2019. december 5., csütörtök

Sós kalács

 Annyira finom lett, hogy biztos megsütöm karácsonykor reggelire. Csak egy kis vajjal is fenséges, de nem fog megsértődni egy szelet sonkától vagy jóféle sajttól sem. Az eredeti recept fűszeres kenyérnek nevezi, de a férjemmel megállapítottuk, hogy aligha kenyér az, amiben tojás, vaj és tej is van. Így aztán nem fogja gazdagítani a kenyerek sorát a receptek között, de új fejezetet nyithat.
 Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 kockacukor
2 evőkanál puha vaj
2,5 dl tej
1/2 teáskanál só
1/2 evőkanál őrölt köménymag
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a vajat. A lisztet keverőtálba tesszük, mélyedést készítünk benne, és beleöntjük a tejet, a felvert tojást és a fűszereket. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. A kelesztéshez begyújtjuk a sütőt, és 50 fokon tartjuk 5 percig. A tésztát lefedjük, és csukott sütőben kelesztjük. Kizsírozzuk a kenyér/kalácsformát. A tésztát átgyúrjuk, a formában hagyjuk még 20 percig. Közben előmelegítjük a sütőt, a tetejét bevágjuk, a legalsó rácson sütjük 180 fokon 50-60 percig. Forrón meleg vízzel megkenjük, és rácson kihűtjük.(A Mester Kiadó receptkártyájáról).







Olvasnivaló a kék szövegre kattintva:
A kenyérről szól ez a prédikáció. Meg persze sok mindenről, ami az életszükségletünket jelenti.
„Áldott az Úr! Napról napra gondoskodik rólunk a mi szabadításunk Istene” (Zsolt 68,20) 

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a kalácsod, finom lehet reggelire!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet guszta! Köszönöm a meghívást játékodra de meghagyom a fiatalabb jelentkezőknek a lehetőséget hogy legyen szerencséjük:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy, de nyugodtan jelentkezz. Nemcsak a húszéveseké a világ!

      Törlés