2022. február 8., kedd

Tyúkláb fánk

 

Ha a fánk alatt azt értjük, hogy ott áll az udvaron a cseresznyefánk, és...
akkor  ez nem fánk.  Továbbá, ha a fánk alatt azt értjük, hogy kerek és szalagos, ez akkor sem fánk. Na, jó hagyjuk a viccet. Anyukámmal gyakran sütöttük, és ő mindig fánknak hívta. Pedig nem is hasonlít a szalagosra, de a tyúklábra sem. 😊 Mégis így hívják, és egyes vidékeken nagyon népszerű. Persze a csöröge is fánk, de arra se hasonlít. Ez egy kis önérzetes, saját útját járó zsírban sült sütemény.

Olyan régóta nem ettem, hogy nem is emlékeztem az ízére, pedig nagyon finom, érdemes hozzálátni, mert nem is bonyolult. Kicsit figyelni kell a vágásnál, de hamar bele lehet jönni.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 tojás
2 evőkanál tejföl
csipet só
fél evőkanál xilit vagy cukor
fél dkg élesztő
Elkészítés:
A tojást és a tejfölt elkeverjük. A lisztbe morzsoljuk az élesztőt, és az összes hozzávalót összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk. Letakarjuk, és fél órát pihentetjük. Kisebb darabokra osztjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. 
8-10 cm-es csíkokat vágunk belőle.
Kicsit megsodorjuk őket, és a közepéig bevágjuk, majd 90 fokban elfordítjuk, és újra bevágjuk a szemközti oldalról, hogy középen egy lyuk legyen. Kihajtjuk. Kicsit még pihentetjük, aztán közepesen forró olajban kisütjük a fánkocskákat.
Porcukorral vagy lekvárral kínáljuk. 

További fánk receptek: https://korsocska.blogspot.com/2022/01/fankok-farsangra.html

Bibliás elmélkedés:
Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás?- szokták kérdezni azzal a sugallattal, hogy nem lehet tudni. Pedig a választ megtaláljuk a Bibliában. Amikor Isten megteremtette az élőlényeket, akkor a fejlettebbeket két neművé formálta, hogy utódokat hozzanak létre. Tehát a tyúk volt előbb. Sőt! A tyúk és a kakas. Az evolúció viszont azt tanítja, hogy a környezethez való alkalmazás hatására alakultak ki a fajok. Sajnos azonban a hiányzó láncszemeket még mindig nem találták meg. Vagyis azokat az élőlényeket, amelyek két fejlődési fok között vannak. Rengeteg ilyen maradványnak kellene lennie, de nincs. A tyúk állítólag a dinoszauruszokból fejlődött ki. Rendben, de hol vannak azok a maradványok, amelyek már nem egészen dínók, de még alig hasonlítanak a tyúkhoz? És a következő fejlődési fok? És a következő? Nincsenek sehol. 
Darwin fogalmazta meg az evolúciós elméletet, de utána éltek tudósok, akik rájöttek, hogy a faji jellegzetességeink a génekben vannak kódolva. Tehát környezeti tényezők befolyásolhatnak bizonyos lényegtelen jellegzetességeket, de a fajok fejlődésére nincsenek hatással. Dínónak dínó lesz az utóda, oroszlánnak oroszlán, embernek ember. 
A Bibliában ezt olvassuk Istenről: 
"Ami ugyanis nem látható belőle: az ő örök hatalma és istensége, az a világ teremtésétől fogva  alkotásainak értelmes vizsgálata révén meglátható." (Római levél 1.20)


4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ismét minden, a fánk és az elmélkedés...mindkettőből tanultam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök a visszajelzésnek. A fánk valóban finom.

      Törlés
  2. Nagyon ötletes, jól néznek ki, és persze finomak is lehetnek!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, Katalin, de nem saját ötlet. Jó ki uzsonna bármikor.

    VálaszTörlés