2021. október 27., szerda

Befolyásos asszonyok a reformációról. Recepttel


Kedves Olvasóim!

Október 31. a Reformáció ünnepe. Luther Márton szerzetes ezen a napon tűzte ki híres tételeit a

Wittenbergi vártemplom falára. Összefoglalta, hogy miben szeretne változtatást az egyház életében. Akkor ez nem valósult meg, így új felekezetek jöttek létre, melyeket összefoglaló néven protestáns egyházaknak nevezünk.  Mára a katolikus egyház is sok mindenben átvette a reformáció vívmányait: anyanyelvű igehirdetés, a Biblia olvasása stb. Befolyásos asszonyokkal beszélgettem az elmúlt évben hitről, családról, ételekről. Most körkérdést intéztem hozzájuk arról, hogy mit jelent nekik a reformáció, és hogyan készülnek az ünnepre. 

********

Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna evangélikus esperes, a Napi falatok című áhítatos könyv szerzője

...az ünnep figyelmeztetés és lehetőség a megújulásra...


"Ecclesia semper reformanda" (Az egyháznak folyton meg kell újulnia.)Számomra a reformáció a folyamatos megújulást vagy inkább helyreállítást jelenti. Ahogyan 1517-ben Luther Márton szembesítette az akkori keresztyén egyházat azzal, hogy mennyire eltávolodott az alaptól, a Szentírás szavától, Krisztus példájától és tanításától, ugyanígy fontos ma is mérlegre tennünk, hogy az igazi alapra építjük-e közösségeink vagy a személyes életünket. Számomra az ünnep figyelmeztetés és lehetőség a megújulásra, helyreállításra és az újrakezdésre.


Kőszeghyné Raczkó Zsuzsannáról a kék linkre kattintva olvashatnak:
http://korsocska.blogspot.com/2021/05/befolyasos-asszonyok-konyhaban.html.                                 
********
P. Tóthné Szakács Zita a Református Nőszövetség elnöke

...Isten Igéje a zsinórmérték...

"Református magyar vagyok, amíg élek az maradok. Megígérem, megfogadom, hogy hitemet holtig tartom." Nagypapámtól tanultam, s ebben is nevelkedtem. Dunántúlon reformátusnak lenni a kisebbségi létet jelentette, így kettős nyomás alatt cseperedtem felnőtté, hiszen keresztyénnek lenni az ötvenes években nem volt könnyű, s nálunk a katolikusok sokkal többen vannak, s akkor bizony még voltak ellentétek. Számomra reformátusnak lenni azt jelenti: mindig Istennel járni. Neki adni hálát, hozzá fohászkodni, csak az ő Igéje a zsinór mérték, egyenesen hozzá fordulhatok, mert ő végtelenül szeret. Krisztusban gyermekévé fogadott, s ebben a kiváltságban élhetek. Ami az ételeket illeti: gesztenyés tekercset szeretek ilyenkor sütni (recept hamarosan).




P. Tóthné Szakács Zitáról a kék linkre kattintva olvashatnak:
https://korsocska.blogspot.com/2020/11/befolyasos-asszonyok-konyhaban-ptothne.html
*******
Ritter Ida, a Nagyobb Ő című könyv szerzője

...Isten, haza, családdal kapcsolatos érték mihamarabb égjen be a gyerek szívébe...

Számunkra nagyon fontos ünnep a reformáció. Ismert okoknál fogva, különösen. Mi magunk ugyanis valóban egy személyes "reformáción" mentünk át*, s szeretünk megemlékezni erről a napján is. Nálunk amúgy is minden fontos ünnep hangsúlyos, legyen az családi, egyházi vagy állami, az a nap biztosan más. Más a tartalmában, a szervezésben, a terítésben. Reformációkor természetesen istentiszteleten veszünk részt, aztán megnézzük a kötődő programokat a tv-ben, majd beszélgetünk a gyermekeinkkel, életkoruknak megfelelően. A legkisebbel is, mindenkivel a maga szintjén. Délután vagy este egy a témakörhöz szervesen vagy érintőlegesen kapcsolódó filmet nézünk meg. Az étkezés is más: nemzeti ünnepekkor piros-fehér-zöld az étel vagy legalább a desszert, a terítés szintén. Minden ünnepkor teszünk igekártyát a tányérok fölé, de  reformációkor egy-egy neves református mondatát is. Ezt általában Csanád készíti el, ő ebben különösen örömét leli. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden, ami ISTEN, haza, családdal kapcsolatos érték, mielőbb égjen bele a gyerek szívébe, hogy amikor esetleg lázadó utakon jár majd, legyen mire visszaemlékeznie.

*férje katolikus papból lett református lelkész


Ritter Idáról a kék linkre kattintva olvashatnak:
https://korsocska.blogspot.com/2021/03/befolyasos-asszonyok-konyhaban-ritter_28.html

*******

Rozgonyiné Krajcsir Sarolta a Lydia keresztény női magazin főszerkesztője:

...hit által, kegyelemből...

Számomra kincset jelent, hogy kegyelemből, hit által kerülhettem élő kapcsolatba Istennel. A reformáció ünnepe azt fémjelzi számomra, hogy Istennek a legsötétebb időszakokban is gondja volt és van rá, hogy kijelentse az ember számára az evangélium útját, titkát.

Nálunk nincs a reformáció ünnepnapjához köthető menü vagy fogás, mindig azt készítettem, ami éppen eszembe jutott.


Rozgonyiné Krajcsir Saroltáról a kék linkre kattintva olvashatnak:
https://korsocska.blogspot.com/2020/12/befolyasos-asszonyok-konyhaban.html

*******
Bolla Zsuzsanna, az MTVA Vallási Főszerkesztőségének kiemelt szerkesztője 
"a reformáció Jézushoz való fordulást jelent... még akkor is, ha emiatt üldözés ér..."

Megváltásunk alapja Jézus Krisztus váltsághalálában és feltámadásában gyökerezik, mégis az évszázadok alatt a kereszténység ezen igen fontos tanítása kezdett elsikkadni.

Luther Márton a visszaélésekkel szemben felemelte hangját és 95 tételben megfogalmazta a fontos cselekvési tervet: mit kell tenni ahhoz, hogy az egyház megújuljon.

Személyesen nekem a reformáció őseim hitét és elköteleződését jelenti az újra felfedezett keresztény hit értékei mellett. Jézushoz való fordulást jelent és a vele való járást még akkor is, ha emiatt üldöztetés vagy bántás ér. Őseim gályarabként is kitartottak, földesúrral is vitába szálltak akkoriban, csakhogy megmaradhassanak Jézus mellett és az igaz tanítás mellett. Életük, elköteleződésük példa számomra és remélem, hogy utódaim is kitartanak majd emellett a kincs mellett.

Bolla Zsuzsannáról a kék linkre kattintva olvashatnak:

https://korsocska.blogspot.com/2020/12/befolyasos-asszonyok-konyhaban-bolla.html
Az evangélikus egyház jelképe a Luther rózsa, de ez kekszben is megjelenik. A legelső képen látható. A sütikiszúró a Huszár Gál Könyvesboltban kapható a budapesti Deák téren.
1. Diós omlós keksz
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg darált dió, mogyoró vagy mandula
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
pici tej
1 tojássárgája
Fűszerezés: ízlés szerint vanília, citromhéj, fahéj vagy kardamon stb…
2. Vaníliás, ropogós keksz
Hozzávalók:
34 dkg liszt
csipetnyi só
12,5 dkg vaj vagy margarin
18 dkg porcukor
1 tojás
2 vaníliás cukor
2 evőkanál tej

Elkészítés: A száraz hozzávalókat elkeverjük, elmorzsoljuk benne a zsiradékot, mélyedést készítünk benne, és hozzáadjuk a tojást és kis tejet. A hozzávalókat a sütés előtti napon érdemes összegyúrni, azért, hogy a liszt a lehető legtöbb nedvességet átvegye. Másnap hűtőből kivéve kevés pihentetés után körülbelül 3 mm vastagságúra kell kinyújtani. A tésztába egymáshoz szorosan bele kell nyomni a kissé meglisztezett keksznyomdát majd derelyemetszővel vagy késsel felvágni a minták között (vagy pogácsaszaggatóval kiszúrni-korsocska megjegyzése). Sütés: 150-160 fokos sütőben 15-20 perc alatt lesz készen. 

www.faremek.hu oldalon van videó és további információ a kekszmintázóról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése