2023. szeptember 23., szombat

Zöldborsós marharagu

 

Már itt is vagyok egy új recepttel a saját játékomra, amiben természetesen nem veszek részt, de úgy gondoltam, hogy jó kedvcsináló lehet. 

Volt egy kis darab rostélyos a fagyasztóban. Ebből álmodtam meg ezt az ősziesnek mondott finom ételt. A zöldborsó ugyan nem kifejezetten őszi, de ha a másodvetésre gondolunk, amiből ilyenkor már szoktak szedni, akkor mégis illik ide. Különben meg van benne egy kis lecsó is, ami megmaradt a befőzésből.

Hozzávalók:
30 dkg marha rostélyos
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
só, bors
1 tálka lecsó
1 evőkanál reszelt zöldség
zöldborsó
3 babérlevél
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk, és megfonnyasztjuk egy kis olajon. Közben hozzáadjuk a fokhagymát is. A húst kis kockákra vágjuk, és fehéredésig pirítjuk a hagymákon. Hozzáöntünk két pohár vizet, kis sót, borsot, a babérleveleket, a lecsót, és kuktában 20 percig főzzük. Kukta híján addig, amíg megpuhul a hús. Utána beleöntjük a borsót, ami jelen esetben fagyasztott volt, de nem tudom, hogy mennyi, mert elfelejtettem megmérni. Jöhet a reszelt zöldség is, és addig főzzük, amíg a borsó is puha. Illene hozzá a krumpligombóc, a rizs, de most tészta a köret. 

Bibliás elmélkedés:
Kislány koromban a tél volt a kedvenc évszakom. Nem éppen megszokott dolog, mert a gyerekek inkább a nyarat szeretik, amikor lehet jókat pancsolni a szabadban. Én viszont a hóban szerettem hemperegni, nagy hócsatákat vívni, hóembert építeni, és várni a karácsonyt. Aztán a tavasz lett a kedvenc. Gyönyörködtem az éledő természetben, élveztem a madárcsicsergést, és teljesen fellelkesített a sok tavaszi virág. Ma is ezek a kedvenceim. Már nem is emlékszem, hogy mikor váltottam az őszre, de különleges örömöt jelent a bíborra váltó természet. Megjelennek a lampion virágok, a sütnivaló tök, és lassan minden elcsendesedik. Csak az a fránya reuma ne lenne! Itt fáj, ott fáj. Talán mégis inkább a nyár? Nem tudom eldönteni, de nem is nekem kell. Isten már jó régen úgy döntött, hogy váltakozni fognak az évszakok. Tavaszra nyár, majd az ősz és végül a tél. Mindegyiknek megvan a maga szépsége, és értelme is. Állítólag nem volt mindig így. Noé előtt a Földet vastag páraréteg vette körül, amely megszűrte a Nap káros sugarait, és egységes, párás légkört biztosított. Itt írok erről. Az özönvízzel megszűnt ez a páraréteg, a védelem is, ezért aztán az emberek a későbbiekben nem éltek évszázadokig, mint Noé idejében. Addig látták az unokáik unokáit is. Később csak a gyermekeiket, vagy esetleg a dédunokákat. 
Ősszel elcsendesedik a természet, mert Isten így határozott, de nem csak a növényeknek kell pihenni ilyenkor. Nekünk is szükségünk van olyan időszakokra, amikor lehetőséget keresünk arra, hogy elcsendesedjünk. 
Elcsendesedni. Szoktunk-e elcsendesedni? Tudunk-e magunkban lenni, elmélkedni az idő forgásán, imádkozni a barátokért, rokonokért, akár az ellenségeinkért is?
Néhány éve kezdődött, hogy hajnali 4-kor felébredtem. Forgolódtam az ágyban, kimentem, visszajöttem, vizet ittam, és nem értettem, miért nem tudok aludni. Végül is elővettem a Bibliámat, és elolvastam az aznapra kijelölt igerészeket. Nagy nehezen megértettem, hogy 
Isten ébreszt fel, mert velem akar lenni. 
A nap folyamán ugyanis gyakran elsodornak az események, pedig már felnőttek a gyerekek, nincs, aki megzavarná az áhítatomat. Mégsem tudok már úgy figyelni az igére, mint fiatalabb koromban. A terveim, mit főzzek stb elviszik a gondolataimat. Miután megértettem ezt, nagyon áldott időkké váltak a hajnali órák. 2 órát töltöttem Biblia olvasással, imádsággal, elmélkedéssel. Aztán megreggeliztem, és visszaaludtam 6 óra tájban. Gyakran ma is így van. ha mégis tovább alszom, akkor a nap folyamán keresek rá időt, de a nap nem múlhat el csendesség nélkül. 
Kedves Olvasó! Ön hogy van ezzel? Hallotta már Isten hangját az Igén, vagy istentiszteleten keresztül? Talán még senki nem mondta, hogy a Biblia nem holt betű, hanem cselekvő, isteni szöveg. A magyar nyelv kifejezően nem is Isten szaváról, hanem Isten Igéjéről beszél. Ige, ami 
"élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, mélyre hatol, az elme és a lélek...szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait."(Zsidókhoz írt levél 4.12.)
Jó, ha úgy olvassuk, mint Isten hozzánk írott levelét, amelyre egyébként választ vár. Döntést mellette, azt, hogy igazítsuk a cselekedeteinket az akarata szerint. 
"Higgy az Úr Jézus Krisztusban, és üdvözülsz" (mennybe jutsz). -hívja az övéit, mert Jézus kereszthalálával megváltott bennünket, és megnyitotta az utat a mennybe, ami a Vele való boldog közösséget jelent már itt a földön. 

