2023. július 1., szombat

Meggyes lepény


Már van egy ilyen "bedobálós" recept gyümölcskalács néven. Mi otthon meggyes, cseresznyés lepénynek hívtuk, de így hívtuk az omlós tésztából készült süteményt is. Sárgabarackkal is nagyon finom. Picit eltértem a recepttől, de hasznára vált, ezért hozom újra.
Hozzávalók:

30 dkg kristálycukor
30 dkg liszt
1 sütőpor
8 tojás
30 dkg margarin
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál rumaroma
1 evőkanál vaníliaaroma
80 dkg magozott meggy
csipet só
Elkészítés:
A margarint jól elkeverjük a cukorral, majd felváltva adjuk hozzá a tojásokat és a sütőporral elkevert lisztet, sót, narancshéjat. Addig keverjük, amíg elolvad a cukor, akkor hozzáöntjük az aromákat is. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a tésztát beleöntjük, és rászórjuk a lisztezett gyümölcsöt. A sütőbe toljuk, és nem nyitjuk ki addig, amíg fel nem jött a sütemény. Kb 20 perc. Ekkor mérsékeljük a hőfokot 180-ra. Tűpróbáig marad benn. Ha a süti közepe még lágy lenne, de már a teteje megbarnult, akkor egy papírt boríthatunk rá. Sütőrácson hagyjuk kihűlni. Megszórhatjuk porcukorral tálalás előtt.
Bibliás elmélkedés:
Figyelmes szemlélő hamar észrevehet egy-két alapanyagot, melyeket eddig igyekeztem elkerülni, vagy mással kiváltani. Ráadásul az adag is óriási kicsinyre zsugorodott családunknak. A rejtély oka az, hogy nem is magunknak készült, hanem a helyi baptista gyülekezet gyerektáborába. Mi ugyan reformátusok vagyunk, de nem gondoljuk, hogy ez az egyedüli üdvözítő egyház. Azt valljuk, hogy aki hisz Jézus Krisztusban, és követi Őt, az már Isten családjának a tagja, ezért a testvérünk. Nem vér szerint, illetve mégis. Jézus vére szerint, amit kiontott értünk a golgotai kereszten. Vannak katolikus barátaink is. 
Szóval most a kistestvéreink kaptak uzsonnát. Nem gondoltam, hogy nincs elég kéz a gyermekek ellátására a gyülekezetben, egyszerűen Isten indított erre. És milyen érdekes! Erre a napra, de csak erre, tényleg nem volt süti felajánlás a gyülekezeti tagoktól! Isten mégis gondoskodott róluk. “Minden gondotokat Őrá(Istenre)vessétek, mert Neki gondja van rátok.”1.Péter 5.7.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom meggyest sütöttél, váljék kedves egészségetekre! Én holnap készülök sütni, igaz cukormenteset.... (végre sikerült hozzászólnom, mert mindig benézek, de sokszor nem enged írni :( ) További szép hétvégét kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat. Sajnos én soha nem tudok írni megjegyzést telefonról a saját blogomba, amióta változtattak valamit.

      Törlés
  2. Egyszerű, de nagyszerű és jó gyümölcsös. :-)

    VálaszTörlés