2016. március 18., péntek

Juhsajtos kifli


Ez a kifli nagyon jól illik a húsvéti ételsorba mint sós sütemény.

Hozzávalók:
Kelt tészta
1 kg finomliszt
5 dkg élesztő
2 dl tej
2 kávéskanál cukor
6 mokkáskanál só
kb 4 dl langyos víz
1.5 dl olaj
Töltelék
1 Ráma margarin (25 dkg)
35 dkg reszelt sajt (nagy lyukú reszelőn)
1 tojás
szezámmag
Elkészítés:
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe keverjük a kelt tészta hozzávalóival, és jól kidolgozzuk. Fél órát pihentetjük. 8 cipóra osztjuk, és egyenként kerekre nyújtjuk. 8 felé osztjuk mindegyik cipót, és egy kis kocka margarint, és egy csipet sajtot teszünk rá. A szélesebb végétől indulva feltekerjük, és margarinozott tepsibe tesszük. Ott még fél órát pihentetjük. Felvert tojással megkenjük, a tetejére sajtot vagy szezámmagot teszünk.  Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük. A recept szerint a sütő aljára vízzel teli edényt kellene tenni, de nekünk nem ízlett úgy. Jobban szeretjük, ha ropogósra sül. 
(A fotó ötletét Aledától vettem.)



Bibliás elmélkedés:
A zsidó nép fogságban, rabszolgaként élt Egyiptomban. Amikor már elviselhetetlen volt számukra az elnyomás, Istenhez kiáltottak, aki elhívta Mózest, hogy kivezesse őket onnan. A kivonulás éjjelén bárányvérrel kellett megkenniük az ajtófélfákat, hogy ez megkülönböztesse őket a helyiektől, és a halál angyala megkímélje őket.
 A bárány később is fontos szerepet játszik. 
- Áldozati állat, fontos ünnepi eledel.  A kivonulás ünnepe a pészah, melyet évezredekkel később is megünnepeltek,  bárányt fogyasztottak emlékezve a szabadulásra. Jézus is bárányt evett tanítványaival az utolsó vacsorán, elfogatása előtt. 
- Jézust mint Isten bárányát említi a Biblia, mert halálával szükségtelenné váltak az állatáldozatok. Ö az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit. Húsvét a keresztény világ számára a megváltást jelenti. Nagypéntek gyásznap, mert Jézus Krisztus halálára emlékezünk, de húsvét vasárnap a legnagyobb örömünnepünk, mert hisszük, hogy Jézus Krisztus, Isten Fia, feltámadt, és él. Hozzá bátran fordulhatunk minden problémánkkal, törődik velünk, szeret bennünket. 
Egy szép húsvéti ének: 



Olvasnivaló:
Jézus az Isten báránya:

Húsvét: 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta kiflik! Nemrég én is sütöttem, igaz az teljesen egyszerű volt, vacsorára ettük. Előbb-utóbb hozom....

    VálaszTörlés