6 megjegyzés:

 1. Én szeretek egyedül lenni, sosem félek magamtól😉😜, éppen ezért az autóban sem kapcsolok rádiót, csak száz esetből kétszer-háromszor. Istennel is szoktam ilyenkor beszélgetni, illetve ritkán, de néha kimondottan jólesik a Bibliát olvasni. Próbáltam rendszeresíteni, de még nem jött össze. Ellenben elég sok keresztyén személyiségfejlesztő könyvet szoktam beiktatni. Úgy tűnik, most ennek érzem szükségét; az idő múlása, a középkorúvá válás, hogy ki is vagyok én valójában, ezek foglalkoztatnak most engem. De vannak olyan ismerőseim, mint te is, akik nagyon jó és elgondolkodtató amolyan "napiigéket" osztanak meg, és azokat is nagyon szívesen olvasom.🙏🤗♥️

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Próbáld ki a Bibolka alkalmazást. Le lehet tölteni, és naponta hoz új bibliai részeket, az egyiket magyarázattal is. Nagyon jól tudja rendszerezni az áhítatot. Így biztosan nem marad így el.

   Törlés
 2. Guszta lett a ragud, szép hangulatos őszi totót készítettél. Zöldborsós én is teszek néha hasonló ételekbe, főleg a resztelt májba, finom bennük.
  Az őszt én is szeretem, de csak azokon a napokon, amikor nem kellemetlen az időjárás, hanem szép csendes, napos, és százféle színben pompázik a természet...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így vagyunk mind, szerintem. Nem szeretjük a ködös, párás napokat, csak azt, ha szépen süt a nap és minden gyönyörű.

   Törlés
 3. Nagyon guszta a ragud és finom lehetett! Az évszakok bármelyikét szeretem mert mindig úgy éreztem hogy mindegyiknek megvan a maga szépsége! Jó volt olvasni bibliás elmélkedésedet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így igaz. mindegyik évszaknak megvan a maga gyönyörű oldala, ér éppen ezt szeretjük. Örülök, hogy szívesen olvasod az elmélkedéseket is.

   Törlés