2024. június 30., vasárnap

Tkemali 2, vörös mirabolánból. A grúz kechup

 


Két éve már készítettem tkemalit, amit egy főzős videóban láttam. Kalandos története volt az alapanyag beszerzésének. A mostani se rosszabb. A fürdőbe menet megláttam, hogy nemcsak zöld-sárga cseresznyeszilva érik út közben egy ház előtt, hanem egy másiknál vörös is. Ezt eddig észre se vettem. Talán azért, mert a levele is vörös, és a gyümölcs elég jól elbújt közte. Sajnos nem sikerült a fa tulajdonosait "kicsalogatni" a házból. Hiába mentem későn, akkor se jöttek ki, pedig a kutya is elég jól ugatott. Azt nem tudtam volna elképzelni, hogy csak úgy nekilássak leszedni arra hivatkozva, hogy úgysem szedik fel, mert már egész szőnyeget képezett a lehullott szilva a fa alatt. Nincs mit tenni, nem eszünk tkemalit.-gondoltam. A zöldet nem akartam még egyszer, mert nagyon savanyúnak találtuk. 

És lássatok csodát! Ahogy elszontyolodva ballagtam visszafelé, a szomszédasszonyom átkiáltott, hogy elfogadnék-e egy szatyorral. Majdnem felkiáltottam örömömben. Mindjárt szedtem is neki néhány szem almát, amit ettől függetlenül is akartam adni neki. 

Sajnos a vörös változat is elég savanyú, úgyhogy tettem bele egy kis édesítőt. Most nem készítettem hozzá csirkenyársat, egy kis sült oldalassal ettük.

Hozzávalók:


1,8 kg cseresznyeszilva (mirabolán)
33 g kapor
1 dkg mentalevél.                                                                15 g zellerlevél
5 dkg fokhagyma
1 evőkanál koriander mag
1 zöldpaprika

2 mokkáskanál 1:4 édesítő

Elkészítés: A szilvát egy kis vízben puhára főzzük, majd átpasszírozzuk. Érdekes módon 1,8 l lé lett az 1,8 kg szilvából. A zöldségeket megtisztítjuk, apróra vágjuk. A koriander magot megtörjük egy kicsit. 

Végül valamennyit összefőzzük egy lábasban. 

Szitán átszűrjük, újra felforraljuk, üvegekbe töltjük, egy kis tartósítót teszünk bele, és száraz dunsztba tesszük. Az előzőbe nem tettem tartósítót, mert a videóban sem használtak, de sajnos az utolsó üveg megpenészedett, pedig hideg helyen tartottam. 

Bibliás elmélkedés:
Már írtam a nyelvek összekeveréséről a Piramis sütinél. Idézem magam: "Amikor 2010-ben kitört az Eyjafjallajökull nevű vulkán Izlandon, akkor azt mondtam, hogy milyen bizonyíték ez Isten létezésére, közelebbről a Biblia hitelességére. A Biblia szerint ugyanis valamikor egyetlen nyelven beszéltek az emberek, és Bábel tornya (zikkurat) építésénél zavarta össze Isten a nyelveket, hogy ne tudják folytatni az építkezést, mert Isten dicsőségét akarták maguknak. Olyanok akartak lenni, mint Isten. Ez az ősi kígyó csalása, de már az Édenben se jött be, de azért az ember újra és újra megpróbálja.
Eyjafjallajökull-nak hívják a vulkánt, és én arra gondoltam, hogy az ember nem beszél így, ha nem muszáj neki."😀
Ez a tkemali is! Miért nem kemali vagy temali? A tkemalit sokkal nehezebb kiejteni. Vagy Horvátországban a Krk sziget. és sok ilyet mondhatnánk, de Isten nem mindig logikus. Az Ő utai nem a mi utaink. Tegnap egy prédikációban azt hallottam, hogy Isten "rejtőzködő Isten" (Ézsaiás 45.15). Sokszor nem látjuk, hogyan cselekszik, azt hisszük, hogy nem is törődik velünk, pedig a háttérben mozgatja a szálakat. És végül mindent a javunkra fordít.
"Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az Úr.
Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak utaim a ti utaioknál, és gondolataim a ti gondolataitoknál.
10 Mert ahogyan az eső és a hó lehull az égből, és nem tér oda vissza, hanem megöntözi a földet, termővé és gyümölcsözővé teszi; magot ad a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek,
11 ilyen lesz az én igém is, amely számból kijön: nem tér vissza hozzám üresen, hanem véghezviszi, amit akarok, eléri célját, amiért küldtem."

(abibliamindenkie.hu)

1 megjegyzés:

  1. Finom, pikáns szószt főztél, húsokhoz nagy finom lehet.
    Mirabolánhoz egyszer mi is hozzájutottunk, Telkibányán. De az ősszel volt már, akkor érett, és szilva színe és íze volt, de ugyanolyan kicsik voltak, mint a tiéd..

    VálaszTörlés