2021. november 1., hétfő

Padlizsánkrém rozsoskenyérrel

 

Már írtam, hogy gyakran megkeseredett a padlizsán, ha kisütöttem, így inkább egy másik változatot készítettem eddig fűszerekkel, zöldségekkel:
Nem hagyott nyugodni a dolog. És sikerült! Hogy mit csináltam most jól, nem tudom, vélem, hogy talán túlérett padlizsánt fogtam ki eddig. Most viszont nagyon finom lett, csak ajánlani tudom a hagyományos, majonézes padlizsánkrémet.


Hozzávalók:
egy nagyobbacska padlizsán
2 tojássárgája
2 dl olaj
só, bors
citromlé
1 nagy hagyma
Elkészítés:
A padlizsánt egészben 200 fokon sütőben kisütjük. Akkor jó, ha mindenütt könnyen belemegy a hústű.
Közben elkészítjük a majonézt. A sárgáját sózzuk, borsozzuk, fél kanál citromlevet keverünk hozzá, és cseppekben kezdjük adagolni az olajat. Habverővel vagy robotgéppel dolgozhatunk. Állandóan keverjük, majd egy idő után növeljük az olaj mennyiségét, majd a végén lehet csurgatni is, de jobb kisebb adagokban, nehogy kicsapódjon. Jó sűrű masszát kell kapnunk. Ha kisült a padlizsán, kikaparjuk a héjából, és ha hűlt, összekeverjük a majonézzel, az apróra vágott hagymával, és már kész is vagyunk. Jót tesz neki, ha pihentetjük egy éjszakát hideg helyen, hogy összeérjenek az ízek. 


Rozsoskenyér
Rozsos, mert fele-fele arányban használtam fehér-és rozslisztet. 
Előző este elkeverünk 30 dkg finomlisztet 1 dkg élesztővel és 3 dl vízzel. Letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk. Másnap hozzáadunk 30 dkg rozslisztet, 1 dkg élesztőt, 1 dkg sót 2 dl vizet. Jól kidagasztjuk, 40 percig kelni hagyjuk, majd átgyúrjuk, és ismét 40 percig kelni hagyjuk. Ekkor átgyúrjuk, hosszú cipónak megformázzuk, és egy nagyobb kalácsformában hagyjuk 20 percig. 10 perc múlva begyújtjuk a sütőt 250 fokra, és ha előmelegedett, betesszük sülni. Előtte bevágjuk, és megkenjük vízzel. Kb 20 perc múlva 200 fokra mérsékeljük a hőfokot, és addig ütjük, amíg szép barna nem lesz. Rácson hagyjuk hűlni. (Valika receptje alapján)


.............
Sajnos nem tudom a kép forrását, de nagyon tetszett. Ezzel kívánok áldott hetet mindenkinek.


4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy most sikerült olyanra elkészítened, ahogy szeretnéd. Nagyon guszta, finom lehetett a házi rozskenyérrel. Mi is szeretjük a padlizsánkrémet, szerencsére nekem sosem lett keserű. Mindig teszek a mélyhűtőbe lesütött padlizsánt, és amikor kiveszem, akkor szoktam ízesíteni, azután pirítossal esszük.

    VálaszTörlés
  2. Most megnéztem a tiedet is. Én az összes hagymát nyersen tettem bele. Valaki írta fb-n, hogy az erdélyiek nem tesznek bele majonézt. Én úgy tudom, hogy tesznek. Te nagy Erdély specialista vagy. Hallottal más receptet? A zöldségesen kívül, amit szoktam készíteni.

    VálaszTörlés
  3. De,teszünk,...nyáron, frissen finom majonéz nélkül is ,1-2 dl.olajjal kikavarva,apróra vàgott hagymàval..újabban zúzott fokhagymàval készítem,próbáljàtok ki...S persze elmaradhatatlan kis löttyintés ecet...

    VálaszTörlés