2022. november 11., péntek

Sült libacomb Márton-napra

 

Már megint majdnem elfelejtettem közzé tenni ezt a receptet Márton-napra. Évekkel ezelőtt készült, azóta sem kaptam libacombot, ami talán nem is olyan nagy baj a mai árakat látva. Azért az ünnep az ünnep, és karácsonykor is eszünk majd halat. Remélem, legalább is. Márton nap éppen ma van, de katolikus testvéreink közül sokan böjtölnek péntekenként, de azért jó lesz ez a recept holnap is. Meg jövőre is. 
Hozzávalók:
2 libacomb
só, bors
egy-egy csipet kakukkfű,  rozmaring, szerecsendió, majoránna
zsiradék
(bor)
-köret:
krumpli, 
só, bors
lila hagyma
alma



Elkészítés:
A húst befűszerezzük, majd állni hagyjuk legalább egy órát, de jobb, ha egy éjszakán át, hogy jól átjárják a fűszerek. Akkor bő zsiradékban, lehetőleg liba vagy kacsahájban feltesszük sülni lassú tűzön. Amikor már kezd puhulni, akkor egy tepsibe rakjuk a körítést, rá a combokat, és addig sütjük, amíg minden elkészül. A köret tetszés szerinti összeállításban kerülhet a tepsibe. A libához jól illenek az édes ízek, ezért a hagyma is inkább lila legyen. 


Tálalják párolt fehér-vagy vörös káposztával is.

Bibliás elmélkedés:

Márton napján Szent Mártonról szoktak megemlékezni katolikus testvéreink, aki Kr. u. 306-ban Szombathelyen született, majd Tours városának püspökeként szolgált   A protestánsok ugyan nem imádkoznak szentekhez, csak Krisztuson keresztül az Atyához, de élete, azt gondolom, példa lehet mindnyájunk számára, hiszen kegyes, segítőkész ember volt. Pogány, római családban született, de hamar vonzónak találta a kereszténységet, és megtérése után komoly hittérítő munkát végzett. A legenda szerint egyszer kettévágta a köpenyét, és egy nélkülöző koldusnak adta egyik felét. Márton napon libát szoktak sütni arra emlékezve, hogy Márton szerénységében elbújt, amikor püspökké akarták választani, de a libák gágogása jelezte, hogy hol van. 
 Szent Mártonról bővebben: 
Élettörténetét olvasva nagyon meghatódtam, amikor arról írtak, hogy édesanyját ő keresztelte meg.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, olyan mintha friss lenne 😊😊.

    VálaszTörlés
  2. Régi vagy sem, nagyon jól néz ki. Én sütöttem idén nagyon hasonló fűszerezéssel.

    VálaszTörlés