2021. augusztus 29., vasárnap

Bólyi túrós. Kicsit diétás

 


Nagyon szeretjük/szeretnénk a bólyi túróst. Más néven szórós túrós, vagy lusta asszony rétese. Van már néhány recept a blogon, itt, itt, és itt, de az mind cukros. Hogyan tudnék mégis elkészíteni egy tepsivel úgy, hogy mi is ehessük? Az 1:4 édesítő mennyisége nagyon kevés a 20 dkg porcukorhoz képest, ami szükséges lenne az összeállításához. Valahol láttam mákkal, de nem találtam meg a receptet. Tudom, a gugli a barátom, de ebben az esetben cserben hagyott. Évi nem is ujjongott az ötletért, férjem viszont, a finom bólyi túrós reményében, remek ötlettel állt elő. Búzadara! Így aztán 5 dkg édesítőt használtam, és 15 dkg grízt. Kicsivel több tej kellett, mert a dara beszív egy csomót, izgultam is, hogy elég könnyű lesz-e, mert pont azt szeretjük ebben a süteményben, hogy szinte repül. Kicsit tömörebb lett, de nem nagyon. Megérte kísérletezni. Az igazsághoz tartozik, hogy a tejet tejszínnel kellett volna helyettesíteni, de házi tejet hordunk, és igyekeztem a színéből önteni a sütihez.

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
csipet só
15 dkg búzadara
1 csomag sütőpor
40-50 dkg túró
1 tk vaníliaaroma
2 tojás
10 dkg margarin
3,5 dl tej(szín)

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, és az 5 dkg margarinnal kikent sütőtálba szórjuk a felét. Rányomjuk a túrót, rá a többi lisztes keveréket. A tojásokat felverjük a tejjel és az aromával, majd ráöntjük. A maradék 5 dkg margarint késsel rávagdossuk. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és szép pirosra sütjük. 


Hamarosan kezdődik a tanév. Sokan nem is tudják, hogy a pedagógusoknak már augusztus elején, közepén elkezdődött értekezletekkel, tanmenet írással és sok más, "láthatatlan" tennivalóval, és nem a tanévzáróval ért véget. Egy imádságot osztok meg a Sarkad-Belvárosi Református Egyházközség fb oldaláról és egy szép verset.
IMA A PEDAGÓGUSOKÉRT
Mennyei Atyánk! A tanárokért és nevelőkért imádkozunk ma Hozzád!
Áldd meg őket és hívatásukat, hogy méltón szolgálhassák a rájuk bízott gyermekeid igaz úton vezetését, a tudás és a szeretet útján.
Áldd meg őket és ajándékozd meg a türelem bölcsességével és a bölcsesség türelmével, hogy méltó példaképei lehessenek gyermekeinknek. Adj számukra kellő megbecsülést, hogy munkájuk a Te akaratod szerinti legyen.
Kérjük Áldásoddal légy velük ebben a tanévben is! Ámen.
........
Füle Lajos: Pedagógus
Én nem tudom, milyen erő kell
hozzá, de több kell az enyémnél.
Olykor el-eltűnődöm én is,
mit is jelent húsz-harminc szempár
fénylő tükörtermében élni,
hol éle van minden igének,
árnyéka van minden hibának,
hol húsz-harminc sötétkamrában
hívják elő folyton a percek
éles, kemény, hiteles képét.
Könnyű nekünk beszélni ezt-azt,
nagy szavakkal egymást dobálni,
de ő, kinek minden szavával
megannyi kis magnetofon zeng
tele otthont, utcát, jövőt, ő
felelősség nehéz vasával
vértezve jár, s - bár tán nem érzi -
hétköznapok nagy hőse köztünk,
szebb holnapok jobb emberéért
titkon vívott nehéz csatáknak
ismeretlen, hős katonája!
Mikor fogunk szobrot emelni,
s fogunk-e hát neked, magunkban,
"LÉLEK SZOBRÁSZA":
PEDAGÓGUS?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése