Azon töprengtem, hogy a hogy lehetne a szilvás-morzsás süteményt elkészíteni úgy, hogy a gyümölcs friss maradjon. A legtöbb gyümölcsöt szívfájdalom nélkül főzöm-sütöm, de a málna, az eper valahogy nem illik bele a sorba. Inkább nyersen szeretem fogyasztani őket már az áruk miatt is. Kivéve lekvárnak télire.
Végül is hamar megoldottam, és közkinccsé teszem. Hátha más is kedvet kap.
Hozzávalók:-tészta:
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
5 dkg finomliszt
1 evőkanál 1:4 édesítő
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliaaroma
1 csapott teáskanál útifűmaghéj
10 dkg margarin
............
-töltelék:35 dkg eper
édesítő
2 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítés: Az útifűmaghéjat 1 dl vízben megduzzasztjuk. A száraz anyagokat összekeverjük egy habverővel. A margarint állandó lisztezés közben lereszeljük. Így szép egyenletes lesz. Hozzáadjuk az útifűt, a vaníliaaromát és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ketté osztjuk, és az egyik felét kinyújtjuk egy kis tepsi nagyságúra (18x25 cm). Rászórjuk a mandulát. 200 fokra előmelegített sütőben kisütjük. Kicsit hűtjük, majd szétmorzsoljuk, és szárítjuk egy kicsit. A másik felét is kinyújtjuk, és kisütjük. Amikor már langyos, akkor ráterítjük a szeletekre vágott epret, melyet összekevertünk előtte egy kis édesítővel. Meghintjük a morzsával, és várunk egy fél órát, amíg kicsit megszívja magát, hogy könnyebb legyen szeletelni., de nem könnyebb, de sebaj. Az íze mindenért kárpótolt. Természetesen cukorral és finom liszttel is elkészíthető, mint a szilvás-morzsás, de minket nem zavar az édesítő íze. Meg lehet szokni. Én nem érzem keserűnek. A sütemény pedig nagyon, nagyon finom volt.
Elkészítés: Az útifűmaghéjat 1 dl vízben megduzzasztjuk. A száraz anyagokat összekeverjük egy habverővel. A margarint állandó lisztezés közben lereszeljük. Így szép egyenletes lesz. Hozzáadjuk az útifűt, a vaníliaaromát és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ketté osztjuk, és az egyik felét kinyújtjuk egy kis tepsi nagyságúra (18x25 cm). Rászórjuk a mandulát. 200 fokra előmelegített sütőben kisütjük. Kicsit hűtjük, majd szétmorzsoljuk, és szárítjuk egy kicsit. A másik felét is kinyújtjuk, és kisütjük. Amikor már langyos, akkor ráterítjük a szeletekre vágott epret, melyet összekevertünk előtte egy kis édesítővel. Meghintjük a morzsával, és várunk egy fél órát, amíg kicsit megszívja magát, hogy könnyebb legyen szeletelni., de nem könnyebb, de sebaj. Az íze mindenért kárpótolt. Természetesen cukorral és finom liszttel is elkészíthető, mint a szilvás-morzsás, de minket nem zavar az édesítő íze. Meg lehet szokni. Én nem érzem keserűnek. A sütemény pedig nagyon, nagyon finom volt.
Köszönöm Ani, hogy közkincsé tetted a receptet, én bizony kedvet kaptam hozzá. Nagyon guszta és finom sütemény, most rögtön megtudnám enni. Én pl. eritrittel sütök és annak még a férjem sem érzi ki az ízét, pedig Ő nem cukros.
VálaszTörlésMég van két szelet. Szívesen látlak. :)
TörlésNagyon finom lehetett ügyesen megoldottad !
VálaszTörlésKöszi. Azért az eper nyersen a legfinomabb.
TörlésFinom lehetett, az a két szelet is biztos elfogyott már nálatok 😋. Idén csak 2-3-szor vettünk epret, de azt is frissen ettük meg, pedig lekvárnak is nagyon finom. Csak ne lenne olyan drága...
VálaszTörlés