2021. november 25., csütörtök

Birsalmabőr. Gasztroajándék


Ha valaki azt gondolja, hogy rajongok a birsalmáért, akkor nem jár messze az igazságtól. Már mindenfélébe felhasználtam, most ezt a csemegét készítettem a vejeimnek. Meggybőr már van a blogon, gondoltam, birsalmából is működhet. A jól bevált sült módszerrel készítettem, mert ez valójában birsalmasajt. Nem olyan szép, áttetsző, mint a főzött, de töredék idő alatt elkészül, ha a sütőben sütést nem számítjuk, de miért számítanánk? Ott van, sül, mi meg addig bármi mást csinálhatunk. Kicsit túltoltam azért a felügyelet hiányát, mert több helyen megpirult, de a birstekercs pont ettől olyan szép, rusztikus. A kis daraboknak nem tett annyira jót, de a férfiak nem szoktak ilyen apróságokon fennakadni. 
Ha sütéssel készítjük, akkor az az előny is megvan, hogy csak (csak?!) fél kg cukor kell 1 kg birsalmához. A képen látható módon készült. Kb másfél kg megtisztított, felkockázott birsalmát halmoztam a nagy tepsibe héjastul 1 pohár vízzel, aztán még egy kicsit adtam hozzá. 200 fokon. Ha mindenütt puha, akkor jó. A cukorral pépesítettem, egy nagy lábasban elkezdtem főzni, aztán mindjárt be is fejeztem, mert szinte azonnal kész volt. Formákba öntöttem, és a radiátoron hagytam száradni. Néhány nap kell hozzá. A püspökkenyér formából még nem lehetett kiborítani 5 nap múlva sem. Jövőre teszek alá is papírt. 


A birsalmabőrhöz egy kis tepsit kibéleltem sütőpapírral, és kb fél cm vastag pépet öntöttem bele. Ez már két nap múlva jó volt. Lehúztam a papírról, a széleit formára vágtam, majd ketté, és feltekertem. 




Bibliás elmélkedés:
A család értelmezése sokat változott az elmúlt évszázadokban. Népenként is különböző. A keleti ember, ahova a zsidók is tartoztak, sokkal szorosabb köteléket képzel el a családtagok között, mint ahogy mi gondolkodunk mostanában, de ahogy eleink is gondolkodtak. Akkoriban a legidősebb férfi volt a család feje, ma már mikroközösségekben képzeljük el az életünket. A fiatalok minél előbb szeretnének önállósodni még akkor is, ha otthon laknak. Lehet, hogy elfogadják az ellátást, de a tanácsokat már nem. Keleten együtt éltek a nagyszülők, szülők, gyerekek. Ez nem volt mindig probléma mentes, de számíthattak a rokonok segítségére. Ha szült egy fiatalasszony, akkor nem kellett főznie hetekig, a babára is sokan vigyáztak. Ringatták, énekeltek neki, hogy a mama pihenhessen vagy végezze a dolgát. A hagyományos paraszti kultúrában is így volt. 
Az angolok a gyerekeik házastársát son-in-law és daughter-in-law névvel illetik: törvény szerinti fiam, lányom. Nagyon szépnek tartom ezt, és én is így gondolom. Szoktam is mondani, hogy amíg szereti a gyerekemet, addig nincs gond. Ne is engem szeressen elsősorban. Örülök a boldogságuknak. Ha a gyerekemnek jó, nekem is. Lehet, hogy az udvarlás idő alatt volt kifogás, de a házasság után már nem szólok bele semmibe. Ha kérdeznek, akkor persze válaszolok.
"Örüljetek az örülőkkel!"-tanít a Szentírás a Római levélben (12.15)  A gyerekünk esetében még az elnevezés is örömanya, örömapa az esküvőn. 
Három lányunk házas idáig. Vajon ki lesz a következő? Az biztos, hogy nagyon fogom szeretni az új családtagot. Azért remélem, ő is engem. 😊


5 megjegyzés:

  1. De jó ötletes, nagyon mutatós így a birsalmasajt. Biztos nagy örömet szerzel majd vele a vejeidnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Bízom benne, hogy örömmel fogadják.

      Törlés
  2. Még soha nem készítettem birsalmasajtot vagy birsalmabőrt, pedig minden évben megígérem magamnak, hogy majd jövőre biztos. Lehet idén sort kerítek rá. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld meg! Ezzel a módszerrel nem is olyan hosszadalmas. Ha nem sütöd meg ennyire, akkor szebb lesz, de az íze így is finom.

      Törlés
  3. Nagy kedvencem nekem is a birsalma leginkább kompótnak szoktak készíteni de csináltam belőle már pár üveg lekvárt is az idén! Érdekes és finom lehet ez az újdonság is bár lehet hogy csak nekem ismeretlen:)

    VálaszTörlés