Ételek pünkösdreAranygaluska vaníliasodóval (Horváth Ilona recept)
Aranygaluska vaníliasodóval (saját recept)
Aranygaluska mákkal ,borsodóval
Aranygaluska mogyoróval, csokiöntettel
Aranygaluskák más bloggerektől játékra
Aranygaluska vajjal
Epres tekercs pünkösdre
Pünkösdi lángok
Piros-sárga sütemények pünkösdre más bloggerektől játékra
Sárga-piros krémpohár pünkösdre
Flambírozott ételek pünkösdre
Az "egyház természete" sütemények :)
Pünkösdi lángok kekszen
Báránypaprikás


1. A Szentlélek kitöltetésének ünnepe
A pályázatban a lángok arra emlékeztetnek bennünket, hogy az első pünkösdkor az apostolokat, Jézus közvetlen tanítványait, betöltötte Isten Szentlelke, melynek kísérőjelensége a tűz volt. (Apostolok cselekedetei 2. rész.1-4) Ezért kapcsolódik a piros-sárga szín a pünkösdi ünnephez.
2. Az egyház születésnapja
A sok kis, egységgé váló rész a süteményben pedig az egyház természetét hivatott szemléltetni. Isten tervében a keresztyén-keresztény közösség tagjait mély szeretetkapcsolat köti össze Krisztussal és egymással. Ez jól érzékelhető, biblikus kifejezéssel Krisztus jó illatának kell érződnie rajtunk. (2. Korinthus 2.15)
Bővebben a pünkösdről: 

Bibliás elmélkedés:
A pünkösd eléggé elhanyagolt keresztyén ünnep. Karácsonykor a kis Jézusról még lehet hallani, bár inkább fenyőünnep lett újból. Húsvétkor alig jön át a kereszthalál és feltámadás üzenete a harsogó reklámok, nyuszik, hímes tojások mellett. De azért valahogy mégis nyilvánvalóbb, mint pünkösd, a Szentlélek kitöltetésének és az egyház születésnapjának az ünnepe. Pedig a Szentlélek Isten nélkül nem tudnánk hiteles keresztény/keresztyén életet élni, mert Ő tanít meg minden igazságra, vezet, tanácsol, bátorít. Jézus mennybemenetele előtt így szólt a tanítványihoz: 
  "...erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek ...a föld végső határáig." (Apostolok cselekedetei 1.8)*
A Szentlélek tehát nem erő, hanem egy isteni személy, aki erőt ad a bátor bizonyságtételre. A Szentháromság szó sehol sincs a Bibliában, de az összefüggések ismeretében tudhatjuk, hogy Isten három személyben jelentette ki magát: Atya, Fiú, Szentlélek. A Meggyes hármas recepthez csatolt bibliás elmélkedés érthetővé teszi, hogy is van ez.
Pünkösdkor tehát ünnepeljük azt, hogy Jézus elküldte a Szentlelkét, hogy általa mindig az övéivel legyen. Előfordul, hogy olyan fáradtak, kétségbeesettek vagyunk, hogy imádkozni is alig tudunk, de az az ígéretünk, hogy a "Szentlélek is segítségére van a mi erőtlenségünknek. Mert azt, amit kérnünk kell, ahogy kellene nem tudjuk, de maga a Lélek esedezik érettünk kimondhatatlan fohászkodásokkal. Aki pedig a szíveket vizsgálja, tudja mi a Lélek gondolata, mert Isten szerint esedezik a szentekért."(Római levél 8.27) A Szentlélek közbenjárásáról itt olvashatunk.
Az egyház születéséről és földi feladatáról szép igehirdetés olvasható Joó Sándortól itt.
*a keresztény/keresztyén ember tehát JÉZUS KRISZTUS tanúja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése