Nézek egy azerbajdzsán főzős youtube videót, ahol legutóbb tkemalit készítettek. Igazi falusi idill tárul a szemünk elé. Szép faház, gondozott gazdasági udvar, sok virág és érdekes ételek. Nagyon megtetszett ez a cseresznyeszilvából készített mártás, amit a grúzok húsokhoz és mindenhez is fogyasztanak. A középkorban még Magyarországon is sokféle mártással ették a húsételeket. A Cum Grano Salis című szakácskönyv többet is említ. Például a demi glace mártást, amiben csipkebogyólekvár van, vagy a tihanyit, amihez parajpürét és tokaji bort is felhasználnak. Mivel kevés termesztett zöldségnövény volt, ezért vadon termő növények termését, és különféle gombákat készítettek el. A mártásokat főleg kenyérbéllel sűrítették, és a sültek szaftjával együtt kínálták a sültekhez. Az asztal közepére tették a tálakat, és kézzel szedtek belőle, majd kenyérrel mártogatták.
Nem tudom, hogy ez a szokás miért maradt el, de ma már nem annyira általános a szószok ilyen fogyasztása. Inkább mint egy főzeléket esszük, a húst pedig feltétként.
Elhatároztam tehát, hogy a mártást elkészítem, de honnan szerezzek cseresznyeszilvát, más néven mirabolánt. Ráadásul ilyen zöldet. Amit ismertem, az éretten bepirosodott. És lássatok csodát! Mentem a fürdőbe a telektől, és megláttam egy zöldellő fát, amiről már jócskán lehullott a termés, tehát zölden is érett. A tulajdonosok éppen otthon voltak, így kértem tőlük. Még pénzt se fogadtak el. Na, gyümölcs már van hozzá. A szomszéd meg egy jó nagy adag kaprot ajánlott fel éppen most. Minő véletlen! 😊 Mentám meg van egy nagy cserépben. Ki akadályoz meg abban, hogy tkemalit főzzek?
Hozzávalók:80 g kapor
7 g mentalevél
5 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
só,
Elkészítés:
A videó itt érhető el. https://www.youtube.com/watch?v=T5rJ9hGW7VA&t=2s
Bibliás elmélkedés:Két idős ember szerepel a videón. A vidéki élet örömeit akarják bemutatni, de a nehézsége is látszik. Csak ez a nagy mennyiségű gyümölcs a tálban mutatja, hogy bizony a nőknek is ki kellett venni a részüket a cipekedésből. Mégis szép, ahogy lassan, megfontoltan végzi a dolgát az asszony. Nincsenek felesleges mozdulatok, évtizedek óta jól begyakorolt műveleteket végez. Mint nagyanyáink.
Nagyon guszták lettek a nyársaid, biztos finom volt a szósszal. Egy újabb különlegesség, amiről nem is hallottam még. És ezt a cseresznyét sem ismertem 😊.
VálaszTörlésA tkemalit nagyon szeretjük , de én érett, akár sárga akár lila mirabellával készítem,,most, hogy láttam ezt a videót, ami nagyon hangulatos ,ahogy a házaspár többi videója is, kipróbálom zölddel is, van kertben .
VálaszTörlés