2022. november 29., kedd

Durbancs Katalin játékára


Már küldtem egy kenyérreceptet Katalin játékára, de nem hagyott nyugodni a dolog.  Mindennapi kenyerünk címmel hirdette  meg, és kenyérféleségeket vár: zsemlét, kiflit, partifalatkákat. A durbancs pont megfelel a kívánalmaknak, amelyet érdemes is megismerni, mert nagyon finom. Már ugyan friss kapor nemigen van, de a receptet el lehet menteni, és a zöldségesek árulnak is. Férjem szülőfalujában minden tavasszal készítik, amint kikel a kapor. 

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 kockacukor
2.5 dl langyos víz
bors
2 teáskanál só
10 dkg kapor
zsír a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel és a kockacukorral. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az élesztőt, a sót és a vizet. Alaposan összegyúrjuk, és kétszeresére kelesztjük. Én még többet is ott hagytam, mert nem értem rá időben hozzálátni, de csak javára vált. Amikor megkelt átgyúrjuk, és vékonyra kinyújtjuk. Utána megkenjük zsírral, megborsozzuk, megszórjuk a nyers, vágott kaporral, és feltekerjük. Ebben az a pláne, hogy egyben marad és olyan, mint a kígyó. A gyerekeknek nagyon tetszik így. A tetejét is megkenjük zsírral, hideg sütőbe tesszük, és 200 fokon megsütjük. Kivesszük a sütőből, megkenjük vízzel, felszeleteljük, és langyosan tálaljuk.

Az eredeti alakja téglalap, de tekercsben is készítik. Így is, úgy is finom.

A kapor itt dinsztelve van. Receptért katt a kék szövegre.

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm Ani az újabb receptedet! Finom lehet a sok kaporral, nagyon guszta.

    VálaszTörlés