Anyósom füstölt hús lében főzött egrest (pöszméte). Soha nem hallottam erről azelőtt, de nagyon finomnak találtam. Erdélyi szokás, hogy húst és gyümölcsöt párosítanak, és nem rántják be a leveseket, hanem csorbát főznek. Ez viszont alighanem román hatás, és nem is mindenki követi. Anyósom jó sűrű rántást adott minden főzelékhez, leveshez is. Én is szeretem berántani a dolgokat, de inkább csak ízfokozás, mint sűrítés céljából. Ezt a levest a füstölt húsos egresleves mintájára készítettem, és nagyon finom lett. A csirkemellet rendszerint szeletelem, és formára vágom. A leeső részeket raguba vagy levesbe szoktam felhasználni. A férjem ugyan nem szereti a csirkemellet, mert száraznak találja, de mártással, vagy levesben neki is ízlik. Mivel hamar elkészül, igazi megmentő lehet időszűke esetén, bár nem a legolcsóbb mulatság. Szeretjük tárkonnyal , sajttal-tejföllel ,őszibarackkal sütve , kínai módra, szerecsendióval (nagy kedvenc!)
A pojéka leves is hasonló egy kicsit a mostani levesemhez, mert húst és gyümölcsöt, aszalt szilvát tálal egyben.
Jérceleves birsalmával, hozzávalók:
egy maréknyi csirkemell darab
2 evőkanál reszelt zöldség (idei eltevés)
1 fokhagyma
2 babérlevél
néhány szem bors
2 evőkanál bulgur
1 kis birsalma
......
joghurt vagy tejföl
Elkészítés:
A birsalmát apró kockákra vágjuk, és a bulgur kivételével a többi hozzávalóval egyszerre tesszük fel főni kb másfél liter vízben. A vége felé adjuk hozzá a bulgurt. Ízesíthetjük joghurttal vagy tejföllel, de anélkül is finom.
A birsalmát apró kockákra vágjuk, és a bulgur kivételével a többi hozzávalóval egyszerre tesszük fel főni kb másfél liter vízben. A vége felé adjuk hozzá a bulgurt. Ízesíthetjük joghurttal vagy tejföllel, de anélkül is finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése