2021. július 22., csütörtök

Chia puding gyümölccsel

 

Kis egyszerű, de nagyszerű. A chia magot szuperélelmiszernek is tartják, mert rendkívül sok hasznos anyag van benne: fehérje, omega 3 és 6 zsírsavak, és rostok, de éppen ez utóbbi miatt csak korlátozott mennyiség, napi 15 g  az ajánlott fogyasztása. Nem is léptük túl. 
 Könnyű uzsonnánk volt. Nem teljesen diétás, mert tejjel készült, de legalább cukrot nem tettünk bele, csak édesítőt. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető. 

Hozzávalók:
3 evőkanál chia mag
1,25-1.5 dl tej
cukor vagy édesítő
gyümölcs

Elkészítés:
A chia magokat elkeverjük a tejben, édesítjük, és néhány órára hűtőbe tesszük. Hamar megkocsonyásodnak a szemek, és fogyasztható.

Bibliás elmélkedés:
A chia magot aztékzsályának nevezik, mert Mexikó és Guatemala egyes részein volt őshonos, ahol valamikor az aztékok éltek. Ez egy olyan népcsoport, melynek fejlett kultúrája, mezőgazdasága, de ijesztő vallási szokásai voltak. Egyik ilyen az emberáldozat, melyet valamelyik  istenség kiengesztelésére végeztek. A bibliai korban a  zsidókat körülvevő népek körében is élt ilyen szokás. Isten figyelmeztette őket, hogy ne vegyék át ezeket a szokásokat, mert neki erre nincs szüksége. Az 51. zsoltárban Dávid király fogalmazza meg, hogy töredelmes szívre, és bűnbánó lélekre van szükség. Hiába mutat be valaki áldozatot, ha a szíve büszkeséggel van tele. Az Újszövetség népe számára pedig Jézus Krisztus az áldozat a bűnökért, aki meghalt, és ezzel utat készített  nekünk a mennyben. "Eltöröltem álnokságaidat, mint felleget, és mint felhőt bűneidet.Térj énhozzám, mert megváltottalak!"-mondja.(Ézsaiás 44.22)


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, finom lehetett! Párszor én is készítettem már.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem sem az első, de annyira egyszerű, hogy nem is gondoltam előbb a megosztására, pedig van, akinek ez is segítség lehet.

      Törlés
  2. Milyen rég tervezem már...nálad is nagyon guszta! :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem a chia pudingot. Guszta lett! :)

    VálaszTörlés