2019. december 10., kedd

Sajtos pogácsa rúdban

Ha vékonyabbra nyújtom, akkor ropogósabb. Ha még vékonyabbra nyújtom, akkor még ropogósabb. Ha egészen vékonyra nyújtom, akkor teljesen ropogós. Így viszont puha maradt a közepe, ami nem akadályozott meg bennünket abban, hogy gyorsan betoljunk 2-3 darabot még melegen. Azért nem többet, mert karácsonyra készült, és ment a fagyasztóba. Igyekszem olyasmiket sütni, amiket lehet jó előre. Mivel 35 km-re lakunk a gyülekezettől, sok időt vesz el az utazás. Elő kell készülni.
 Már van néhány sajtos pogácsa recept a blogon. Itt egy,

 meg itt egy kalonjjee-val(fekete hagyma mag)
Juhsajtos kifli is szerepel a blogban:
Sajtos rudat viszont még sohasem készítettem, pedig szeretjük. 
Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg margarin
4 dkg élesztő
1 kockacukor
1 dl tej
kb fél l tejföl
2 tojás
kb egy lapos evőkanál só
15-20 dkg sajt
1 tojás


Elkészítés:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba tesszük, a margarint elmorzsoljuk benne. Mélyedést készítünk benne és beleütünk 2 tojást, hozzáadjuk az élesztőt, a tejfölt, a sót, kb 10 dkg reszelt sajtot, és ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Inkább kemény legyen, mint lágy. A tejföl mennyiségét ehhez igazítjuk. Nem kell keleszteni, azonnal dolgozunk vele. Utána kinyújtjuk, késsel bekockázzuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, és addig szaggatjuk, amíg megtelik egy tepsi. Mindegyik pogácsát fejjel lefelé felvert tojásba mártunk, és visszafordítva megszórjuk reszelt sajttal. 



 A többi tésztát a képen látható módon kinyújtjuk, derelyevágóval csíkozzuk, megkenjük tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Kikent tepsibe tesszük, hideg sütőbe toljuk. Itt légkeverést használtam 200 fokon.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése