2020. május 13., szerda

Sajtos pogácsa barna liszttel


Már sok mindent készítettem teljes kiőrlésű liszttel a kenyéren kívül. Még nokedlit is lehet belőle készíteni. Előnye, hogy lassabban szívódik fel belőle a szénhidrát, és ezért cukrosoknak egészségesebb. Meg mindenkinek, mert több hasznos nyomelem van benne, mint a fehér lisztben, bár időről-időre felröppennek hírek, hogy növényvédőszer meg mégse, de a többi búzát is permetezik, úgyhogy fogyasszunk minél több barna lisztes dolgot. Sajnos nem mindenhez igazán finom. A sós süteményeket még csak el lehet  készíteni jelentős ízromlás nélkül, sőt a pogácsának még jót is tesz, de az édesekhez már problémás. Ez a kis kakaós tortácska még elbírta, de piskótához más CH csökkentett terméket kell venni. Még a piték is finomak vele, főleg, ha fűszerezzük fahéjjal, szerecsendióval. Rebarbarás pite recept a kék szövegre kattintva. Frissítés 2022. októberében: újabban zabpehelylisztet használok édesekhez, amit zabpehelyből darálok. Pl almás pite zabpehelyliszttel.
A sajtos pogácsa meg olyan jól sikerült, hogy percek alatt elfogyott..
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 dkg élesztő
fél dl tej
mk cukor
másfél doboz tejföl
fél evőkanál só
bors
egy tojás
-tetejére
reszelt sajt
kenéshez tejföl
Elkészítés:
A száraz anyagokat összekeverjük, az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A folyékony anyagokat is elegyítjük, és beledagasztjuk a többibe. Nem várunk vele, hanem kétujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, becsíkozzuk a tetejét, megkenjük tejföllel, rászórjuk a sajtot, és hideg sütőbe toljuk. 200 fokon pirosra sütjük. 






Úri imádság

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved,
jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is;
mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma,
és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól;
mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké.
Ámen.

(Mt 6,9-13)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a pogácsáid! Én mindig csínján bánok a teljes kiőrlésű liszttel, nekem nehezen szokott megkelni...

    VálaszTörlés
  2. Előtésztával könnyebb, de ezt nem is kelesztettem, mégis jó lett.

    VálaszTörlés