Nem kell messzire mennem. A szomszéd kertbe állandó belépőm van bodzavirágzás idején, mert számomra teljesen érthetetlen oknál fogva senki sem hasznosítja a növényt. Így aztán nekem terem, és én ki is használom a lehetőséget. Általában vizet iszom, de most már bodzás limonádét is készítettem. ha pedig jön az eperszezon, akkor az epres bodzalekvár újra esélyes lesz.
Ez a felfújt is Halmos Mónika receptje, mint a Szép Ilonka bodzafánkja, és az egy.hu-n találtam.
A felfújt egy malomról kapta a nevét, ahonnan sok receptet megmentett a szerző.
Én kicsit diétásra készítettem, de természetesen rendes kaláccsal és cukorral is működik. A kalácsot kifejezetten erre a célra sütöttem előző nap.
-felfújt:
1 ek édesítő
7 tojás
1 kiskanál reszelt citromhéj
14 dkg kalácsmorzsa tk lisztes kalácsból
5 dkg vaj
3 tenyérnyi bodzavirág
fél mokkáskanál őrölt fahéj
0,5 dl száraz fehérbor
A forma kikenéséhez:
vaj
Elkészítés: A kalácsot nem találtam elég száraznak, és kivittem a napra, és jól elmorzsoltam. A bodzavirágokat lecsipegettem a szárról. Én a jól bevált ollós módszert alkalmazom erre. Már van egy kialakult technikám, ahogy az ollót oldalra tartva egész sort le tudok húzni.
A tojások fehérjét az édesítővel felverjük. A sárgáját összekeverjük a puha vajjal, a fűszerekkel, a kalácsmorzsával, majd beleforgatjuk a habot. Végül a bodzavirágot is. A masszát vajjal kikent formába (vagy tűzálló tálba) töltjük,
és előmelegített sütőben, vízgőzben 200 fokon tűpróbáig gőzöljük.. Fél óra elteltével ráöntjük a bort is, amit előtte jól felforrósítottunk, nehogy elpattanjon a jénai. Szerintem alacsonyabb hőfokon kellene sütni, és nem is kellene 50-55 percig, amint ahogy írták. Én legalábbis hamarabb jónak ítéltem.
Nem tudom, hogy milyennek kellett volna lennie. Gyanítom, hogy remegősebbnek. Talán a gőz volt kevés, vagy túlsütöttem. A sütőből kivéve még melegen kellett volna tálalni, de kihűlt, mire a borsodót is elkészítettem, de így is nagyon finom volt.
és előmelegített sütőben, vízgőzben 200 fokon tűpróbáig gőzöljük.. Fél óra elteltével ráöntjük a bort is, amit előtte jól felforrósítottunk, nehogy elpattanjon a jénai. Szerintem alacsonyabb hőfokon kellene sütni, és nem is kellene 50-55 percig, amint ahogy írták. Én legalábbis hamarabb jónak ítéltem.
-borsodó:
2 dl fehér bor
1:4 édesítő
1 dl víz
1/2 citrom leve és lereszelt héja
1/2 teáskanál liszt
2 tojás
Elkészítés: A hozzávalókat habverővel simára keverjük, és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Gőz fölött kellett volna, de nem volt hozzá türelmem.
Bibliás elmélkedés:
Felfújt hólyag-szoktuk mondani az olyan emberre, aki beképzelt, és lenézi a másikat. Nem szeretünk az ilyenek társaságában lenni, mert saját kicsiségünkre emlékeztet. Arra, hogy nem vagyunk elég jók, ügyesek, képzettek stb. Bezzeg X! Milyen magabiztos, bárcsak én is olyan jól tudnám a dolgokat, mint ő. Én régebben gyakran talajt vesztettem erős emberek társaságában, bár rólam is sokan azt gondolják első találkozáskor, hogy erős egyéniség vagyok, pedig csak sokat beszélek. 16 évig voltam otthon a gyerekekkel, és mindig nagyon örültem, ha felnőtt társaságba kerültem. És mondtam, mondtam, mondtam....Egyik barátnőm panaszkodott egyszer, hogy egy volt évfolyamtársa mennyivel előrébb van már a ranglétrán, mint ő, pedig 3 gyereket is felnevelt. Ezzel szemben a barátnőm megmaradt "csak" anyuka és "egyszerű" gyógypedagógus. Aztán ez a "szupernő", a volt évfolyamtárs, egyszer csak meghalt néhány évvel nyugdíj előtt. Nem lehet két végén égetni a gyertyát. Tapolyai Emőke jutott eszembe a Jézus és a kiégés című részből. Pszichiáter édesapját idézte:
"Isten mindig megbocsát. Az emberek vagy megbocsátanak vagy nem. A tested nem bocsát meg. Követeli, hogy amit kivettél belőle, azt add is vissza. A kiégésből a kiút az, hogy mindig őszinte vagyok magammal, és visszaadom a testemnek azt, amit kivettem belőle."
Szóval nem érdemes másokra tekintgetni. Vizsgáljuk meg, hogy mi a mi utunk, mi az, amit tényleg meg tudunk valósítani anélkül, hogy beáldoznánk magunkat, a családunkat, az egészségünket. Ehhez kell egy jó adag önismeret, amire Isten tud elvezetni. És akkor teljes békességgel tudjuk hallgatni a sikerembereket, nem kell, hogy kizökkenjünk a lelki nyugalmunkból, mert másnak nagyobb, újabb, gyorsabb valamije van. A kiégés legjobb ellenszere, azt hiszem, hogy a hálaadás.
Isten mondja:
"Aki hálaadással áldozik, az dicsőít engem, és aki ilyen úton jár, annak mutatom meg Isten szabadítását." Zsoltárok 50.23.
Micsoda különlegesség, nagyon finom lehetett az illatos virággal és a borsodóval! Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésIdén mint minden, korábban érik, nyílik, így a borza is. Tavaly nem voltunk itthon, mikor érett a bodza, le is maradtunk a szedéséről. Talán idén sikerül.
De Apukám már elkészítette az idei első befőzését, a bodzaszörpöt. Biztos finom lesz.
Apukád rendkívüli ember. Milyen nagyszerű a kertje, és a konyhája is. Igazán büszke lehetsz rá.
VálaszTörlésSoha nem hallottam még erről a felfújtról, de olyan guszta lett, hogy most jó nagyokat nyelek. Imádnám az már biztos. :) Sajnos nincs kalácsom, mert szívesen kipróbáltam volna.
VálaszTörlés