2022. február 16., szerda

Túrós palacsinta savóból

 

Ritkán veszek túrót, inkább elkészítem itthon házi tejből, amit a piacon szerzünk be. Joghurtot, tejfölt, indiai ecetes sajtot is magam gyártom, mert olcsóbb és jobb is, mint a bolti. Igaz, hogy a piacon is kapnék túrót, de van annak egy kis feeling-je, ahogy a felmelegített aludttej lóg a konyhaszekrény elemek között vagy máshol. Tejtermékek készítéséről itt olvashatnak. A túró készítésénél savó a melléktermék, amit meg lehet inni, vagy kalácsot, palacsintát lehet belőle sütni. Kalácsot még nem, de palacsintát már többször készítettem. Van is egy a blogon. Ez a mostani nem sokban különbözik, csak egy kis víz is került bele, hogy ne legyen annyira savanyú. 
Hozzávalók:
0,3 l savó
0,2 dl víz
20 dkg liszt
2 tojás
0,5 dl olaj
csipet só
Elkészítés:
A tojást és a savót elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet, az olajat és a sót, 10 percig állni hagyjuk, majd olajozott serpenyőben egy, másfél decinként szép pirosra sütjük. A szokásos módon töltjük lekvárral, Nutellával, túróval. Ki mit szokott még tenni bele? 

Túrókrém:
20 dkg túró
2 evőkanál tejföl
vaníliaaroma
(reszelt citromhéj)
(mazsola)
A mazsolát beáztatjuk egy kis savóba vagy vízbe, a hozzávalókat összekeverjük, és töltjük a palacsintákat.
Bibliás elmélkedés: 
Isten országába csak megtérés, újjászületés által lehet bejutni.  Vagyis ha megvallom a bűneimet, és életemet tudatosan Isten uralma alá rendelem. Ez által az ember beleszületik Isten családjába, lelki csecsemő lesz. Szüksége van táplálékra, hogy növekedjen a hitben. Olvasnia kell Isten Igéjét, a Bibliát, ezt nevezik hamisítatlan tejnek (1. Péter 2.2). Néha úgy érezzük, ha bolti tejet iszunk, hogy felvizezték, hígítják. Nem is lehet belőle jó túrót készíteni. Hígítják az evangéliumokat is. Vagy csak a kegyetlen, ítélkező Istenről hallunk manapság, vagy, és ez a gyakoribb, egy jóságos öregapóról, aki elnéző, aki elsimítja a stiklijeinket, akit nem kell nagyon komolyan venni: "Isten megbocsát, ez a dolga." Egyik sem igaz. Isten szerető, mennyei Atya, aki mindenkit vár a mennyországba, de a bejutás nem automatikus. Hit által lehetséges csak. "Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni, mert aki Isten elé járul, hinnie kell, hogy Ő létezik, és megjutalmazza azokat, akik Őt keresik." (Zsidókhoz írt levél 11.6)

4 megjegyzés:

  1. Egészen megkívántam a palacsintát finom lehet. Túrós vagy lekváros nálunk bármikor jöhet. Nálam már vízzel is készült palacsinta savóval is jó lehet!

    VálaszTörlés
  2. Igen, nagyon finom volt, köszi.

    VálaszTörlés
  3. Savóval még nem készítettem palacsintát, de biztos ad egy plusz ízt neki. Látszik rajta milyen finom. :)

    VálaszTörlés
  4. Igen, kicsit más, és tényleg finom. Próbáld ki, szerintem diétásabb is.

    VálaszTörlés