2022. november 7., hétfő

Rakott karfiol szójapörkölttel

 

Húsmentes finomság böjti napokra is akár. Mivel a szójakocka 500 ft alatt volt, takarékos napokra is kiváló. Itt barna rizst használtam, ami azért megnyomja a költségeket, a sajt is, de döntsék el egymást közt. 😊   Mi mindenesetre két napig ettük, és jóllaktunk vele.

Hozzávalók:
1 nagy karfiol
1 zacskó szójakocka
fűszerek
1 hagyma
só, bors, piros paprika
olaj
1 bögre főtt (barna) rizs
2 dl tejföl
10 dkg sajt
Pont megtelt velük a nagy lábasom, itt már kiszedtem belőle.


Elkészítés:
A szójakockát fűszeres vízben áztatjuk néhány órát. Én sót, borsot, majoránnát, hagymakrémet tettem hozzá. Utána kinyomjuk belőle a vizet, a krumplinyomó tökéletes ehhez, majd a pörkölthöz hasonlóan, hagymás paprikás alapon megfőzzük.
A karfiolt rózsáira szedjük, fejjel felfelé egy lábasba halmozzuk, és enyhén sós, köménymagos vízben félig megfőzzük. Egy sütőtálat megolajozunk, a főtt  rizst elterítjük rajta, rátesszük a szójapörköltet, a karfiolt, leöntjük tejföllel, és megszórjuk reszelt sajttal. Ha a tejföl nagyon sűrű, akkor egy kis főzőlével hígíthatjuk. Sütőben pirosra sütjük.


Káposztás tésztával is finom volt a szójapörkölt.

Gyökössy Bandi bácsi elmélkedését ajánlom egészségről, betegségről.(Katt a kék szövegre)
Idézet:
"Mindenki - vagy majdnem mindenki - ebédel valahol. Ám nem mindegy hogyan, legyen az egy fogyódiétás szendvics, vagy bőséges menü - kapkodva, benyelve, "túlesve" rajta, esetleg evés közben az asztaltársakkal mást vagy másokat harapdálva, rágva. Csoda-e, hogy annyi a vastagbél- és gyomorfekélyben, vagy krónikus gyomorhurutban vagy vegetatív neurózisban szenvedő ember? Mert evés közben "emberhúst" is eszik, az "fekszi meg" a gyomrát, még akkor is, ha vegetáriánus. Ha az evés közben lenyelt indulatainkat nem tudjuk megemészteni, nem az ételtől betegszünk meg, hanem az utóbbitól..."

2 megjegyzés: