"Nem kell mindig rántott hús"-, írtam az előző bejegyzésben. Hozzáteszem: nem kell mindig hús. Különösen nyáron nem kívánjuk, bár a bab sem számít nyári eledelnek. Most mégis jól esett ez a kis pite vagy minek nevezzem. Más zöldségekből is készítettem már: lencséből, padlizsánból, karfiolból, cukkiniből. Sőt! Babból már tortát is sütöttem.
A babpite eredetileg chillis babnak indult, szintén hús nélkül, de olyan hamar szétfőtt a kuktában, hogy kénytelen voltam így felhasználni. Nagyon jól esett ezzel a kis káposzta salátával.
Hozzávalók:
25 dkg fehérbab
Hozzávalók:
25 dkg fehérbab
2 evőkanál reszelt zöldség
2 evőkanál lecsó
só, bors
egy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
6 evőkanál zabpehely
olaj
Elkészítés:
A babot megfőzzük, a hagymákat lereszeljük, és összekeverjük a zabpehely kivételével a többi anyaggal. Botmixerrel pépesítjük, majd a zabpehellyel is elkeverjük. Olajjal kikent kis méretű tepsibe simítjuk, a tetejét megkenjük olajjal, és 250 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. 10 perc múlva 200 fokra mérsékeljük a hőfokot.
A babhoz írt bibliás elmélkedést a babtortánál olvashatják.
..........CSAK ODA KÜLD ÁLDÁST ISTEN, AHOL EGYETÉRTÉS VAN
"Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek!
Olyan ez, mint mikor a drága olaj a fejről lecsordul a szakállra, Áron szakállára,
amely leér köntöse gallérjára.
Olyan, mint a Hermón harmatja, amely leszáll a Sion hegyére.
Csak oda küld az ÚR áldást és életet mindenkor." (133. Zsoltár 1-3)
Finom lehetett, mint a többi zöldséges pitéd is. Megnéztem azokat is, nagyon guszták! A salátával jó kis ebéd vagy vacsora lehetett 😊.
VálaszTörlésEbéd lett belőle, és nem hiányzott a hús.
VálaszTörlés