2023. december 1., péntek

Befolyásos asszonyok a konyhában. Rotaru-Gulyás Eszter Junior Prima díjas gyöngyfűző, népi iparművész és a mézeskalács receptje

 


szerelem hivatás”

-Szeretettel köszöntöm. Nagy öröm a számomra, hogy egy, szívemnek oly kedves területre kalandozhatunk, a hagyományőrzés világába ebben a beszélgetésben. Eszter ilyen fiatalon már márkatulajdonos, de feleség és anya is. Hogyan rangsorolná ezeket a területeket?

-Elsősorban feleség és édesanya vagyok. Nagyon szeretem a munkámat, igazi „szerelem hivatás” és enélkül sem tudnék élni, de a családom előbbre való, mint a munkám.

-Kik kapják a Junior Príma díjat? Mit jelent ez az elismerés az Ön számára?

-A Junior Príma díjat a 30 év alatti fiatalok kapják, akik a jók közül is a legjobbak. Hogy ki kapja meg, azt egy szakmai zsűri dönti el. 10 olyan ember kapja meg, aki a zsűri alapján kiemelkedő eredményeket és munkát tud felmutatni. A jelölés titkos, így én sem tudtam róla, hogy jelöltek erre a díjra. Éppen ezért hatalmas meglepetés volt számomra, amikor értesítést kaptam róla, meg voltam győződve arról, hogy ez az e-mail nem nekem jött. A telefonhívás után tudatosult bennem, hogy bizony én leszek a két ember közül az egyik, aki a népművészetben végzett munkájáért kap elismerést. Mindenképpen megerősítésnek vettem, hogy jó úton haladok és hogy figyelik a munkámat, sőt támogatni is szeretnék azt. Nagy lendületet adott mind az alkotói folyamatokban, mind a márkám építésében. Megtiszteltetés volt megkapni.

Cipóra kézi táska

Cipóra fülbevaló

-Ezúton is gratulálok, és további sikereket kívánok. Gyönyörűek a munkái, ezért érdekelne, hogy
mi volt az első élménye gyermekkorában, amikor rácsodálkozott valamire, ami szép?

...megtanított értékelni a szépet...

-Ez nehéz kérdés, nem tudnék konkrét emléket elmesélni, de abban biztos vagyok, hogy édesanyám tanította meg nekem, mi az a szép. Mindig alkotott valamit és én mindig gyönyörködtem a patchwork munkáiban. Abban ahogy sokféle anyagból egy kerek egészet készített. Az, hogy mindig körbe vett minket szép és ízléses dolgokkal, megtanított értékelni a szépet. Gyerekkoromban nem sok vadonatúj dolgot engedhettünk meg magunknak és én mindig örültem, hogy így is szép dolgaink voltak, hiszen mi azt az áldást kaptuk, hogy el is készíthetjük amire vágyunk, ami tetszik nekünk.

hercegnős ruhák, mint ősélmény

-Nagyon tetszik, ahogy ilyen szeretettel beszél a családi háttérről. Egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy egy hercegnős újság volt az „ősélmény”, amelyben először érezte meg a ruhatervezés örömét, bár még csak színezés közben. Hogyan lett ebből szakma és szerelem? Pontosan mi a GESZ?

-Édesapámtól kaptam egy Barbie-s CD-t, ami akkoriban igazán nagy dolognak számított, főleg, mert ilyenekre mi nem költhettünk. Ezen a CD-én ruhákat lehetett tervezni és egy divatbemutatót megkoreografálni. Nagyon izgalmas volt és megunhatatlan a számomra. Ezután kezdtem a babáimra szabni-varrni, teljesen autodidakta módon, majd a húgaimnak és magamnak is „hercegnős” ruhákat készíteni. Elég korán megfogalmazódott bennem, hogy ruhákkal szeretnék foglalkozni. Gimnáziumban kezdtem el tudatosan is építeni az utamat, úgy gondoltam, ha Isten tehetséget adott, akkor szorgalmat is kell tennem mellé, hogy megtaláljam azt az utat, amit Ő szánt nekem. Az én 100%-om az Ő 100%-a mellé. A szerelem a kezdettől fogva megvolt, ez vitt át a nehézségeken. Szakmává akkor alakult, amikor elkezdtem a Budapesti Divat Iskolában tanulni. Ott már a kereskedelmi és marketing részt is tanultam és rájöttem, hogy kő kemény munka kell ahhoz, hogy ez működjön.

a GESZ engem képvisel, aki szereti a szépet

A GESZ engem képvisel, azt az embert, aki szereti a szépet, szeret magyar lenni, értékeli a nekünk adott kincseket és meglátja a szépet bármiben. Azt szeretném, hogy akik GESZ ruhát vagy kiegészítőt viselnek, ezzel a szemléletmóddal viseljék.


-Ez nagyon szép cél. Bemutatná nekünk a legfontosabb munkáit?

-Talán az első számomra legfontosabb munka az első kollekcióm volt. Ez a kollekció a vizsga munkám volt végzősként és először ötvöztem a hímzést, a gyöngyöt és a ruhatervezést. Nagyon izgalmas volt számomra végig járni az utat és kialakítani azt a szemléletet, amit most is képviselek. A kollekció öt ruhadarabból állt, ami öt nőt jelképezett és Zobor vidék hímzés kultúrájából merítettem. A második kollekciómat is ide sorolnám, hiszen azzal indult el az Őszirózsa est, amivel nagy álmom valósult meg. Annyira bele szerettem a Zobor vidéki hímzésekbe, hogy úgy döntöttem ennek szeretném őszi/téli változatát is elkészíteni. Sok ruhadarab elkészült és nagyon jó visszhangja volt. Amiért még igazán fontos számomra ez a kollekció, az az, hogy édesanyámmal itt dolgoztunk először együtt, ő készítette a kötött kiegészítőket, valamint a gyöngykötött érmelegítőt és félkesztyűt is.

Mint gyöngyfűző, egy igazán különleges munkám volt, amikor egy régi nyaklánc leletet dolgoztam fel és megpróbáltam csak gyöngyből létrehozni ugyanazt az ékszert. Nagyon izgalmas kihívás volt és egy új gondolkodásmódot tanított nekem.

-Édesapja a lelki indítást adta ehhez a területhez. Hogyan értsük ezt?

az apa - lelki támasz

-Édesapám a nyelvek területén tehetséges és ilyenként nem sok kapcsolódása volt ahhoz, hogy én alkotni szeretek. Viszont őt ez nem vetette vissza, mindig támogatott abban, amit csináltam. Az elsők között volt mindig, akinek megmutattam egy-egy újabb alkotásomat és az ő bátorítása tartotta bennem a lelket. Ő volt ebben a történetben a lelki támaszom, aki imádkozott értem és bátorított engem. Amikor nem vettek fel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, akkor ő azonnal neki látott iskolát keresni, hitt benne, hogy nekem ezen az úton kell járnom és minden segítséget meg is adott ehhez.

-Nagyon meglepődtem, amikor egy rezílienciáról szóló könyvben arról olvastam, hogy a nemzeti identitástudat (büszkeség) mennyire fontos a lelki egészség megőrzése szempontjából. Ön pedig így fogalmazott egy riportban, hogy „...legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk”. Sőt!

  legyünk mi, magyarok a divat!

-Szép gondolatok. Kifejtené bővebben?

Ruth ruha

-Talán a történelmünk során ért sok negatív esemény miatt, de a magyarokban kialakult egyfajta pesszimizmus, ami mindenre kiterjed, köztük az identitástudatunkra is. Sokszor hallom, hogy azt hangoztatják, nem jó magyarnak lenni. Szerintem magyarnak lenni többet jelent, mint az anyagi helyzetünk a nyugathoz viszonyítva. Meg kell tanulnunk itt is a szép dolgokat látni, hiszen rengeteg szépséget kaptunk Istentől mi magyarok is. Én a tárgyalkotó népművészettel foglalkozom, de ha csak ezt nézem, akkor is hatalmas kincs van a kezünkben és ezt nem szabad veszni hagyni. Valóban volt korszak, amikor a ma ismert nagy divatközpontokból hozzánk jöttek csipkéért, annyira híres volt a világon. Hímző műhelyek voltak, amelyek megrendeléseket teljesítettek, virágzott a kézművesség. Sok minden történt azóta, de nem gondolom, hogy az idő múlásával el kellene felejtenünk azt is, hogy milyen csodálatos dolgok vannak a birtokunkban. Legyünk büszkék arra, akik vagyunk. Viseljük bátran, azt amiért az őseink megdolgoztak, megtervezték, kihímezték. Merjünk kilépni a nyugat követéséből és legyen egy saját utunk!

Ruth fülbevaló

-Úgy legyen! Ezzel a céllal is teljes mértékben egyet tudok érteni. Egy egyházi alkalmon találkoztunk először, melyet házaspároknak szervezett a gyülekezete. Hogyan vezetett az útja idáig?

- Hívő családban nőttem fel legnagyobbként, három testvérem van. Nagyon korán megtértem, gyerekként, de később sokat gondoltam vissza rá, hogy vajon valóban megtértem-e. Nehéz volt megértenem, hogy hogyan is lehetek megtért ember, ha mindezek után egyre több és több bűnt követek el. Hosszú folyamat volt megértenem, hogy attól hogy gyerekként megtértem, én is vétkezni fogok és Isten ennek ellenére is komolyan vette a döntésemet, ezért megbocsát nekem mindent.

Isten megőrzött az útján,

hála neki, nem voltak nagy kitérőim. Volt lázadó korszakom, de az inkább Biblia tanulmányozásba fulladt és megtanított arra, hogy van amire nem fogok választ kapni, viszont meg vagyok győződve arról, hogy Isten szeret és jót akar nekem, ezért nem szabad kételkednem semmiben, amit Ő mond.

Társra mindig is vágytam, nagyon korán kialakult bennem, hogy ha én kapcsolatban leszek valakivel, akkor annak házasság legyen a vége. Így is neveltek, de ez belülről jövő vágy volt. Szerettem volna feleség és édesanya lenni. Ebben is céltudatos voltam, nem szerettem volna olyanokkal tölteni az időmet, akik szórakozást láttak bennem. Az első és egyetlen barátom a férjem volt és hát igen, ő a férjem lett.

Isten válasza: nyugalom

-Hogyan ismerte meg a férjét?

-Már régóta vágyunk volt, hogy legyen egy gyülekezeti zenekar és ennek a vezetésére a férjemet kértük fel. Akkor még csak a létezéséről tudtam, de beszélgetni a zenekar megalakulása alatt kezdtünk. Tini szerelem volt, mindössze 15 évesen ismertük meg egymást. Nekem volt is egy kijelentésem, hogy ő az a fiú, akihez sose mennék hozzá. Istennek van humora, nekem ezt már sokszor megmutatta, mert addig formálta a kapcsolatunkat, hogy végül komolyra fordult a dolog. Nem volt egyszerű megtalálni, hogyan is működhet egy keresztény kapcsolat, nem igazán volt fiatal példa előttünk. Sőt, inkább nekünk kellett példát mutatnunk, ami igazán nehéz volt. Mondhatni, minden szem ránk szegeződött, a gyülekezet és a tiszteletes úr is megpróbálta a kapcsolatunkat, de kiálltuk. Végül úgy döntöttünk, hogy szeretnénk egymás mellett leélni az életünket, hasonló vágyaink voltak a nagy családról és arról, hogy egy nyugodt, szeretetteljes környezetet szeretnénk nekik. 2018 márciusában kérte meg a kezem, ami meglepetés lánykérés volt a Budai Mátyás templom mellett. Az esküvő előtti ősszel volt egy megtorpanásom, mert igét nem kaptunk arra nézve, hogy összeházasodhatunk-e. Úgy döntöttem, kicsit visszavonulok, és egy hónapot Istenre szentelek, addig kizártam minden médiát és a férjemmel is keveset beszéltünk. Szerettem volna meghallani Isten válaszát erre a házasságra. Nem kaptam igét a hónap végére, de hihetetlen nyugalom árasztott el. Tudni kell, hogy sok dolog miatt aggódom és számomra teljesen új élmény volt ez a nyugodtság, úgy gondolom Isten adta ezt, Ő így áldotta meg a házasságunkat. 2019 szeptemberében házasodtunk össze Tápiószelén. Az esküvőnk legszebb pillanata az volt, amikor Isten bemosolygott az ablakon, ezt a barátnőm fogalmazta így meg. Egész délelőtt esett az eső, a szertartás alatt is, azonban miután elmondtuk a fogadalmunkat és tiszteletes úr elkezdte az áldást, az eső csak úgy elállt és kisütött a nap, ami elöntötte a templomot. Isten aznap két ajándékot is adott nekünk, a házasságunkat és a kilenc hónapra rá születő kislányunkat.

-Üdítő volt hallani ezt a mai „vedd meg és dobd el” világában. Nagyon hamar teljesült a gyermekvállalással kapcsolatos vágya is. Három kicsi gyermek mellett nagyon nehéz lehet beosztani az időt, hogy mindenre jusson. Jut mindenre? A férje mennyiben támogatja? Hogyan osztják meg a házi munkát?

-mondhatni mindig másra jut (idő)

-Na, ez nagyon jó megfogalmazás. Tőlem is kérdezték már, amikor kicsik voltak a gyerekek (hét gyermekünk van), hogy mikor van időm erre-arra. Én meg azt válaszoltam, hogy „közben”. Ön meg úgy fogalmaz, hogy „mindig másra jut.”

-Igen. Hol egy nagy sétára, hol a sok vasalásra, hol egy kis hímzésre. Igyekszem felállítani egy sorrendet minden napra és rendszerezni, beosztok minden percet. Van, hogy a munkámra nem jut idő és nincs mindig minden elmosogatva, de a legfontosabb az, hogy a gyermekeimnek megadjam, amire szükségük van. Belefér a pihenés is és van este, amikor csak olvasok egy jó könyvet a kádban, de minden nap más. A férjem az egyik legnagyobb támogatóm, én úgy mondanám, minden sikeres nő mellett ott van a férje. Nálunk tényleg ott van, divatbemutatók előtt sok időt tölt a gyerekekkel, hogy én elkészüljek, vigyáz rájuk, ha tanfolyamra megyek, támogat az anyagi részben, ő készíti a webshopomat, írja a zenéket a kollekciókhoz. Nélküle nem tudnám ezt véghez vinni. Jelenleg igyekszünk a legfontosabbakat elvégezni és próbálom levenni ezt a terhet róla, mert ház felújításba kezdtünk és minden idejét ott tölti, hogy elköltözhessünk. Egyébként úgy osztjuk el a munkákat, hogy jusson idő mindkettőnknek a gyerekekre és a pihenésre is. Büszkén mondhatom, hogy a férjem kiviszi a szemetet és van, hogy vasal, a nagyokat pedig minden este ő fürdeti.


-Egészen biztos, hogy nem is lehetne másként. Nagy gratuláció a férjnek is. Hogyan élik meg a hitüket? Szoktak együtt imádkozni?

szüntelen imádkozva

-Sajnos nálunk még nem működik az együtt imádkozás, ha őszinte akarok lenni, nagyon nehezen is találunk rá időt. A három picivel 0-24 órás munkánk van, ritka az, hogy csendes perceket tölthetünk együtt.

Van nálunk családi áhítat, általában a gyerekbibliából szoktunk egy-egy történetet elolvasni nekik, énekelni és imádkozni. Valamint este szoktuk elcsendesedni és az "Én Istenem, jó Istenem..." kezdetű esti imádságot már a két és három évesünk is tudja fejből.

Én általában az óvodába vezető utat használom az ige meghallgatására. A Mai Ige hatalmas segítség a kisgyermekes édesanyáknak, hiszen el lehet indítani felvételről az aznapi igeszakaszt és magyarázatot. Így, amikor autóba ülünk, ezt szoktuk a gyerekekkel hallgatni. A férjem a vonat utat használja erre, ő a Bibolkán keresztül olvassa el a kijelölt részt. Imádság szempontjából nem tudom melyik édesanya hogy van vele, de én egész nap imádkozom, csak akkor hagyom abba, amikor alszom. Az ilyen apró gyerekekből álló családoknál fontos a szüntelen imádság.

-Mennyiben jelent nehézséget, hogy a szomszéd településre járnak istentiszteletre?

Az, hogy szomszéd településre járunk gyülekezetbe, igazán fel sem tűnik. 16 éve lakom Farmoson és ez idő alatt minden vasárnap átjártunk, nekünk ez nem furcsa. A gyülekezet a második családunk, örömmel megyünk oda.

-A gyöngyfűzés mellett jókedvvel varrogatja a leszakadt gombokat, a felfeslett szoknyaaljat is?

-Nem igazán, a gyerekeim dolgait megvarrom, de én újat szeretek alkotni, varrónőként nem dolgoznék.

a konyhában, kertben

-Szeret főzni? Mi volt az első étel, amit egyedül készített el?

-Nagyon szeretek, sokszor töltök napokat a konyhában, szeretem a hasam és szeretem, ha a családom az ebéd végén azt mondja, hogy „Hű, ez nagyon finom volt! Kérek még!”

Házi sajt
A főzést egészíti ki a kertészkedés, ahol olyan dolgokat termelek, amiket szívesen meg is főzök. Valamint alakul egy kis fűszer és gyógynövénykert is, nincs is jobb annál, mint amit Isten kertjében találunk.

Az első étel a tojásrántotta volt, apukám tanított meg rá.

-Megosztaná velünk a család kedvenc receptjét?

