2014. július 22., kedd

Vizes uborka télire tartósító nélkül - a finisben


Pénteken tettem közkinccsé a vizes uborka receptjét. Eltelt néhány nap, és az uborka ilyen színű lett. Újra összegyűlt a kertben egy üvegnyi, így mellé tettem, hogy látható legyen a különbség. 
A recept újra:
Egy 5 literes üvegbe 3 kg uborka fér. Közepes nagyságúakat válasszunk! A két végüket levágjuk, késsel megszurkáljuk, majd az üvegbe tesszük. Az aljára és a tetejére bőven tegyünk kaprot! Közé 8-10 ceruzanagyságú csíkokra vágott torma kerül. Hideg  vizet öntünk rá, majd leöntjük és megmérjük. 1 literhez 3 dkg sót számítunk (1 púpozott evőkanál). A levet felforraljuk és még forrón az üvegbe töltjük. Letakarjuk, vagy lazán rátesszük a tetejét, de nem zárjuk le. FONTOS: A konyhában marad, nem kell kivinni a napra. Néhány nap múlva zavarosodni kezd. Ha hideg a nyár, akkor éjszakára célszerű meleg vízbe állítani az üvegeket. A recept 10 nap várakozást ír, de én 5-6 nap után le szoktam zárni, és a kamrapolcra teszem.


Jobbra a friss uborka.
Ma este a régi üveg a kamrapolcra kerül. Legközelebb karácsony táján látjuk viszont valamilyen finom sült mellett. 
Nekem még soha sem puhult meg, de egy, azóta törölt, megjegyzésben írta a szerző, hogy neki néha megpuhul.
Mire kell tehát vigyázni?
1. Nagyon fontos, hogy a sót pontosan mérjük ki. Ha több, akkor visszatartja az érlelődést. Ha kevesebb, akkor nem marad kemény az uborka.
2. Vigyázni kell, hogy szennyeződés ne menjen bele, különösen a kenyérmorzsa tud nagy pusztítást véghezvinni.
3. Sok torma kell bele, nem szabad sajnálni, mert ez is tartósít, de káros mellékhatások nélkül.
4. Nem kell kivárni a szakácskönyv szerinti 10 napot. Ha kellően zavaros, mint most, akkor le lehet zárni. Én mindig fémtetőt használok.
U.I. Szeptemberben írom ezt az utóiratot. Nagyon sokan keresik a receptet, de én ilyenkor már nem tettem el soha. Mindig nyáron készítem a vizes uborkát, mert meleg kell neki. Ez nem kovászos uborka, de az íze majdnem ugyan olyan.
Vizes uborka 2016:
2020 februárjában így nézett ki a vizes uborka:

Finom csalamádé recept:
http://korsocska.blogspot.hu/2014/09/csalamade.html

Bibliás elmélkedés:
Az uborkát már a régi egyiptomiak is ismerték. A Biblia is említést tesz róla, igaz, hogy nem éppen kedvező szövegösszefüggésben. Több mint 3000 évvel ezelőtt a zsidó nép fogságban volt Egyiptomban, ahol nehéz rabszolga munkát végeztek. Sokáig kellett így szenvedniük, amikor végre Istenhez kiáltottak szabadulásért. Ekkor Isten kiválasztott egy vezetőt, Mózest, aki sok viszontagság után, de kihozta őket. 
Eleinte mégsem tudtak a szabadságnak örülni. Úgy érezték, hogy jobb sorsuk volt az előtt, vágyakozva gondoltak a dinnyékre, és uborkákra, amelyeket Egyiptomban ettek, mert a szabadulás után sokáig egyhangúbb volt a koszt. A fogságban az  életük kiszámíthatóbb volt, bár nagyon gyötrelmes. Hálátlanok voltak, mert nem úgy képzelték el a dolgokat, ahogy Isten. 
Gyakran így van ma is. Megfigyelhetjük a volt szocialista országokban, hogy visszasírják a diktatúra évtizedeit, vagy családokban, ahol bántalmazás fordult elő, de sikerült az agresszort kigyógyítani, nem tudnak mit kezdeni a családtagok a megváltozott helyzettel, ezért gyakran őket is kezelni kell. Imádkozunk, imádkozunk, aztán amikor megérkezik válasz, nem tudunk mit kezdeni vele. Pedig Isten jót készít.
"Azt pedig tudjuk, hogy akik szeretik Istent, azoknak minden a javukra szolgál." (Római levél 8. rész 28. vers)

15 megjegyzés:

  1. De szépek lettek! Finom lesz majd télen :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, de sokkal szebbek lettek volna, ha egyforma uborkákat sikerül összeszednem, de kicsi a kert, úgy rakom el, ahogy érik.

    VálaszTörlés
  3. Nekem bepenészedet az egész mit tudok csinálni vele?

    VálaszTörlés
  4. Nekem bepenészedet az egész mit tudok csinálni vele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fogalmam sincs, még sosem jártam így. Talán a hideg nyár miatt nem ért be.

      Törlés
    2. Most megnéztem az ideieket. talán a rajtuk lévő lerakódást véli penésznek. Idővel szürke réteg jelenik meg az uborkákon. Ez természetes folyamat.

      Törlés
  5. Ma bontottam meg a tízliteres műanyag hordóba eltett vizesuborkát melyet ezen receptet átszámolva raktam el! Életem első vizesuborkája és fantasztikusan sikeredett! Kemény, kiváló ízű! Szerintem nem lesz "elállós"! Ma úgy tíz darab fogyott belőle kezdetnek! Igazán jó recept! Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy sikerült, és ízlett is. A tapasztalatom az, hogy jó hideg helyre kell tenni felbontás után.

      Törlés
    2. Ott van! De nem fog sokáig tartani a tíz literes műanyag hordóban! 10-esével fogy!

      Törlés
    3. Nagyon örülök neki.Pont olyan, mint a nyári kovászos, igaz?

      Törlés
    4. Igen! Nagyon hasonlatos hozzá! A nagyszüleim az ötvenes években raktak el vizes uborkát, annak volt hasonló az íze! Boldog gyermekkor ízei visszatértek! A másik tízliterest majd az új esztendőben bontom föl. Most a hordós alma és cseresznyepaprika van soron!:)

      Törlés
  6. Elfogyott a második hordó vizes uborka is! Jó kemények voltak! Igazi finomság! Ebben az évben is megismétlem! A recept nagyon jól bevált! A tisztaságra és a megfelelő mennyiségű tormára nagyon kell figyelni! Akkoor nem lehet baj vele! Még a leve is elfogyott mert az is igazi csemege!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök. Remélem, jövőre is sikerül ennyit elrakni.

      Törlés
  7. Egy hete csináltam, a tetején a trutyi. Csavarjam rá a fedőt, vagy szedjem le a trutyit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A receptben írtam, hogy nyáron kell készíteni. Talán nem volt elég meleg rá, és nem érett meg. Nem tudom. Ráadásul 5-6 nap múlva én le szoktam zárni, amint írom is. Nem tudom, mi lehet a trutyi. Zavaros lesz, ez természetes, ez jelenti, hogy érik.

      Törlés