2021. november 16., kedd

Kenyér alakor lisztből

 

Juci lányomtól kaptam egy kg alakor lisztet. Nemrég hallottam róla először. Ősbúzaként tartják számon, az egyik legrégebben termesztett növény. Törökországban 10 ezer éves leleteket is találtak. Kicsit olyan, mintha korpás lenne a liszt, nemcsak azért, mert teljes kiőrlésű volt. Ugyanúgy készült belőle a kenyér, mint egyébként. Nem is írom le most újra a receptet, kattintsanak ide., itt megtalálják. A teljes kiőrlésű helyett alakort kell használni. 
Finom volt a kenyér, de nem sok különbséget vettünk észre a hagyományos tk. búzaliszthez képest.
Bibliás elmélkedés: 
 A covid idején mindannyiunkat foglalkoztat a gondolat, hogy elkapjuk vagy nem. Ha igen, akkor milyen lefolyású lesz. Otthon tudunk maradni, vagy kórházba kerülünk? Hogyan fognak ott gondoskodni rólunk? Ha felépülünk, lesz-e utóhatás? 
Minket eddig megőrzött az Úr, de a fiunk nemrég elkapta a betegséget. Hála Istennek, elég hamar túljutott rajta. Néhány nappal azelőtt találkoztunk, hogy megjelentek nála a tünetek, pedig be volt oltva.  
 Tudunk-e hálát adni azért, hogy elkerült bennünket? Egyáltalán kérjük-e?  A hálaadás Isten parancsa:
"Mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata a ti javatokra."1. Thesszalonika 5.18
Vagy úgy vagyunk vele, hogy majd csak lesz valahogy. Ez igaz, de Isten gondviselő kezét jó megragadni, és kérni Őt, hogy vigyázzon ránk, legyen minden az akarata szerint. 


2 megjegyzés: