Régebben elő nem fordulhatott, hogy nincs itthon valamilyen alapanyag, amely a főzéshez kell. Igyekeztem feltölteni a készleteket előre átgondolva, különösen sütéskor néztem meg időben a receptet. Anyukám arra tanított, hogy soha ne kérjünk kölcsön semmit, inkább mi adjunk, ha hozzánk fordulnak. Mióta itt lakunk, 17 éve csak egyszer kértem egy fél pohár ecetet a szomszéd nénitől. Viszont mióta öregszem már többször előfordult, hogy hiányzott valami, mire odaértem. Bár most sokáig nyitva vannak a boltok szombaton is, amikor sütni szoktam, de nem szívesen zavarom őket. Régen is meg tudtuk oldani a bevásárlást hét közben, szombat déli zárás mellett. Aztán nemcsak az öregedés az oka az időnkénti alapanyag hiánynak, hanem az is, hogy új szereplő lépett a konyhám színpadára.:) Mindenféléket felhasznál, és elfelejt szólni. Azt hiszed, hogy bővében vagy mondjuk sütőmargarinnak, vagy vajnak, miközben már régen felhasználták vaníliás kekszbe. Ettél is belőle, de nem kötötted össze a kettőt.:)

-tészta:
40 dkg liszt
1 sütőpor
10 dkg porcukor
15 dkg zsír (vagy 20 dkg margarin)
2 tojássárgája
3 ek tejföl
csipet só
-töltelék:
1 kg rebarbara
10 dkg mazsola
30 dkg cukor
búzadara
-tetejére
cukor, tej, porcukor
Elkészítés:
A Horváth Ilona-féle recept feljavított változatát szoktam készíteni. Már van többféle almás süti a blogon: csokis almás itt , almás lepény itt. Nem tudom, hogy mi a megfelelő elnevezés. Újabban pitének titulálják ezt a fajtát, pedig eredetileg a pite tejes tésztát jelentett. Horváth Ilona bélesnek hívja a lepényt, ezúttal maradtam ennél az elnevezésnél. Pedig a béles szerintem kelt tészta.
A rebarbarát megmossuk, lehúzzuk a héját, és fél centis darabokra vágjuk. Nem érdemes vékonyabbra, mert sok levet enged. Összekeverjük a cukorral és a mazsolával. Állni hagyjuk, amíg a tésztát elkészítjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, porcukorral, szétmorzsoljuk benne a zsiradékot, és gyorsan összegyúrjuk a tejföllel, melyben előtte elkevertük a tojássárgáját. Nagyon puha tésztát kapunk. Két részre osztjuk. Az egyiket kicsit kinyújtjuk lisztezett deszkán, és egy közepes tepsibe fektetjük. Szétnyomkodjuk, hogy egyenletesen terüljön el. Megszórjuk búzadarával. A rebarbaráról leöntjük a levét, ezt meg is ihatjuk, majd elterítjük a tepsiben. A másik adag tésztát egy tepsi hátán nyújtjuk ki, és ráügyeskedjük a töltelékre. Legegyszerűbb, ha késsel a tészta alá nyúlunk, és ráterítjük, és lenyomkodjuk egy kicsit. Nem baj, ha nem lesz sima, mert így is, úgy is rücskös lesz a teteje, de éppen attól szép ahogy a kicsorduló lé itt-ott megfesti a tetejét.
Villával alaposan megszurkáljuk, hogy a gőz kijöhessen, és nem repessze szét a tésztát. Kevés tejben elkeverünk cukrot, és rákenjük a tésztára.
Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük amíg szép piros nem lesz. Porcukorral meghintve tálaljuk. És legközelebb süssük vajjal!Villával alaposan megszurkáljuk, hogy a gőz kijöhessen, és nem repessze szét a tésztát. Kevés tejben elkeverünk cukrot, és rákenjük a tésztára.
Néha elgondolkodom azon, hogy honnan tudták régen az emberek, hogy mit szabad megenniük, mit nem. Mi mérgező, mi nem? A rengeteg fajta gombát vajon kipróbálták, vagy Isten valahogy kijelentette nekik? Honnan gondolta bárki is, hogy ezt az, egyébként nagyon szép növényi szárat meg lehet enni?

Miért nem a szép, nagy levelével kezdték? Amelyek mérgezőek egyébként a Wikipédia szerint.

"Nekem úgysem sikerül!" Gyerekkori sérelmek, elhanyagoltság vagy bántalmazás lehet a kiváltó ok, ezért nagyon fontos, hogy juttassuk sikerélményekhez a gyerekeket. Kapjanak sok dicséretet, nevessenek sokat, hogy egészségesen fejlődjön az énképük. Hány szép terv dőlt dugába már az elején a kisebbségi érzés miatt! Pedig ebből az Igéből kiindulva tovább lehetne menni, Istentől erőt kérni, és sikerre vinni az elkezdett munkát.
Elmondhatjuk a következő imádságokat:
-Adj jó gondolatokat, terveket, Uram! Mit tegyek, mi lesz nekem és neked hasznos?
- Adj erőt, és kitartást, hogy végigmenjek azon az úton, amelyre állítottál! Ne álljak meg az első nehézségnél, adj segítséget, jó munkatársakat, bátorságot!
És a végén ne felejtsük el megköszönni, hogy velünk volt Isten, és megsegített bennünket!
Nagyon finooooom..... 🙂
VálaszTörlésIgen, nagyon.
TörlésNagyon finom lehet, bár a rebarbara ízét nem ismerem de annyira guszta!Szeretem olvasni az elmélkedéseidet köszi!
VálaszTörlésKöszönöm szépen.
Törlés