Böjti írások

Böjti írások:


A szöveg:
Kevesebb test, hogy több jusson a léleknek,
kevesebb zaj, hogy megszólaljon a csend.
Kevesebb beszéd, több (meg)hallgatás.
Kevesebb morcosság, sokkal több mosoly.
Kevesebb én, hogy a Te-ben megtaláljam önmagamat.
Kevesebb elmélet, jóval több gyakorlat, konkrét szeretet-tett.
Kevesebb emberi, hogy megtapasztaljuk az istenit.
Kevesebb természetes, hogy megéld természetfölötti hivatásodat.
Majd helyett, most!
Kevesebb "jól esik", hogy megértsem annak ajándék jellegét, és megköszönjem azt.
Kevesebb felesleges idő, hogy hasznára légy az isteni tervnek.
S mindehhez jóval több ima! Hogy tőle (Istentől) tanulva, erőt
Tőle kérve legalább részben teljesíthessük fogadalmainkat.Nagyböjt:
Tanulni, elmélyíteni, megerősíteni az isteni tulajdonságainkat.
Így a böjt fogyás, de sokkal inkább gazdagodás,
lemondás, de sokkal inkább nyereség.

***************
Bálint Józsefné: Egy csésze forró tea


"Alig akad, aki visszautasítana az őszi-téli, hideg, borongós délutánokon egy csésze forró teát. Ahány teázó, annyiféle ízlés: van, aki gyorsan felhajtja, van, aki szertartásosan kortyolgatja. Sokan ízesítik citrommal, cukorral, tejjel. A teázók táborának másik fele mélységes megvetéssel gondol az ízesítése miatt aromáját vesztett teára. Szerintük egyenesen vétek bármivel torzítani az egyedi ízt.

Egyedül teázni - állítólag - azt jelenti: gondolataim vannak, amelyeket fel szeretnék dolgozni, végig akarok gondolni valamit, vagy egyszerűen csak emlékezni kívánok. Másokkal együtt teázni: a barátság jele, meghitt alkalom. (Ellenségeivel csak akkor teázik az ember, ha békülni szeretne.)...
A filteres teák korát éljük. Ma már senki sem kérdezi, hogyan kell használni a teafiltert. Senki nem bontja fel ollóval, és senki nem veszi a szájába, hogy forró vizet kortyolgasson hozzá. A filtert gyakorlott mozdulattal a forró teavízbe mártjuk, és áztatjuk. Egyperces, háromperces, ötperces teákat készítünk. Az áztatási időtől függ, mennyire lesz erős, élénkítő vagy nyugtató az italunk. Más anyagok oldódnak ki az első percben, mint az ötödikben.
Sok hívő ember számára kérdés, hogy hogy lehet az, hogy Jézus bennünk él? Mennyi marad a személyiségünkből, ha Őt nevezzük Urunknak? Megszűnünk-e létezni, ha mindenben az Ő ízlése szerint járunk el? Nem leszünk-e egyformák, ha minden hívő Jézushoz igyekszik hasonlítani?
Olyan kérdések ezek, amelyek annyira felzaklathatnak, és távol tarthatnak Jézus követésétől, hogy szinte félünk kézbe venni a Bibliát. Félünk elveszíteni magunkat, de attól is félünk, hogy olyanok maradunk, amilyenek vagyunk. Olyan kérdések ezek, amelyeket nem szívesen kérdezünk senkitől, mert ezzel éretlenségünket bizonyítanánk, vagy közhelyszerű választ tehetnénk zsebre, cseppet sem megnyugodva tőle.
A teafilter bölcsen "válaszol". A látvány, amint a hófehér csészében a tiszta íz aranybarnává válik, önmagáért beszél. Soha többé nem lehet szétválasztani a vizet és a teaaromát. Az új keverék már többé nem víz, se teafű, hanem tea. Mindkét elem alkotórészei jelen vannak, de együtt sokkal nemesebbek, élvezetesebbek, mint külön. A víz nem veszítette el saját magát. A minősége és a neve lett egészen új.
Nem rossz példa ez talán a Jézussal való életközösségre. Megmagyarázhatatlan titok, mégis valóság, hogy a mi Megváltónk jelen van az életünkben. Nem rabolja el az egyéniségünket, de nem is azonosul velünk. Ketten együtt, Ő és én párbeszédes és egymásra figyelő kapcsolatban lehetünk azzá, ami a vacogó világ számára az illatos, forró tea: üdítővé, mégis megnyugtatóvá, új lendületet adóvá.
Párbeszédes kapcsolat? Igen, a Biblia azért vált elérhetővé számunkra hogy megismerjük belőle Isten és az Ő Fia jellemét, egyéniségét. A Biblia nem történelemkönyv, nem is biológiai vagy természettudományi tanulmány.
A Biblia Isten jellemrajza. Amikor olvasom, Ő szól hozzám. Én pedig kérdezhetek, akár vitatkozhatok is, összefüggéseket kereshetek,  parancsot, üzenetet, bátorítást kaphatok, személyre szabottat. Persze ez a kapcsolat csak úgy lesz élvezetes, ha a teafiltert, Isten Igéjét nemcsak egy pillanatra lógatom bele az életembe, hanem engedem, hogy ázzon, hogy kiadja az aromáját. *
Forrás: http://csaladhalo.hu/cikk/szinek/kepek-hasznos-diagrammok-mindennapjainkhozNem akarom, hogy kimenjen a fejemből. Gondolkodom rajta. Akkor formálja az egyéniségemet, ha időt és figyelmet szánok rá. Ha egy ember megismeréséhez idő kell, mennyivel inkább igaz ez Isten megismerésére!
Kellemes és kitartó teázást kívánok a nyitott Biblia mellett!"
(Részlet Bálint Józsefné: Ajándék-kísérő című könyvéből Ébredés Alapítvány Pécel, 2004.86. oldal. Engedéllyel közölve.)
-----------------
* Vannak könnyű és nehéz igék. Vannak, akik hamar megértik, vannak, akiknek tovább kell elmélkedni egy-egy bibliai gondolaton. Ez a filteres kép talán jó szemléltetés ehhez.
***********
Lemondással gazdagodni

