2020. március 21., szombat

Zabkeksz meggylekvárral cukorbetegeknek (is)


 Kedves Olvasóim!
Zabkeksz sorozatunk legújabb kiadását láthatják. Külsőre alig tér el a többitől, mivel nincs elég fantáziám meg kekszkiszúróm, hogy sokat változtassak. Azért mindegyik más egy kicsit. Ebből kifelejtettem a darált diót, pedig odakészítettem a pultra. Eredetileg ez is teljesen diétásnak indult, de aztán a kamrában a kezembe akadt egy csokitélapó, és ebbéli örömömben gyorsan beletördeltem az olvadó étcsoki közé. A nemcsokis viszont cukorbetegeknek is ajánlható, mivel saját eltevésű diétás meggylekvár pihen a rétegek között. 
 Hozzávalók:
15 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
1 ek édesítő
reszelt narancshéj
5 dkg margarin
1 tojás
víz
...
diétás meggylekvár
csoki
Elkészítés:

A száraz anyagokat összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, összeállítjuk a tojással és annyi vízzel, hogy formázható legyen. Kézzel kis golyókat formázunk belőle, majd gumi nélküli sütipecséttel a boldog diós keksz mintájára korongokat nyomunk belőle, és pogácsaszaggatóval körbevágjuk. Így is eléggé rusztikus lesz, de hát kézműves keksz. Kb 30 db lesz belőle. Margarinozott tepsibe rakjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt megsütjük. Kettőt-kettőt összeragasztunk lekvárral, és leönthetjük csokival. 
További zabkekszes receptek.


Bibliás elmélkedés:
„Akkor egy előkelő ember megkérdezte tőle (Jézustól): Jó Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet? Jézus ezt válaszolta neki: Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó az egy Istenen kívül. A parancsolatokat tudod: »Ne paráználkodj, ne ölj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, tiszteld apádat és anyádat!« Ő pedig így szólt: Mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva. Amikor Jézus ezt hallotta, így szólt hozzá: Még egy fogyatkozásod van: add el minden vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben, azután jöjj, és kövess engem! Az pedig, mikor ezt meghallotta, nagyon elszomorodott, mert igen gazdag volt. Jézus ezt látva, így szólt: Milyen nehezen mennek be a gazdagok az Isten országába! Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni. Akik pedig ezt hallották, megkérdezték: Akkor ki üdvözülhet? Ő így felelt: Ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetséges.”

(Lk 18,18—27)

Most, hogy jó ideig nem mehetünk templomba, férjem minden nap ír egy rövid áhítatot a gyülekezet facebook oldalára. Gondoltam, most ezt osztom meg a kedves olvasókkal:
"Tegnap a temetésen arról beszéltem, hogy a halál közelségében előjönnek a kérdések, mi lesz az elhunyttal, mi lesz velem, aki itt maradtam? A következő időkben sokan néznek majd szembe a halállal, az elmúlással, és sokakban felmerülnek ezek a kérdések. Az üdvösség kérdése. Ahogyan felmerült az előkelő emberben, ahogyan felmerült azokban, akik … hallották Jézust.
Tegnap láttam az interneten, amint egy bergamói orvos beszélt arról, hogy a korábban ateisták most közösen imádkoznak. Amikor szembesül az ember tehetetlen voltával, amikor szembekerül Isten hatalmával, akkor nem tehet mást, mint letérdepel, és imádkozik. Az orvos, akinek el kell dönteni, két beteg közül ki kapja meg a lélegeztetőt, ki maradhat életben?
A mi hatalmas URunk azt mondja: „Könyörülök, akin könyörülök, és irgalmazok, akinek irgalmazok.” Ezért tehát nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené. (Róm 9,15 – 16)
Tehetünk mi mást, amikor azt mondja a mai igénk, Istennek lehetséges, akkor csak egy út áll előttünk, leborulni előtte, és rábízni magunkat, az ő irgalmára. Dávid jól tudja ezt, amikor így beszél: Inkább essünk az ÚR kezébe, mert nagy az ő irgalma. (2Sám 24,14)
Tehetünk mi mást, mint amit a lator tett, Jézus mellett a kereszten? Elismerte halálra méltó bűnös voltát, és az ártatlanul meghalt Isten Fia kegyelmébe ajánlotta magát.
Imádkozzunk mi is hasonlóképen. Ámen"

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ez a zabkeksz! Milyen finom lehet a házi meggylekvárral! :)Köszönöm a bibliai elmélkedést!

    VálaszTörlés
  2. Finom lehet a meggylekvárral és persze a csokival:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szeretjük a meggylekvárt. Finom is volt.

      Törlés
  3. Nagyon jót tett annak a keksznek az a kis csoki.. :-)
    Mi is már a második vasárnapi misét követjük a televízió képenyőjén át. Hálát adok ezért a lehetőségért is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, így azért nem olyan nehéz az önkéntes karantén sem.

      Törlés