Már nagyon régóta nem vágunk disznót. Ennek sok oka van, de néha sajnálom, hogy elmaradt. Nagyon szerettem a reggeli hangulatot, a sült vért, a finom újhúst. Én csak a konyhában dolgozgattam, vagy rohangáltam a gyerekek után. Estére megfőtt az orjaleves, a töltött káposzta. Mi nem készítettünk toros káposztát aznap, mégis a disznóvágások jutottak eszembe erről az ételről. Talán a farok miatt. Nem tudom, hogy ki hogy készíti. Én eddig mindig tettem bele rizst vagy gerslit is, de most diétásra vettem.
Hozzávalók:
70 dkg sertéslapocka
1 farok
2 hagyma
1 ek őrölt piros paprika
pici só
olaj
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1,5 kg savanyú káposzta
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, egy kevés olajon megdinszteljük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a paprikával, kicsit visszatesszük, és feltöltjük egy kevés vízzel, és beletesszük a felkockázott húst és a farkot. Szóval pörköltet főzünk, de köménymaggal. Amikor a hús kezd puhulni, akkor beletesszük a káposztát. Megoszlanak a vélemények, hogy ki kell-e mosni a káposztát. Én nem szoktam, viszont a töltött káposzta húsába nem teszek sót, és most is csak éppen egy csipetet szórtam rá. Addig főzzük, amíg minden megpuhul. Tejföllel vagy anélkül tálaljuk.
Ilyet még nem főztem, és régen otthon sem készült, de nagyon finom lehet.
VálaszTörlésMost nekem is eszembe jutottak a régi otthoni disznóvágások, jó rájuk gondolni...