2022. február 21., hétfő

Sajtos hal sárgarépás kölessel


 Sajnos az elhatározást, hogy minden héten készítek halat, nem követte tett. A kezdeti jó elindulás után jött a lankadás, mert valójában csak ezt a fajta halat szeretem sütni, mert alig esik össze. Viszont ritkán megyünk a Tescoba, ahol kapni lehet. Másfajta fűszerezéssel megtalálható itt, itt, és itt.

Alaszkai tőkehallal állunk szemben. Ezt a fajtát érdemes keresni, ha jó ízű, tartalmas fogást szeretnének asztalra adni, mondjuk rá, hogy megfizethető áron. 800-900 ft között van a négy darab, és ketten jóllakunk vele. Persze nagyon drága, de a hal sajnos nem olcsó. 


Sóztam, borsoztam, megszórtam őrölt köménnyel, és egy kevés olajon megpirítottam, majd a végén bőven megszórtam reszelt sajttal. 
A köret már szerepelt a blogon, csak most kihagytam belőle a curryt, mert újabban nem bírja a gyomrom. Más is tapasztalja az idő előrehaladtával, hogy érzékennyé válik az emésztése egyes fűszerekre vagy élelmiszerre? 

Azért ideírom a receptet:

Hozzávalók:
2 szelet füstölt szalonna
olaj
2 dl köles
2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál négyféle borskeverék
1 mokkáskanál koriander
(1 mokkáskanál curry)
1 mokkáskanál reszelt gyömbér
1 evőkanál őrölt piros paprika
tk só
1 nagy sárgarépa
citromlé
Elkészítés: 
A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük a zsírját. Ezt nem használjuk fel. 
A koriandert, borsokat mozsárban összetörjük. A répát durvára reszeljük, és kevés olajon ezekkel a fűszerekkel együtt megpirítjuk. Elkeverjük benne a kockára vágott hagymákat, a curryt, a gyömbért, és tovább sütjük. Elzárjuk, és rászórjuk a paprikát, sót Beleöntjük a forró vízben többször megmosott kölest, felöntjük 3 dl forró vízzel. Időnként megkevergetve készre főzzük. 
Egy szép vers. Nagy szükségünk van a felejtésre is, igaz?

Füle Lajos: Feledni is
A megbocsátást régen ismerem,
de feledni is taníts, Istenem,
hogy mindazt, ami másra terhelő,
már soha többé ne hozzam elő.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki az ebédetek, a hal is, és a köles is. Finom lehetett.
    Mi mostanában átszoktunk a hekkre. Viszonylag olcsó és finom, nekünk ízlik. Sütőben szoktam megsütni, paprikás lisztbe beleforgatva. Pár hete fel is tettem a blogomra.


    VálaszTörlés
  2. Nekem az a bajom a hekkel, hogy nagyon összemegy. Legalább is az a fajta, amit itt kapok. Piacon veszek néha rántva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nem szokott összemenni, még vizet sem ereszt a kiolvasztásakor. nekünk nagyon finom. Akkor szoktuk venni, mikor akciós, egyszer a Pennyben, legutóbb a Sparban. 900 gramm 999 Ft volt, azt hiszem holnapig tart még az akció.

      Törlés
  3. Hát ez bizony sokkal olcsóbb. Holnap megnézem. Kösz az infot.

    VálaszTörlés