Majdnem lemaradtam róla. Sokáig gondolkodtam, hogy egyáltalán készítsek-e csalamádét idén, mert a megszokott receptemmel a férjemnek savanyú. Aztán megláttam, hogy mennyibe kerül a piacon a kész savanyúság, és a kocka el volt vetve abból a szempontból, hogy LESZ csalamádé. Barátnőktől kértem receptet felöntőlével, bloggertársaknál nézelődtem, hátha azok enyhébb ízűek. Végül is maradtam a saját, bevált receptemnél, csak tettem hozzá fűszereket és egy dl forralt, lehűtött vizet. Már meg is kóstoltuk, férjem el volt ragadtatva. Hogy mik vannak?! 😊
Hozzávalók:
2 kg vágott káposzta
1 kg paprika
2 kg uborka
....
5 vöröshagyma,
5 vöröshagyma,
6-8 zöld paradicsom,
2 zöld sárgadinnye,
1 sárgarépa-ezek együtt 1,5 kg
.........
10 dkg só
10 dkg 1:4 édesítő (vagy négyszer ennyi cukor)
1 dkg borkén
5 g Na-benzoát (1 lapos evőkanál)
1 dl forralt, lehűtött víz 3 dl 20%-os ecet
1 teáskanál koriander mag,
1 teáskanál fűszerkömény
3-4 babérlevél
Elkészítés: A káposztát szálasra vágva szoktam megvenni a piacon. Kicsit drágább, de nincs vele annyi gond. Az uborkát, a répát a paradicsomot és a dinnyét a robotgéppel legyalultam. A paprikát kicsumáztam, négyfelé és csíkokra vágtam. A hagymát felszeleteltem. A kis dinnyéből többet szoktam beletenni, de nem volt már a piacon, ez is csak sárgadinnye. Mindig görög került eddig a csalamádéba, remélem, nem lesz baj.
Nagyon guszta és finom savanyúságot készítettél.
VálaszTörlésNagyon guszta lett a csalamádéd, finom lesz majd az őszi, téli napokon. És hogy a férjednek is ízlik, nagy öröm!
VálaszTörlésBocsi, de a hozzávalóknál írod, hogy: 1 dkg forralt, lehűtött víz....gondolom dl -t akartál írni.
A másik pedig, amit meg szeretnék kérdezni, hogy ecetet egyáltalán nem tettél bele?
Köszönöm szépen, és a helyesbítést is. Javítottam. Természetesen van benne ecet.
VálaszTörlésRemélem, hogy senki sem teszi el ecet nélkül. Nagyon sajnálom, hogy kimaradt. Mostanában többször vagyok kicsit szétszórt.
VálaszTörlés