2024. május 27., hétfő

Epres-morzsás sütemény cukorbetegeknek (is). Tojásmentes

 

Azon töprengtem, hogy a  hogy lehetne a szilvás-morzsás süteményt elkészíteni úgy, hogy a gyümölcs friss maradjon. A legtöbb gyümölcsöt szívfájdalom nélkül főzöm-sütöm, de a málna, az eper valahogy nem illik bele a sorba. Inkább nyersen szeretem fogyasztani őket már az áruk miatt is. Kivéve lekvárnak télire. 

Végül is hamar megoldottam, és közkinccsé teszem. Hátha más is kedvet kap.

Hozzávalók:

-tészta:
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
5 dkg finomliszt
1 evőkanál 1:4 édesítő
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliaaroma
1 csapott teáskanál útifűmaghéj
10 dkg margarin

............

-töltelék:
35 dkg eper
édesítő
2 evőkanál szeletelt mandula


Elkészítés: Az útifűmaghéjat 1 dl vízben megduzzasztjuk. A száraz anyagokat összekeverjük egy habverővel. A margarint állandó lisztezés közben lereszeljük. Így szép egyenletes lesz. Hozzáadjuk az útifűt, a vaníliaaromát és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ketté osztjuk, és az egyik felét kinyújtjuk egy kis tepsi nagyságúra (18x25 cm). Rászórjuk a mandulát. 200 fokra előmelegített sütőben kisütjük. Kicsit hűtjük, majd szétmorzsoljuk, és szárítjuk egy kicsit. A másik felét is kinyújtjuk, és kisütjük. Amikor már langyos, akkor ráterítjük a szeletekre vágott epret, melyet összekevertünk előtte egy kis édesítővel. Meghintjük a morzsával, és várunk egy fél órát, amíg kicsit megszívja magát, hogy könnyebb legyen szeletelni., de nem könnyebb, de sebaj. Az íze mindenért kárpótolt. 
Természetesen cukorral és finom liszttel is elkészíthető, mint a szilvás-morzsás, de minket nem zavar az édesítő íze. Meg lehet szokni. Én nem érzem keserűnek. A sütemény pedig nagyon, nagyon finom volt. 



5 megjegyzés:

  1. Köszönöm Ani, hogy közkincsé tetted a receptet, én bizony kedvet kaptam hozzá. Nagyon guszta és finom sütemény, most rögtön megtudnám enni. Én pl. eritrittel sütök és annak még a férjem sem érzi ki az ízét, pedig Ő nem cukros.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még van két szelet. Szívesen látlak. :)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehetett ügyesen megoldottad !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Azért az eper nyersen a legfinomabb.

      Törlés
  3. Finom lehetett, az a két szelet is biztos elfogyott már nálatok 😋. Idén csak 2-3-szor vettünk epret, de azt is frissen ettük meg, pedig lekvárnak is nagyon finom. Csak ne lenne olyan drága...

    VálaszTörlés