon aranyos, segítőkész. Ő a második, és az első is szorgalmas volt, csak már megnőtt. Ritkán látom. 
Amikor kész volt a száraz anyagokkal, akkor belereszeltem a margarint, végül a tojással jól összegyúrtam. Nem is vártam vele, belenyomkodtam egy piteformába, és előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütöttem.

Amikor kihűlt rákentem a túrót, amihez csak összekevertem a hozzávalókat.

Persze lehet ízesíteni, vaníliaaromával, citromlével, ki hogy szereti. Őszi-és sárgabarackot, és meggyet rakosgattam rá. Fogyaszthatjuk tejszínhabbal vagy 1-2 gombóc fagylalttal. 
Az unokának kivettek a tésztából is, és a krémből is, krémpoharat kapott, mert nem ehet édesítőset. Végül is csak a túrót ette, de nem baj. Most azért tudom írni ezt a bejegyzést, mert olvasgat egyedül. Általában jól elvannak egy ideig, ha reggel foglalkozunk velük. Aztán megint igénylik a mesét vagy a közös játékot.


Bibliás elmélkedés:
"Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól" (Példabeszédek 22,6)
Egyik új vejünk döbbent meg karácsonykor, hogy a lányaink milyen jó háziasszonyok. Mindenki nagyszerűen főz, süt. Ennek nyilván az az oka, hogy munkára neveltük őket. Férjem egy időben táblázatot készített, melyben 8 házimunkát sorolt fel. Mindegyik gyereknek kettő jutott egy héten. A legfiatalabb akkor 4 éves volt. Ő a papucsok rendezését kapta a nappali előtt, de volt ott teregetés, mosogatás, söprögetés is a többieknek. Hazajöttek az iskolából, megnézték a táblázatot, gyorsan elvégezték a feladatot, és szabadok voltak a nap további részében. Amikor egy idősebb asszony egyszer meglátta a felosztást, megsajnálta őket: Szegény gyerekek!-mondta. Pedig már én is be voltam fogva, pedig egyedüli gyerek voltam. 
Néha nem egyszerű együtt dolgozni a gyerekekkel, általában előbb végzünk, ha nem szállnak be, mert tanítani is kell őket közben, és néha ki is kell javítani, amit elrontottak, de olyan jó látni, ahogy fejlődnek. A végeredmény pedig ez: elismerés és hála. 
Nagyszerű csapat lettek! Igazán hálás vagyok mindegyikért. Az unokákért is. 

2024. június 22., szombat

Rebarbarás-morzsás sütemény cukorbetegeknek (is)

 


A sütemény a szilvás-morzsás mintájára készült, de diétásan. Így is nagyon finom volt.
Hozzávalók:


-tészta:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg zabpehely durvára darálva
5 dkg zabpehelyliszt
fél mokkáskanál őrölt kardamom
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél cs sütőpor
csipet só
1 ek édesítő 1:4
1 tojás
25 dkg margarin

-töltelék:
35 dkg rebarbara
3 reszelt alma
egy marék meggy
fél mk fahéj
édesítő
........
1 dl durvára vágott dió
Elkészítés:

A piteformát kibéleljük sütőpapírral. A rebarbarát kis darabokra vágjuk. Összekeverjük az édesítővel, az almával és a fahéjjal. Állni hagyjuk, amíg a többi elkészül. A tésztához való száraz anyagokat összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a felkockázott margarint, és hozzáadjuk a tojást is.  Egynemű tésztává gyúrjuk. A felét hűtőbe tesszük. Nyugodtan használhatunk a zabpehely helyett zabpehelylisztet, ki hogy szereti. A másik felét a tepsibe nyomkodjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg szép világosbarna színt kap. Kivesszük a sütőből, de nem kapcsoljuk ki, hanem ráhalmozzuk a lecsepegtetett rebarbarás keveréket, a meggyet, és rámorzsoljuk a többi tésztát. Rászórjuk a diót. Lejjebb kapcsoljuk a sütőt kb 170 fokra, és 40-50 percig sütjük, hogy a teteje is szépen megpiruljon. Kevés rebarbara termett, kipótoltam almával és meggyel.

Bibliás elmélkedés:
"Mindennek rendelt ideje van."(Prédikátor 3.1.)
Ez is tavalyi recept, csak nem tettem időben közzé, és itt ragadt. Most is késésben vagyok vele, Bálint gazda szerint májusig szedhetjük a szárát. A levéllemezt nem szabad felhasználni az oxalát tartalma miatt. 
Idén sem termett jól, át kell ültetnem, de ezzel is késésben vagyok. 
Más is szokta halogatni a feladatait? Vagy csak én vagyok ilyen?
Valószínűleg nem vagyok egyedül, és ez nem 21. századi probléma, hiszen a Prédikátor is figyelmeztet arra, hogy "...ideje van az ültetésnek, és ideje annak kiszaggatásának, amit ültettünk."
Már többször írtam arról, hogy a Biblia két szót használ az időre. Például itt. Az egyik a kronosz, a pontos idő. "4 óra van, ideje bejönni uzsonnázni, gyerekek." Semmi baj nem történik, ha még kinn maradnak egy kicsit, de ha Isten időzítését elmulasztjuk, akkor lehet, hogy soha sem hív többet. Ez a kairosz, a rendelt idő. Emlékszem A farm, ahol élünk című filmre. A családnak volt egy gyermeke, aki súlyos betegséget kapott. Nem emlékszem pontosan a részletekre, de Istentől vették, hogy meg fog gyógyulni, ha elmennek egy helyre. El is indult az apa a fiúval, de eléjük állt egy férfi, hogy ne ma menjenek, hanem holnap. A férfi nem volt ismerősük, nem tudhatta, miről van szó. Isten angyalaként fogadták a tanácsot, és hallgattak rá. Másnap egy szikla elé kellett állítani a fiút, és villámlás, égzengés támadt körülötte, és meggyógyult. Nem hiszem, hogy Isten futószalagon készítené a csodákat, de igenis vannak csodák. Ő Mindenható úr, lehet imádkozni gyógyulásért, és sok mindenért. Nem biztos, hogy meghallgatja, mert például én is sokat szenvedek az ízületeimmel, de a kor előrehaladtával ez bizonyos fokig természetes is. Mondhatni, hogy most ennek van itt a rendelt ideje. Néha jobb, néha rosszabb. A kezelések általában használnak, de aztán megint kiújul. Ez azért nem kérdőjelezi meg bennem azt, hogy Isten szeret engem, és velem van. A Prédikátor arra figyelmeztet, hogy már ifjúságunk idején gondoljunk Teremtőnkre, hogy életünk végén Hozzá térjünk, aki a lelkünket adta. Nem tudjuk mikor lesz ez, mert ennek is rendelt ideje van. Addig is használjuk ki az időket, hogy tetszünk az alkotónknak. 

2024. június 21., péntek

Cseresznye-meggy dzsem pektinnel

 

Nem lehet azt mondani, hogy nem tudok olvasni. Azt sem lehet mondani, hogy nem tudok értően olvasni. Mégsem tűnt fel, hogy a dzsemfix-ben, amit évek óta használok lekvárfőzéshez, dextróz van, ami a cukor egyik álneve. Állítólag több, mint 40 álneve van, hogy megtévessze szegény cukrosokat, és megvegyék a terméket. Egyik lányom hívta fel rá a figyelmemet, és a pektint ajánlotta. Kicsit drágább ugyan, mint a másik, de egy zacskóval több gyümölcsöt lehet eltenni (2 kg-ot), és tartósító sincs benne, mint a dzsemfix-ben. Én már régóta nem használok tartósítót a csavaros tetejű üvegekhez. A tkemalin kívül minden elállt, de gyanítom, hogy ott valamit rosszul csináltam.

Hozzávalók: 
1,20 kg meggy magozva
0,5 kg cseresznye magozva
1,5 evőkanál 1:4 édesítő
1 lapos teáskanál citromsav
1 zacskó pektin
fél narancs leve
Elkészítés: 
Az arányokon természetesen lehet változtatni, én így készítettem.  Mivel nagy szemű volt a cseresznye, kisebb darabokra vágtam. A narancslé kivételével mindent összekevertem, a gyümölcsöt kicsit szétnyomkodtam a kezemmel, és feltettem főni. Az utasításnak megfelelő idő után üvegekbe szedtem, és száraz dunsztban pihentek másnapig. A végén hagytam egy keveset, amibe narancslét kevertem. Rottyant egyet, elég volt egy kis üvegbe, és egy kis tálba. Meg is kóstoltuk. Csodás íze van!


2024. június 19., szerda

Körözött paprikába töltve

Az igazi kőrözöttet juhtúróból készítik, de én akkor is teszek bele tehéntúrót is, mert nekem túl erőteljes az íze.

Ez a képen pedig teljesen tehéntúróból készült. Tudja valaki, hogy miért így nevezik?

Hozzávalók:
fél kg tehéntúró ( itt házi )
2 kis hagyma
1 mokkáskanál kömény
1 evőkanál őrölt piros paprika
1 mk őrölt fekete bors
(só)
(tejföl)

Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, és az összes hozzávalóval simára keverjük. Tejföl csak akkor kell, ha száraznak találnánk. Ha nagyon simára szeretnénk, akkor botmixerrel is besegíthetünk. Ha kész,
 zöldpaprikába töltjük, és karikára vágva fogyasztjuk.  Anyósoméknál ettem ilyet először. Igazi retró étel, azt hiszem. 



2024. június 18., kedd

Sült édesburgonya/batáta

 

Most már inkább cukkinit vagy tököt illetve friss gyökérzöldségeket sütök, de azért a batáta is sorra kerül még. Krumpli helyett javasolják egyesek cukrosoknak, mert lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, viszont édesebb, ezért mások nem javasolják. Az ember csak kapkodja a fejét.

Mi szeretjük, mióta serpenyőben sütöm, mindenki megeszi. Már van egy leves recept,  egy köret, kicsit más ízesítéssel, és keksz is a blogon. Keverhetjük zöldségekkel is csirkecombok alá, és mehet a sütőbe.

Hozzávalók:
1 nagy édesburgonya
2 sárgabarack
1 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj

Elkészítés: A batátát nem is muszáj meghámozni, ha szép a héja. Szeletekre vágjuk, ha nagy, akkor még cikkekre. A vöröshagymát és a fokhagymát felkockázzuk, és kevés olajon megpároljuk. Rádobjuk az édesburgonyát, sózzuk, borsozzuk, és gyakran kevergetve roppanósra sütjük. Húsok mellé kínáljuk. Volt két puha barack is, hozzáadtam. Nem árthat. 

2024. június 16., vasárnap

Cukkini tócsni/lepcsánka tk liszttel

 

Szeretjük a cukkinit. Már alig vártam, hogy szabad földit kapjak a piacon. Ide gyűjtöttem a recepteket, van egy édes is. A mostani annyiban különbözik a többitől, hogy teljes kiőrlésű búzalisztet használtam. Egyébként itt van egy hasonló.

Hozzávalók:
1 kg zsenge cukkini
4 tojás
20 dkg tk búzaliszt
só, bors ízlés szerint
olaj a sütéshez


Elkészítés: A cukkini belét kivágjuk, és héjastul, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, és egy óra múlva kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a borsot. Egy serpenyőbe olajat öntünk, és kanállal beleszaggatjuk a masszát. Ellapogatjuk, és közepes tűzön mindkét oldalukat pirosra sütjük. Kb 30 darab lett. Mire észbe kaptam, már csak ennyit tudtam lefényképezni. Kis fokhagymás tejföllel ettük, de köretnek is kiváló.

Idei eperlekvár

 


Semmi különös, csak szépek lettek a képek szerintem. Nagyon finom lett a lekvár, a szokásos módon dzsemfix-szel és édesítővel tettem el. 

Készült már bodzával is idén. Itt van.

2024. június 15., szombat

Bólyi túrós cukorbetegeknek (is)

 


Nagyon szeretjük a túrós süteményeket, van is egy sor a blogon. Külön kedvenc a Bólyi túrós, amit sokan más néven ismernek: Szórós túrós, Lusta asszony rétese. Férjem még a GANZ-MÁVAG-ban dolgozott, mint kutatómérnök, amikor megismerkedtünk ezzel a süteménnyel. Nagyon jó viszonyban volt az egyik kollégájával. Összejártunk, és jókat ettünk egymás konyhájában. Ott Bólyi túrósnak ismertük meg, nekem így is maradt. Több is van a blogon különböző ízesítéssel: ittitt (cukkinivel) , itt (mesés)itt (karácsonyi)
Most egy rendes diétás változat következik, ami ugyanolyan finom, mint a szokásos. Annak, aki még nem hallott róla, talán furcsa lesz a nem mindennapi elkészítési mód, de biztosíthatom, hogy szépen összeáll, ahogy a képen is látszik. 
Hozzávalók:
15 dkg zabpehelyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
4 evőkanál 1:4 édesítő
1 sütőpor
10 dkg margarin
0,5 kg túró
2 tojás
3 dl tej

Elkészítés: 5 dkg margarinnal kikenünk egy közepes tepsit. A száraz anyagokat összekeverjük, és a felét a tepsibe szórjuk. A túrót rányomjuk krumplinyomóval, ennek hiányában a kezünkkel is elmorzsolhatjuk. Következik a lisztes keverék másik fele. A tojást és a tejet összekeverjük, és ráöntjük. A maradék 5 dkg margarint kis kockákban rászórjuk. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg szép piros lesz.

Bibliás elmélkedés: 
"Meddig fekszel, te rest, mikor hagyod abba az alvást? Még egy kis alvás, egy kis szunnyadás, összetett kézzel fekvés, így tör rád a szegénység, mint útonálló, és a szűkölködés, mint egy fegyveres ember. "
(Példabeszédek 9-11.)
 
Gyakran idézik ezeket az igeverseket a Bibliából annak szemléltetésére, hogy Isten a szorgalmas, dolgos embereket áldja meg. "Aki nem dolgozik, ne is egyék!"-hangzik a másik felszólítás, ami közmondássá is lett. 
Hát mi dolgoztunk látástól vakulásig, amikor a házunkat építettük! Munka után másodállások, segédkezés a kőműves mellett stb. Ez utóbbiban főleg a férjem vett részt, a tetőtér szigetelést is nagyjából ő végezte. Nem lustálkodtunk, az biztos. Csak éppen egymásra alig jutott idő, és szinte idegenné váltunk egymás iránt az évek alatt. Ezt Isten biztos nem akarhatta. Vagy mégis? Ma sem értem teljesen, hogy hogy van ez. Férjem úgy fogalmazott a Jézus és a szerelem című filmben, ahol mi voltunk az idősebb házaspár, hogy azt nem lehet mondani, hogy a házassági válság Isten akarata volt, de hogy szerepelt a tervében, az biztos. Utólag visszagondolva látom azokat a pillanatokat, amikor Isten szelíden hívott magához, de nem válaszoltam rá. Így kicsit "beerősített", mert kiválasztott bennünket. Ha kisebb házat építettünk volna, akkor hamarabb elköltözünk volna a szülőktől. Ha...Csak az a ha ott ne volna! De ott van, és tudtunk Istenre figyelni. 
Akkor mennyit dolgozzunk? 
Nem az a célja egy családnak, hogy saját otthona legyen, szép ruhái, autó, stb? De, ezek nem rossz célok, csak nem mindegy, hogy milyen áron. Isten a szükséget mindig megadja-tanított minket egy börtönmissziós néni, a luxust kell összeteperni. Arra megy rá a házasság, a gyerekek lelki egészsége, és ez ma főleg a fiúkat érinti. 
Holnap Apák napja lesz. A családok felében már a válások magas száma miatt nincsenek jelen az apák. Sajnos sokszor ott sem, ahol még együtt élnek. Vagy azért, mert dolgoznak, vagy azért, mert a tévét nézik, ülnek a gép előtt, mert sokszor nem is tudnak mit kezdeni a gyerekeikkel, mert már nekik sem volt édesapjuk elérhető. 
Mi a megoldás? Nem tudom, csak azt tudom, hogy Isten férfivá és nővé teremtette az embert. Mindkét félre szükség van, mert kiegészítik egymást.
Sokszor csak arra van szükség, hogy az igényeinket leszállítsuk. 
Adjunk hálát az apákért! Köszönjük, hogy vannak nekünk, hogy sokat dolgoznak értünk. Hogy otthon maradhattunk gyeden, gyesen, mert vállalták az áldozatot. A többletmunkát is. Adja Isten, hogy a továbbiakban (is) úgy alakuljon a gazdasági helyzet az országban, hogy jelen lehessenek a családban! 
Legyen bátorító a nehezebb gazdasági helyzetben ez az igevers: 
"Minden gondotokat Őreá (Istenre) vessétek, mert neki gondja van reátok."(1. Péter 5.7)
És: Nagy nyereség az istenfélelem megelégedéssel. (Timóteushoz írt első levél 6.6)


2024. június 8., szombat

Olasz-magyar sült oldalas

 

Már van egy olasz-magyar töltött paprika a blogon, ez az oldalas is vegyes házasság. Zsírt tettem alá, ezért magyar, viszont a fűszerezése kicsit olaszos. Persze nem volt szándékos ez az összeállítás, csak így alakult.

Hozzávalók:
1 kg oldalas
1 paradicsompüré
1 evőkanál só
1 mokkáskanál bazsalikom
1 mokkáskanál oregano
1 mokkáskanál kakukkfű
fél mokkáskanál majoránna
fél mokkáskanál őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsír
(bor)
-
2 vöröshagyma

Elkészítés: A fokhagymát lereszeljük, és az összes hozzávalóval elkeverjük, megkenjük vele a húsdarabokat. Állni hagyjuk néhány órát. Utána egy tepsit vagy jénait kizsírozunk, belefektetjük a húst, ráhelyezzük a cikkekre vágott hagymát, és előmelegített sütőben megsütjük. Meglocsolhatjuk egy kis borral is. Sülés közben egyszer-kétszer forgassuk meg. Írhattam volna azt is, hogy szép pirosra sütjük, de a paradicsom miatt ez a szín eleve adott. Kb 1 óra alatt kész.  

Szabédi László: Minek örülök?

Mért búslakodnám? Annak örülök,
amit az Isten lenni adott.

Hogy széles mezőkön száz sugár sürög,
s én látom a színt, a fényt, a napot.

Hallom a hangot, mit százezer madaracska
csicsereg boldogan, csókra csalogatva.

Érzem a barna föld részegítő illatát,
s hogy idegeimen az élet csap át.

Karomat kitárom, féktelenül fütyülök,
vidáman vallom: íme itt vagyok!

Mért búslakodnám? Annak örülök
amit az Isten lenni adott.

2024. június 6., csütörtök

Piskótatekercs zabpehelyliszttel, baracklekvárral cukorbetegeknek (is)

 



Nagyon bevált ez a zabpehelylisztes recept. Mindenre lehet használni, amihez piskóta kell. Könnyű az elkészítése is. Annak is ajánlom, akinek nem kell diétáznia, de szereti a zabpelyhet, vagy csak egy kis változatosságra vágyik. Ugyanúgy készült, mint itt, a túrókrémes tortánál, de azért újra leírom az elkészítést is. 
Hozzávalók:

-piskóta:
6 tojás
másfél evőkanál 1:4 édesítő
3 evőkanál víz
7 evőkanál zabpehelyliszt (7 dkg)
1 teáskanál sütőpor
...........
kb 30 dkg diétás baracklekvár
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéből és az édesítőből kemény habot verünk. A végén belecsorgatjuk a vizet, és egyenként a sárgáját, de nem hagyjuk abba a habverést. Alacsony fokozaton szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Mivel zabpehelyből daráltam, jónak láttam átszitálni. Jól is tettem, mert voltak benne kis darabok. Lehet, hogy a bolti lisztben nincs ilyesmi. Egy nagy tepsit ( 28x37cm) kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és elegyengetjük. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam, 10 perc múlva mérsékeltem a hőfokot 160-ra, és tűpróbáig sütöttem. Sajnos elfelejtettem, hogy alacsonyabb hőfokon süssem most, na, majd legközelebb. Amikor kész volt, kiborítottam egy konyharuhára, és mindjárt elkezdtem feltekergetni. Oda-vissza egyszer, kétszer. Amikor már langyos volt, akkor megkentem a lekvárral. Így a papír felőli rész került kívülre, ami nem biztos, hogy olyan szép, mint a másik. Lehet fordítva is tekergetni. Nekem így is megfelelt. Felvágás után 14 db lett, de mire a fényképezéshez jutottam, hogy-hogy nem, már nem volt meg a kezdő létszám. 😊

2024. június 3., hétfő

Zöldborsós csirkemell a pünkösdi asztalról

 

A pünkösdi asztalunkról maradt recept, csak elfelejtettem. Annyi minden történt mostanában. Műtét, kontrollok, egyik gyerekünk költözése, keresztelő. Most elém jött és megosztom. 
Hozzávalók:
1 csirkemell
olaj
só, bors
olaj
1 evőkanál petrezselyemzöld
1 bögre zöldborsó
1-2 dl tejszín vagy tejföl
Elkészítés: A csirkemellet szeletekre vágjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk. Kerülhet rá más fűszer is: szerecsendió, majoránna, őrölt kömény. Állni hagyjuk egy fél órát, majd egy kevés olajon mindkét oldalát szép fehérre sütjük. Hozzáadjuk a borsót, ami itt fagyasztott, a zöldet, és addig hagyjuk a tűzön, amíg itt-ott megpirul. Tejszínnel dúsítjuk. Fogyaszthatjuk rizzsel, bulgurral, de nokedlivel is.


2024. június 1., szombat

Hagymás leveles kígyó

 



Ismét zöldhagymaszárral készítettem ezt a finom sósat egy családi találkozóra, de most egy lila hagymát is kevertem hozzá. Remélem, ízlik majd a nagyérdeműnek. :)
Hozzávalók:
Tojással lekenve.


1 csomag leveles tészta
2 csokor hagymaszár
1 lila hagyma
olaj

bors
1 tojás

Elkészítés: A hagymákat apróra vágjuk, és egy kevés olajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük egy felvert tojás 2/3-ával. A leveles tésztát (Tante Fanny tönköly) kitekerjük, és 10 perc múlva hosszában ráhalmozzuk a tölteléket. Felcsavarjuk, a széleit kicsit megvizezzük, és szorosan összenyomjuk. Megkenjük a maradék tojással, és kis lyukakat vágunk bele. Közben 220 fokra előmelegítjük a sütőt, és 15 perc alatt szép pirosra sütjük.