Van már néhány töltött káposzta a blogon. Nagyon szeretjük. A legjobb azért a hagyományos, de azért ez is nagyon ízlett. Alig várom, hogy megjelenjen az első új káposzta, és készíthessem a salátát vagy párolt káposztát. Valikánál láttam meg ezt a kovászolt káposzta receptet, amibe aztán töltött. Nosza, néhány nap múlva már nekem is ott állt az üveg az udvaron. A facebookon mutatta, hogy egész leveleket is kovászolt műanyag vödörben, de nekem nem volt. Az 5 literes üvegbe nem fértek bele a levelek, így a kerti szörpös tartályt fogtam be. Legközelebb leforrázom a leveleket, mert akkor összeesnek, és kisebb helyet foglalnak el. Így nagyon sok víz kellett bele. Az lenne az ideális, ha a levét mind fel lehetne használni.
Hozzávalók:
1 nagy új káposzta
literenként 3 dkg só (evőkanál)
egy nagy marék kapor
tavalyi krumplidarabok
(hagyma, fokhagyma)
Elkészítés:
A káposztát meleg vízben leveleire szedjük, a közepét apróra vágjuk. Az üveg aljára apró káposztát teszünk. Rá a kaprot, a krumplikat, majd a leveleket. Kapor és meleg víz, hogy ellepje. Leszorítjuk valamivel, mert egy darabig fent lebegnek a levelek. Én egy kis tányért tettem rá, és egy vízzel töltött befőttes üveggel nyomattam le. Szép, napos idő volt, négy nap alatt beérett, de éjszakára bevittem, és beburkoltam konyharuhával.
Ilyen készen. |
Persze kenyérszeletekkel is lehet, hiszen az az eredeti kovászos, de nekem az uborka sose sikerül úgy. Már ahhoz is krumplit használok. Szép, tiszta lesz a leve. Így gluténmentes is.
Kovászolt zöldségek |
Töltött káposzta hozzávalók:
1 kg pulyka darált hús
20 dkg barna bulgur
mokkáskanál bors
mokkáskanál őrölt kömény
evőkanál őrölt piros paprika
só
Elkészítés:
A húst összekeverjük a fűszerekkel és a bulgurral. A káposztát megormózzuk (a vastag erezetét levágjuk), egyenként beletöltjük a gombóccá formált húst. (fázisfotók itt: https://korsocska.blogspot.com/2014/01/toltott-kaposzta.html)
A fazék aljára apró káposztát teszünk, rá a takartat/töltöttet, és néhány levél nélkülit is, mert nálunk nem mindenki szereti. Újra apró, majd felöntjük a káposzta levével, és szép lassan főzzük egy órát. Másnap újra főzzük fél órát, hogy jól összeérjenek az ízek, és akkor lehet fogyasztani. Újabban gyakran veszek pulykahúst, mert olcsóbb, mint a sertés, és egészségesebb is. A hagyományos töltött káposztába nem szoktam sót tenni, mert általában elég savanyú a lé, de legutóbb nagyon nagyok voltak a töltelékek, és nem járta át a só. Így a férjem kérésére most megsóztam egy kicsit a húst. Kellett is annyi bele.
De jól néz ki a töltött káposztád! Egyszer én is savanyítottam az erkélyen, de én kenyérrel. Mi is szeretjük a pulykahúst, sokszor helyettesítem vele a sertést. Bulgurt szoktam használni, de töltelékbe még nem. Nagyon jó ötlet!
VálaszTörlésMost aztán jól megkívántam ezt a töltött káposztát annyira guszta!
VálaszTörlésKöszönöm szépen.
TörlésKöszönöm, Katalin. A bulgur hamarabb megfő, mint a rizs, és talán egészségesebb is. Várom a következő bulguros recepted.:)
VálaszTörlés