Az újév végén szeretettel nyújtom át ezt a beszélgetést a Lydia magazin főszerkesztőjével. Életéről, szolgálatáról, konyhai tevékenységéről kérdezgettem.
-Hogy telt a gyerekkorod? Gondoltál-e arra, hogy valaha újságírással foglalkozol?
Óvodás koromtól kezdve szerettem olvasni.
Ahogy nőttem, egyre többet bújtam a gyerek, majd ifjúsági könyveket, regényeket, emellett az újságok is érdekeltek, olyan „mindenevő” módon.
Soha nem gondoltam arra, hogy írjak, csupán lelkes fogyasztó voltam. Az lapkészítés jóval később köszönt rám, amikor a kilencvenes évek elején szabaddá vált a sokszorosítás. Akkoriban, ahogy a férjemmel azon sajnálkoztunk, hogy a gyülekezetben elhangzó bizonyságtételeket, Istennel kapcsolatos tapasztalatokat nem hallhatják többen, eszünkbe jutott: miért ne írhatnánk le, és nyomtathatnánk ki? Így elindítottunk egy kis gyülekezeti kiadványt „Mustármag” címmel, amit gyülekezetbe nem járó ismerőseink is szívesen olvastak. És ha már belevágtunk, kihasználtuk a tanulásra kínálkozó lehetőséget: rövid, intenzív kurzusokat végeztünk az újságírás és kiadás különböző területeivel kapcsolatban. Azt nem is gondoltuk, hogy ez a kicsi kezdet egészen más irányba fog folytatódni...
-Mikor hallottál először Istenről, Jézus Krisztusról?
-Ebben nőttem fel. Otthon rendszeresen volt családi áhítat, éneklés, imádság. Először persze sok mindent nem értettem, ami természetes volt – így például egyik nagypénteken, mielőtt a testvéreim iskolába indultak, izgatottan súgtam meg nekik, hogy én anyukámmal templomba megyek, és megnézzük, hogyan feszítik meg az Úr Jézust… Ilyen alkalmakkor hangzott el a szörnyülködő mondat: „Édesanya, mit mond a Kicsi!” Tízéves koromra viszont már mindent megértettem, ami a megváltással kapcsolatos, és akkorra az is tudatossá vált bennem, hogy ha Istenhez akarok tartozni, akkor nekem egyszer erről döntenem kell.
-Milyen érzés volt átkerülni egy messzi város gimnáziumába? Beszélnél az előzményekről?
A középiskolát Budapesten, az ELTE Apáczai Csere János gyakorló gimnáziumában kezdtem el. Abban az évben – a korábbi Népi Kollégiumok mintájára – szerte az országból ötven jó képességű, fizikai dolgozó családból származó diákot vettek fel az ingyenes kollégiumba. Kiváltság volt, hogy bekerülhettem. A sok kitűnő diák között átlagos voltam, viszont a színház és színészet iránti rajongásommal és talentumommal kitűntem a többiek közül, a tanáraim is ezen a pályán láttak volna bennem fantáziát. Viszont újra meg újra felbukkant bennem a gondolat, hogy Isten az embertől egész szívet kíván… nem lehetek egyszerre egészen a színészeté, és egészen Istené. Másodikos koromban dőlt el ez a belső küzdelem. Egy ifjúsági imaórán annyira közelinek éreztem Jézust, az irántam való szeretetét, mint soha azelőtt. „Ha Ő ilyen, akkor Őt akarom választani!” – született meg bennem a döntés. Megváltozott életemmel, vállaltan „idealista ideológiámmal” nem maradhattam a kiváltságos diákok között. Harmadik gimnáziumi évemet már Debrecenben, a Református Kollégium Gimnáziumában kezdtem meg. Mivel előzőleg Budapestről is csak a nagy szünidőkben mehettünk haza, sok változást nem jelentett, hogy messzebbre kerültem a szülővárosomtól. Alapvetően szerettem a kollégiumi életet, de azért nehéz volt a korábbi kialakult osztályközösségből egy új, szintén kialakult osztályközösségbe kerülnöm. Viszont annyit olvashattam a Bibliámat, amennyit csak akartam, a kötelező istentiszteleteken kívül önszerveződő áhítatokra járhattam, és lettek barátnőim, akikkel meg tudtuk beszélni a lelki természetű kérdéseinket, elakadásainkat, és imádkoztunk egymásért.
-Hogyan ismerkedtél meg a férjeddel? Gyerekek, hobbi?
-Negyedik elején új fiú került Budapestről az osztályunkba, őt az akkori I. István gimnáziumból tanácsolták el a bizonyságtévő hite miatt. A teológián is egy évfolyamba kerültünk, és egy idő után rájöttünk, hogy nem csupán a Krisztusban való közös alap köt össze bennünket… Ötödév után összeházasodtunk. Három gyermekünk van, ketten közülük már házasok. Mindig szerettem a kreatív időtöltést, gyerekkoromban sokat kézimunkáztam. Aztán ahogy a gyerekeink megszülettek, ez a kreativitás áttevődött például játékkészítésbe – babaruhákat varrtam, készítettem babaházat, gyerekkonyhát dobozokból, babaételeket sütőgyurmából –, de sütés-főzés közben is átéltem az alkotás élményét. Mostanában a szükséges elvégzendők – például festés-mázolás – ugyanezt az érzést adják: valami szépet hozhatok létre a saját kezemmel.
-Hogyan kerültél bele a Lydia szerkesztésébe? Kicsit beszélj az újságról, kérlek!
-Váratlanul kerestek meg bennünket a Lydia alapítói, Elizabeth és a férje, hogy átvennénk-e a magyar Lydia terjesztésével kapcsolatos teendőket az „úttörő munkát” végző, kezdeti csapattól. Kedvünk természetesen volt hozzá, de Istenre bíztuk: csak akkor legyen ez a feladat a miénk, ha Ő akarja. Végül ránk esett a választás, és ezt Tőle való válasznak vettük.
Az első években az adminisztráció és postázás mellett csak olvasószerkesztői feladatot végeztem. Elizabeth-tel általában évente találkoztunk, ilyenkor beszéltük meg a következő év anyagát. Egyre inkább ráéreztem, hogy mi is a Lydia célja: személyes történeteken keresztül akar bátorítást és eligazodást nyújtani a nőknek a hétköznapi élet és a hit kérdéseiben. Mostanra a magyar olvasók közül is többen leírják személyes tapasztalataikat, amit megjelentethetünk a magazinban. Ennek nagyon örülök. Sokszor én kérek meg egy-egy asszonyt, hogy írja le, mit végzett Isten az életében, mert az olvasók hasznos üzenetet kaphatnak belőle.
-Milyen szempontok alapján választod meg a riportalanyokat?
-Természetesen élő hitű nőket keresek. Ezen belül az egyik legfontosabb kritérium, hogy a riportalany életének vagy egy életszakaszának legyen olyan üzenete, amit a Lydia olvasói magukkal vihetnek. Az üzenet témája egyfajta alaphangot is ad a magazinnak, ezért azt is figyelembe kell vennem, hogy milyen egyéb cikkekkel együtt jelenik meg. Másik fontos feltétel, hogy a címlapinterjúban szereplők különféle felekezetekből váltakozzanak, hiszen a magazin is felekezetektől függetlenül akar segítséget nyújtani a nőknek. És az sem utolsó szempont, hogy elfogadható címlapfotót sikerüljön készíteni az illetőről. Néha feladja a leckét, hogy mindennek megfelelő személyt találjunk…
-Van olyan, akivel még soha sem találkoztál?
-Igen, van ilyen. A távolság, a sokféle elfoglaltság miatt többször előfordul, hogy telefonon keresztül készül a beszélgetés. Van olyan is, hogy valaki írásban szívesebben válaszol, mint szóban. Egy dolog viszont mindig megtörténik: az interjú elkészülte során különösen is közel kerülnek hozzám azok, akik a beszélgetésben megnyitják a lelküket. Ezért személyes ismerőseimnek érzem azokat is, akikkel még soha nem találkoztam.
-Hogyan osztjátok meg otthon a házi munkát?
-Amíg a gyerekeink nálunk laktak, törekedtünk a munkamegosztásra. Most, hogy ketten maradtunk, a háztartás az enyém. A férjem a bevásárlásban vesz részt, illetve ha kevés az időm vagy energiám, autóval „elröppent” a szükséges helyekre, ami nagy segítség. A kertben szeretünk együtt tevékenykedni, ha lehet.
Bajos sült mézes lilakáposztával |
-Szeretsz-e főzni, sütni?
-Nem vagyok minta-háziasszony… Mindig csodálom azokat a nőket, akik sok személyre is terülj-asztalkámat képesek varázsolni! De ahogy említettem, a sütés-főzés számomra egyfajta kreatív tevékenység, ezért ha nyugodt körülmények között végezhetem, kifejezetten élvezem. Azt is, ha az egyszerűbb ételeket – pörkölt, húsleves – az évek során kialakult saját fűszerezéssel ízletesre főzhetem, de időnként jólesik kipróbálni valami újat, amit lehet, hogy életemben csak egyszer készítek. Ilyen volt egyik karácsonyra a Wellington bélszín, az áfonyás fasírt, vagy tavaly a nagyon finom olasz pignoli, a mandulás-marcipános, fenyőmagba forgatott aprósütemény. Idén az ünnepekre Csenge lányom segítségével néhány adag saját „disznótorost” készítettem: fehérkolbászt, tüdős és májas hurkát, hogy felidézzem a gyerekkori, Nagykunságból származó ízeket.
