Az alma a telken termett. Ebből készült a sült almalekvár is, csak most a nagyobbakat használtam fel. A recept a szokásos almás pite/lepény/béles, amit rebarbarával is szoktam sütni, csak itt feleztem a lisztet zabpehelyliszttel, hogy egészségesebb legyen. Nagyon finom volt, de süthetjük csak finomliszttel is, és cukorral.
Hozzávalók:
-tészta:20 dkg finomliszt
20 dkg zabpehelyliszt
1 sütőpor1 dkg 1:4 édesítő
20 dkg margarin
2 tojássárgája
3 ek tejföl
csipet só
-töltelék:
1 kg alma
(10 dkg mazsola)
édesítő
búzadara
Ezzel a kis nyújtófával a tepsiben is lehet dolgozni.
Elkészítés:
A száraz anyagokat összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, majd a sárgáját és a tejfölt is hozzáadjuk, és összegyúrjuk. Kicsit pihentetjük, majd két részre osztjuk, kinyújtjuk, és az egyikkel kibélelünk egy közepes tepsit. Megszórjuk búzadarával, rásimítjuk az ízesített reszelt almát, tetejére csúsztatjuk a másik tésztalapot. Megszurkáljuk, megkenjük vízzel vagy felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A leeső részekből szíveket vagy más formát szúrhatunk ki.
Füle Lajos: Jobbat készített
Mikor valami nem sikerül,
s bánat szorongat érte belül,
arra gondolj, és oszlik a bú:
jobbat készített neked az Úr.
Nagy kedvencem az almás pite! 😍 Ez a zabpehelylisztes nagyon ízlene! :)
VálaszTörlésRemélem, hamarosan találkozom vele a blogodon.
TörlésHasonlót sütöttem a hétvégén, de szilvával. Mindegyik remek! :-)
VálaszTörlésAzzal is nagyon finom lehetett. Mi is szeretjük a szilvás dolgokat.
Törlés