2022. november 19., szombat

Tövises galuska tk liszttel

 


Legnagyobb meglepetésemre három tövises galuska is van a blogon. Hiába, már 1000 fölött van a bejegyzések száma, nem csoda, ha elfelejtkezem valamiről. Azt tudtam, hogy egy van, de három!

Ez a mostani csak annyiban tér el az előzőektől, hogy finomliszt helyett teljes kiőrlésű búzalisztet adtam hozzá.

Hozzávalók:
25 dkg reszelt nyers krumpli
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
só, bors
1 tojás
-feltét
10 dkg túró
tejföl
3 szelet füstölt szalonna


Elkészítés:
A szalonnát kockára vágjuk, és kiolvasztjuk. Összekeverjük a galuska hozzávalóit, és forró, sós vízbe szaggatjuk rendes nokedliszaggatóról, va
gy nedves vágódeszkáról késselHozzáadjuk a túrót és a tejfölt. Sütőbe is tehetjük lepirítani egy kicsit, de így is finom.
Bibliás elmélkedés:
"Tövisek és kelepcék vannak a görbe úton, aki vigyáz magára, messze elkerüli azokat."(Példabeszédek 22.5)
Egyik kedvenc filmem a Zarándok útja, melyet egy Bunyan nevű prédikátor írt. 1678-ban jelent meg az első kiadás, és több mint 100 nyelvre fordították le. A szerző egyszerű üstfoltozó volt. Felesége hatására kezdett a hit dolgaival foglalkozni. Eleinte sokat gyötrődött a bűnei miatt, de végül elfogadta a kegyelmet és megtért. Hamarosan prédikálni kezdett, mely azonban akkoriban bűnnek számított, mert nyilvános istentiszteleteken csak az anglikán egyház istentiszteleti formáját volt szabad követni. Börtönbe került, és ott kezdte el írni ezt a vallásos könyvet, melyet keresztény allegóriának is neveznek. Azért allegória, mert az ábrázolt események, fogalmak, személyek kapnak egy másodlagos, rejtett jelentést. A főhős, Keresztyén kap egy meghívó levelet a Mennyi Városba, és elindul. Sok viszontagság éri, mint a hívőket általában. Van benne egy rész, amikor barátjával, Reményteljessel letérnek a kijelölt útról, és a könnyebbnek gondolt ösvényen az óriás kastélyába jutnak. Egyszerűen átugranak a kerítésen. 
A Kétségbeesés nevű óriás foglyul ejti, megveri és öngyilkosságra akarja rávenni 
őket. Ekkor Keresztyénnek eszébe jut, hogy nála van az Ígéret kulcsa, amit a keresztnél kapott, amikor letette a bűneit. A kulcs minden zárat kinyit, és tovább haladhatnak, most már a kijelölt úton. A bibliai igevers, amit kiemeltem az elején, görbe útról beszél. Pontosan ilyen tévútra térnek a zarándokok. Ez is allegória. Azt jelenti, hogy csalással, hazugsággal, a mások megtévesztésével nem szabad semmilyen eredményt elérni. Isten az egyenes úton ad védelmet az övéinek. Ha letérünk róla, megszűnik a teljes védelem. 
Kérdés persze, hogy honnan tudom, hogy a jó úton vagyok-e. Fontos megérteni, hogy mindannyian ezen kívül születtünk, és ha nem váltunk irányt, akkor nem jutunk el a mennyei városba, közösségre Istennel. Ez még a földön megtörténhet, ha olvassuk a Bibliát vagy hallgatjuk az igehirdetést, és meghalljuk a hívó szót. Ez a meghívó levél. El kell ismernünk, hogy eddig Isten akarata ellenére, a saját vágyainkat követve éltünk, és meg kell ígérnünk, hogy ezentúl Neki fogunk engedelmeskedni. Ezt a bűnvallást nem lehet kikerülni a hívő élet útján. 
"Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz Ő, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól."(I: János 1.9.) 
"Térj énhozzám, mert megváltottalak!"(Ézsaiás 44.22.)
Photo by Levi Bare on Unsplash

2 megjegyzés:

  1. Finom lehetett! Akkor ez kicsit hasonlít a sztrapacskára, ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ez sztrapacska, de magyar falvakban is készítették. Kár, hogy a szlovák név maradt fenn.

      Törlés