-Milyen ételeket szerettek?
-Egyöntetűen szeretjük a tepsiben párolt-sült csirkecombokat – ami néha rozmaringosan, sajttal-sonkával; néha sörben; néha fokhagyma-bors-szerecsendió keverékével fűszerezve kerül a sütőbe. Általában krumpli és kelbimbó vagy brokkoli, vagy helyette savanyúság hozzá a köret. A családban nincs egyféle kedvenc, inkább kialakultak a kedvenceink, többnyire egyszerű ételek. Ha például Hollandiában élő lányunk hazalátogat, rakott krumplinak és túrós sütinek feltétlenül lennie kell a menüben. Szeretem, ha az ételekben bőségesen megvan minden hozzávaló, így a rakott krumplit sok-sok kolbásszal és főtt tojással, és bőséges tejföllel készítem. Ha a férjemnek akarok kedveskedni, akkor a madártej nála biztos befutó.
Mivel nálunk a vasárnapok (is) munkanapok voltak, így amire épp az időmből futotta, azt készítettem. Valószínűleg ezért kerülnek nálunk sokszor tepsis ételek az asztalra.
Gesztenyetorta |
-Hogy telt a karácsony?
-Ausztriában és Hollandiában élő két gyermekünkkel nem lehetett megoldani a személyes együttlétet, de a videofonos „találkozás” is öröm volt számunkra. Idén egyébként tudatosan készültünk rá, hogy az ünnep ünnep maradjon: Csenge lányunkkal előre elhatároztuk, hogy nem itthoni ruhában, hanem ünneplőbe öltözve töltjük a karácsonyt. Hármasban sokat beszélgettünk, nevettünk, finomakat ettünk, játszottunk – az ajándékokat úgy választottuk, hogy segítsék ezt a játékos együttlétet.
Kocsonya franciasalátával |
-Mit jelent a szilveszter egy keresztény családban?
-Az utóbbi évekig családostól a gyülekezetben szilvesztereztünk, ott együtt vacsoráztunk, bibliai kvízt játszottunk, beszélgettünk. De a lényeg sem maradhatott el: igét olvastunk, visszaemlékeztünk arra, kit hogyan hordozott Isten az előző évben. Sokat énekeltünk és imádkoztunk, és igyekeztünk megragadni Isten bátorító üzenetét a következő évre.
-Mivel közeledik a szilveszter, amikor hagyományosan sós süteményeket készítünk, Saci megoszt velünk egyet:
-Nagyon egyszerűen készíthető sós harapnivaló a tökmagos kocka. Általában tartok itthon bolti, 4 lapos mirelit leveles tésztát, így bármikor gyorsan süthetek belőle egy adagot. Csak tojás, só és sózott tökmag kell hozzá. Egy egész tojást pici sóval kikeverek, ezzel vastagon megkenem a kiolvasztott tészta tetejét. Rászórom a sós tökmagot úgy, hogy a tésztát teljesen befedje. Kicsit belelapogatom a tojásba a tenyeremmel, és a tésztát kb. 2,5x2,5 cm-es darabokra kockázom, előmelegített sütőben aranysárgára sütöm.
-Azt hiszem, hogy az ételfotók alapján nemcsak egy lapszerkesztőt, hanem egy mintaháziasszonyt is megismerhettünk . Köszönöm a beszélgetést, áldott új évet kívánok és BÚÉK!
Bízd Újra Életed Krisztusra!
Rozgonyiné Krajcsir Sarolta:
--a Kiskőrösi, majd a Szegedi Pünkösdi gyülekezetben 2015-ig volt lelkigondozó, gyermekmunkás, segédlelkész
-a Lydia keresztény magazin magyar kiadásának főszerkesztője
-a Pünkösdi Teológiai Főiskola 2017-ig évente Példakép-díjat adott "azoknak, akiknek tiszteljük életét és szolgálatát". 2015-ben nőként először ő kapta ezt a díjat.
-három felnőtt gyermek édesanyja
A Pax Televízió Igazgyöngy című műsorában többet is megtudhatnak róla.
Sonkás metélőhagymás sajtbomba dióba forgatva |
Köszönöm, drága Ani, hogy évek óta követed a blogomat és egyike vagy a még mindig rendszeresen kommentelő két olvasómnak. <3
VálaszTörlésKívánom, hogy a Jóisten hordozzon tenyerén Téged és családodat az új évben is, adjon egy minden jóval teli évet azokkal együtt, akiket szeretsz, és akik szeretnek!
Ölellek, Edith
Drága Edith! Nagyon szeretem a blogodat. Neked is áldott újévet kívánok.
VálaszTörlés