2022. március 5., szombat

Ehető virágok. Ibolya, árvácska

Itt a tavasz, hiába riogatnak mínuszokkal. Kinyílt az ibolya és az árvácska is. Sőt! Már medvehagymát is láttam a piacon.  

Több bejegyzést szenteltem a virágok cukrozása témának, most itt van néhány. Érdemes kipróbálni. csak vegyszermentes virágokat használjunk!  Nagyon pepecselős, de különleges a végeredmény. Készítettem még ibolyacukrot is, de sehol se találom. Csak annyi, hogy a porcukrot összekeverjük megmosott, szárított ibolyaszirmokkal. A cukor idővel átveszi az ibolya csodálatos illatát. Teába, kávéba vagy süteménybe kiváló. 

Receptekért katt a kék linkre.

Cukrozott ibolya és árvácska





Cukor nélküli "cukrozott" ibolya

Fröccskoktél hölgyeknek cukrozott ibolyával

Ibolyacukor
Ibolyaszörp



Bibliás elmélkedés:

Ferenc József császár felesége, Erzsébet királyné kedvence volt a cukrozott ibolya. A bécsi Demel cukrászdában ma is kapható. Erzsébet, közismert nevén Sissi nehezen tudta elviselni a császári udvar kemény világát. Gyermekeit elvették tőle az akkori szokás szerint, és nevelőnők gondjaira bízták. Férjével keveset találkozott, egyre inkább befelé fordult. Idősebb korára depressziós, anorexiás lett. Valamikor ezek úri betegségek voltak. A pórnép között nemigen fordult elő ilyesmi. Ma újra gyakori lett. A civilizált életmód, a kevés mozgás, a stressz felőrli az emberek idegeit. Ehhez társul még a létbizonytalanság, a magány, a szerető közösség hiánya. Isten nem így képzelte el az életünket, de ha már így alakult, és jelentkeznek a problémák, akkor is érdemes hozzá fordulni gyógyulásért. Egyszer csendes héten voltam. Ez egy olyan alkalom, ahol egy hétig a Bibliával foglalkozunk. Énekelünk, imádkozunk. Egy fiatalasszony végső elkeseredésében jött el. Súlyos depressziós volt. Hét végére teljesen meggyógyult. Neki gyógyszerekre sem volt szüksége. 
A Bibliában Dávid király ír egy depressziós állapotáról, és a gyógyulásáról a 32. zsoltárban. Érdemes elolvasni, és segítséget kérni lelkésztől, vagy más szakembertől, ha valaki hasonló problémákkal küzd. 
Néhány segítő szolgálat elérhetősége: 
Református telefon lelkigondozás: 06-1-201-0011
A lutheran.hu oldalon a Kihez fordulhatok? cím alatt találhatnak neveket és elérhetőségeket.
Gyökössy Intézet. Egyének, párok, családok lelkigondozása:
https://gyokossylelkigondozas.hu/lelkigondozas/

1 megjegyzés: