2019. december 10., kedd

Sajtos pogácsa rúdban

Ha vékonyabbra nyújtom, akkor ropogósabb. Ha még vékonyabbra nyújtom, akkor még ropogósabb. Ha egészen vékonyra nyújtom, akkor teljesen ropogós. Így viszont puha maradt a közepe, ami nem akadályozott meg bennünket abban, hogy gyorsan betoljunk 2-3 darabot még melegen. Azért nem többet, mert karácsonyra készült, és ment a fagyasztóba. Igyekszem olyasmiket sütni, amiket lehet jó előre. Mivel 35 km-re lakunk a gyülekezettől, sok időt vesz el az utazás. Elő kell készülni.
 Már van néhány sajtos pogácsa recept a blogon. Itt egy,

 meg itt egy kalonjjee-val(fekete hagyma mag)
Juhsajtos kifli is szerepel a blogban:
Sajtos rudat viszont még sohasem készítettem, pedig szeretjük. 
Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg margarin
4 dkg élesztő
1 kockacukor
1 dl tej
kb fél l tejföl
2 tojás
kb egy lapos evőkanál só
15-20 dkg sajt
1 tojás


Elkészítés:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba tesszük, a margarint elmorzsoljuk benne. Mélyedést készítünk benne és beleütünk 2 tojást, hozzáadjuk az élesztőt, a tejfölt, a sót, kb 10 dkg reszelt sajtot, és ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Inkább kemény legyen, mint lágy. A tejföl mennyiségét ehhez igazítjuk. Nem kell keleszteni, azonnal dolgozunk vele. Utána kinyújtjuk, késsel bekockázzuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, és addig szaggatjuk, amíg megtelik egy tepsi. Mindegyik pogácsát fejjel lefelé felvert tojásba mártunk, és visszafordítva megszórjuk reszelt sajttal. 



 A többi tésztát a képen látható módon kinyújtjuk, derelyevágóval csíkozzuk, megkenjük tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Kikent tepsibe tesszük, hideg sütőbe toljuk. Itt légkeverést használtam 200 fokon.




2019. december 8., vasárnap

Advent 2. vasárnapja


2. Adventi hírnök, friss fenyőág,
Lobog már két kis gyertyaláng!
Ha zörget Jézus, jól figyelj ám,
Betér a szívünk ajtaján!
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,
Nincs már messze az Úr!

HALLGASSÁK MEG A DALT GYERMEKEK ELŐADÁSÁBAN! (KATT A KÉPRE)

1. Adventi hírnök, friss fenyőág.
Lobog az első gyertyaláng!
Karácsonyt várva lázban a föld,
Isteni gyermeket köszönt.
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,
Nincs már messze az Úr!


2. Adventi hírnök, friss fenyőág,
Lobog már két kis gyertyaláng!
Ha zörget Jézus, jól figyelj ám,
Betér a szívünk ajtaján!
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,

Nincs már messze az Úr!

2019. december 7., szombat

Karácsonyi receptajánló

Összegyűjtöttem néhány receptet a karácsonyi kínálatból. Persze sokkal többet is lehetne ajánlani, de ezeket  készítettem kifejezetten erre az ünnepre. Fogadják szeretettel. Remélem, találnak kedvükre valót. 
..........
..........
............
.................
..........
.......
.........
.........
.......
............
.......
..........
........
......
Csokitorta
.........
Répatorta
.......
Halászlé
..........
.........
............
Töltött káposzta
........
.......
Mákos beigli shake
..............
.......
........
Szilva chutney gasztroajándék
........
.........
.........

Történt pedig azokban a napokban, hogy Augustus császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Cirénius volt a helytartó.  
Elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják.  Felment József is a galileai Názáretből Júdeába, a Dávid városába, amelyet Betlehemnek neveznek, mert Dávid házából és nemzetségéből származott, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt.  
És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje,  és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely. 
Pásztorok tanyáztak azon a vidéken a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett. És az Úr angyala megjelent nekik, körülragyogta őket az Úr dicsősége, és nagy félelem vett erőt rajtuk. Az angyal pedig ezt mondta nekik: 
Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. 
A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban. És hirtelen mennyei seregek sokasága jelent meg az angyallal, akik dicsérték az Istent, és ezt mondták: 
Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.  
 (Lukács evangéliuma – revíziós próbakiadás © Magyar Bibliatársulat, 1975, 1990, 2011)
*Isten emberré lett

2019. december 5., csütörtök

Sós kalács

 Annyira finom lett, hogy biztos megsütöm karácsonykor reggelire. Csak egy kis vajjal is fenséges, de nem fog megsértődni egy szelet sonkától vagy jóféle sajttól sem. Az eredeti recept fűszeres kenyérnek nevezi, de a férjemmel megállapítottuk, hogy aligha kenyér az, amiben tojás, vaj és tej is van. Így aztán nem fogja gazdagítani a kenyerek sorát a receptek között, de új fejezetet nyithat.
 Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 kockacukor
2 evőkanál puha vaj
2,5 dl tej
1/2 teáskanál só
1/2 evőkanál őrölt köménymag
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a vajat. A lisztet keverőtálba tesszük, mélyedést készítünk benne, és beleöntjük a tejet, a felvert tojást és a fűszereket. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. A kelesztéshez begyújtjuk a sütőt, és 50 fokon tartjuk 5 percig. A tésztát lefedjük, és csukott sütőben kelesztjük. Kizsírozzuk a kenyér/kalácsformát. A tésztát átgyúrjuk, a formában hagyjuk még 20 percig. Közben előmelegítjük a sütőt, a tetejét bevágjuk, a legalsó rácson sütjük 180 fokon 50-60 percig. Forrón meleg vízzel megkenjük, és rácson kihűtjük.(A Mester Kiadó receptkártyájáról).







Olvasnivaló a kék szövegre kattintva:
A kenyérről szól ez a prédikáció. Meg persze sok mindenről, ami az életszükségletünket jelenti.
„Áldott az Úr! Napról napra gondoskodik rólunk a mi szabadításunk Istene” (Zsolt 68,20) 

2019. december 4., szerda

Gesztenyés madártejkrém leves

Ez még egy 2015-ös bejegyzés. Egy blogjátékra karácsonyi menüsort kellett készíteni. A másik két ételt már közöltem külön, de ez a leves valamiért lemaradt. Most pótlom. 
Hozzávalók:
1 liter tej
25 dkg  gesztenyemassza
2 tojás
cukor
fahéjdarabkák
1 kis kocka margarin
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál mazsola
fél dl rumaroma
  vanillincukor
Elkészítés:
A mazsolát beáztatjuk a rumba. A tojásfehérjét habbá verjük, és galuskákat szaggatunk belőle a felforralt tejbe. A sárgáját kevés cukorral kikeverve hozzáadjuk a tejhez a gesztenyével együtt. Botmixerrel pépesítjük. A többi hozzávalóval együtt egyszer felforraljuk, kivéve mazsolát, amely egészben kerül a levesbe.  Átszűrjük, és habgaluskával tálaljuk. 
Először ilyen fészkeket készítettem a habból a mazsolának, de nem úgy sikerült, ahogy gondoltam. Hagyományos is lett. 
Változatlanul érvényes az előző bejegyzésben írt ajándék könyv felajánlás.