A böjt évezredek óta beletartozik a hívő emberek életébe. Én mégsem tartom a szó hagyományos értelmében. Nincsenek koplalós napjaim, húst is eszem. Bár többször megpróbáltam, hogy nem eszem semmit egész nap, de egy húsz évvel ezelőtti böjtömet leszámítva nem volt rajta Isten áldása. A lelkem mélyén ugyanis mindig abban bíztam, hogy közben azért jól le is fogyok tőle. Ez pedig nem böjt. A szentséget nem lehet felcserélni a profánnal, vagy önös érdekekre felhasználni. Az evés egyébként sem a szívem csücske. Vannak más "bálványaim", amelyek jobban elválasztanak Istentől.
Húsz éve Isten kijelentésére böjtöltem három egész nap. Egyszer akkor, amikor apósom haldoklott, Istennek ajánlottam a böjtömet, hogy egészen biztosan a mennybe jusson. Aztán azt kértem, hogy ne legyenek súlyos fájdalmai. Aztán egyik rokonom örök életéért. Csodálatos napok voltak. Egész nap Istenre figyeltem, imádkoztam szüntelen. Hiszem, hogy a papa üdvözült, de a rokon még nincs a hit útján.
Aztán jöttek a várandós, szoptatós időszakok, másféle böjtre váltottam, mostanában sem az evést korlátozom, hanem többet  imádkozom, énekelek. Szóval nem a "kiadásokat csökkentem, hanem a bevételeket növelem." Van, aki Faceook-böjtöt tart, vagy nem játszik a telefonján, mint én is.
A hívő élet szíve az elengedésben van - hallottam egyszer egy prédikációban.  Elengedni azt, ami nagyon fontos, ami megkötöz, amitől nem tudok hitben előrelépni, odaadni azt, amit Isten elkér.
Bár nekem nem a koplalós böjt az utam, mégis mindenkit arra bátorítok, hogy próbálja meg. Na, nem kismamákat, cukorbetegeket biztatok erre, hanem olyan hívőket, akiket Isten erre indít. Nem kifogás az, hogy Isten nem indított még erre. Kérdezted tőle?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése