2022. szeptember 27., kedd

Zöldséges spirál pite

 

Nagyon mutatós,  nem is nehéz elkészíteni, csak egy kis türelem kell hozzá. Néha csodálkozom magamon, hogy képes vagyok elszöszölni ezekkel. 
Egyszerű sós omlós tésztát készítünk hozzá.

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
1/2 sütőpor
1 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál só
10 dkg margarin
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
-töltelék:
sajtkrém
2 zsenge cukkini
2 padlizsán
2-3 répa
2 dl habtejszín
10 dkg mozarella vagy más sajt
(2 tojás)
só, bors

Elkészítés:
A száraz anyagokat összekeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Kis mélyedést készítünk, beleöntjük a tejfölt, és a tojássárgáját. Elkeverjük, és összegyúrjuk. Amíg elkészülnek a zöldségek, állni hagyjuk. 

Zöldséghámozóval csíkokra vágjuk a cukkinit, a padlizsánt és a répát. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, és kibélelünk  vele egy piteformát. Majd megkenjük sajtkrémmel. 
A leeső részekből keksz készülhet.

Elkezdjük feltekerni a csíkokat. Egy cukkini, egy padlizsán, egy répa. Beleállítjuk a formába. Addig folytatjuk, amíg elfogynak a zöldségek. A tejszínt és a mozarellát összemixeljük, sózzuk, borsozzuk, és a pitére öntjük. Azért tettem zárójelbe a tojásokat, mert sajnos kifelejtettem, de mindenképpen jó, ha hozzáadjuk. Így egy kicsit folyós maradt. 
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és legalább 30 percig sütjük. A répa egy kicsit ropogós maradt. Ha valaki úgy érzi, hogy ez zavarná, akkor néhány percre dobja egy kis forró vízbe  feltekerés előtt. Padlizsán helyett használhatunk más színű cukkinit is. Több helyen láttam a neten, és kialakítottam a saját változatomat.


Bibliás elmélkedés:
Olyan szép színes lett a pite, hogy ez a kis történet jutott róla az eszembe, amit a Csendes percek című kiadványban olvastam, és már megosztottam itt.
"És (Isten) az egész emberi nemzetséget egy vérből teremtette, hogy lakozzanak a földnek egész színén..."(Apostolok cselekedetei 17.20a)
Gyülekezetünkben énekkel és tapssal fogadjuk a gyerekeket, amikor bevonulnak a templomba a vasárnapi iskolából. Tarka kis csoport ez, sokféle nemzetiséget képvisel a sok nevető gyerek. Amikor elnézem őket, egy régi eset jut eszembe. Walt Augustine chicagoi néger kollégám gyakran látogatott meg Kansas City-ben lévő irodánkban. Egyik látogatása alkalmával az élet kihívásairól beszélgettünk. Walt elmesélte, hogy hatéves kisfia, James, állandóan Michael nevű iskolatársáról beszélt otthon. Walt egyszer megkérdezte tőle, hogy Michael fekete gyerek-e. James zavarodottan nézett apjára majd így válaszolt: "Nem tudom, majd holnap megnézem." Ez a kis történet mindig eszembe juttatja azt, hogy Isten ilyen módon akarja, hogy éljük az életünket: előítélet nélkül, elfogadván egymást úgy, mint ez a kisgyermek a barátját.
Imádság:
Istenem, töltsd meg a szívünket egymás iránti szeretettel. Szabadíts meg előítéleteinktől. Jézus nevében kérünk, aki példát mutatott arra, hogyan szeressük egymást. Ámen.
Isten mindnyájunkat különbözőnek teremtett, mégis egyformán szeret minket." (Ronald B. Corn)

3 megjegyzés:

  1. Finom és mutatós különlegességet készítettél! Nagyon szépek a képeid is!

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikusan mutatós lett, nagyon kreatív vagy!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Katalin, Zsuzsa! Köszönöm szépen. Nem volt nehéz.

    VálaszTörlés