-Sok ételt szeretünk, de talán kettőt mondanék, amit mindig meg tudunk enni. Az egyik a gyros husi wrappal, aminek a receptjét a híres Sütimester c. sorozat bírája, Paul Hollywood szerezte. Nagyon jó recept és a gyerekek sokszor husi nélkül is eszik az édeskés tésztája miatt. A másik kedvencünk a Ramen, ami egy japán húsos leves, szójabab pasztával és rizs ecettel, igazi keleti ízvilággal. A férjem vitt el először egy étterembe, ahol megkóstoltuk, aztán megfogadtuk, hogy ezt itthon is megtanuljuk elkészíteni, sok Ramen kísérleten vagyunk már túl és lassan elkészül a tökéletes leves is.

-Mi lesz vacsora szenteste és karácsonykor? Van megszokott ételsor vagy mindig más? Mennyire hagyományőrzők ezen a területen? (terítés, kiegészítők stb)

-Édesanyám receptjét használom, a karácsony nekem kicsit nosztalgia is, hiszen négy éve még ők voltak az egyedüli családom. Ez a recept a narancsos kacsasült, ami igazán finom krumplipürével. A sütemények mindig változnak, egy kihagyhatatlan van nálam, ez pedig a diós koszorú. Nagyon sok mézeskalácsot készítek, és ez sosem marad el, de tavaly óta a mézes puszedli az új süti.

A népművész karácsonyfájáról



Mézeskalács recept


Hozzávalók:
-1 kg finomliszt
3 kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézessütemény fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg Rama sütőmargarin
2,5 dl méz
3 tojás

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, bele morzsoljuk a margarint. Majd hozzáöntjük a mézet, és bele törjük a három tojást. Jól összegyúrjuk, akkor az igazi, ha keményebb tésztát kapunk. Sokban függ a tészta állaga a liszt fajtájától, így ne féljünk utólag még hozzá gyúrni lisztet. A legjobb a receptben, hogy a tésztának nem kell pihennie, azonnal nyújthatjuk és szaggathatjuk is a sütőformákkal. 180°-on sütjük szép aranybarnára. Elég karácsony előtt két nappal megsütni, mert ha dobozban tartjuk, két nap alatt visszapuhul.

-Köszönjük szépen. A hal ki is marad?

-Tavaly lazacot is készítettem, ez volt a karácsonyi ajándék a férjemnek, ő nagyon szereti a halat én pedig bárhol kiszagolom és rosszul leszek. Úgyhogy áldozatokkal járt, de elkészült és kóstolás nélkül is finom lett a férjem szerint. Nyitott vagyok az újra is, egyelőre kicsik a gyerekek, így ők még nem szólnak, hogy mást szeretnének, de idővel biztosan fogunk még kísérletezni.

Mint magyar hagyományokat, úgy nem tartunk semmit. Inkább a családom hagyományait viszem tovább, fontos szerepet töltött be mindig a Szenteste nálunk. Mi Szenteste ajándékozunk itthon miután megjöttünk a templomból, a vacsora és éneklés után, úgy mint régen otthon. A kis családunk a mézeskalács házat adta hozzá új hagyományként, ezt minden karácsonykor elkészítjük.

Számunkra a karácsony az egyik legnagyobb ünnep, hiszen Jézus Krisztus születésnapját ünnepeljük. Sok helyen szokás ilyenkor tortát is készíteni, sőt egy üres helyet megteríteni, ami emlékeztet minket az ünnepeltre. Elsősorban pedig arra a hatalmas ajándékra, hogy 
Isten a földre szállt, hogy megváltást és bűnbocsánatot hozzon nekünk. 
A karácsonyunk üres lenne, ha csak az ajándékokról és a karácsonyi menüről szólna. Ha azonban ez a hatalmas ajándék lesz az ünnep központjában, akkor igazi karácsonyunk lesz.

-Nagyon köszönöm a beszélgetést. További sok sikert kívánok és Isten áldását.

Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok a családnak és a kedves olvasóknak!

…...........

Rotaru-Gulyás Eszter
-Junior Príma díjas, gyöngyfűző népi iparművész,
-csipkekészítő,
-divat-és stílustervező
-feleség
-három gyermek édesanyja
-webshopja a facebookon: facebook/geszcsillagvirág
….........

Eszter kedvenc igeverse:

Gyönyörködj az Úrban és megadja szíved kéréseit! (Zsoltárok könyve 37.rész 4.vers)

Olvashatnak még Eszterről itt. Katt a kék szövegekre:

-Junior Príma díj Rotaru-GulyásEszternek 

-Pénteki kultúrrandi Rotaru-GulyásEszter népi iparművésszel 

-Rotaru-Gulyás Eszter gyöngyfűző népi iparművész

-Népi ihletésű ruhaköltemények a Tápió-vidékről VIDEÓVAL!!!!!!!!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése