2023. február 25., szombat

Meggyes habos. Kicsit diétás

 

Amikor anyukám még fiatal volt, mindig készített nekünk egy tepsi süteményt. Magának levágott egy csíkot, a többit meg elhozta a férjem. Nagyon nagy segítség volt, amikor még kicsik voltak a gyerekek. Anyósom is remekelt a konyhában. Ezért is nem vagyok egy nagy cukrász, mert nem voltam rákényszerítve. Emlékszem, amikor a férjem még csak udvarolt, de már a szülők is megismerkedtek, anyu egyszer rádöbbent, hogy Hűha, ezek lúdlábat is sütnek. Sőt! Rétest is! Ezt anyukám sose tanulta meg. Többnyire a jól bevált kelt tésztákat, tortákat készítette. Most, hogy férjem cukros, én is vigyázok, nem hiányoznak az édességek (dehogynem, csak nem lehet korlátlanul!), sőt egy tepsi sose fogy el. Már csak egy gyerek lakik velünk. Még a legidősebb lányunk él ebben a városban, de ők sem édesszájúak. Így aztán inkább diétás kekszeket, omlósakat sütök. Ezt a habost is már számtalan változatban elkészítettem. Itt az eredeti recept. Meggyes is van már, de azért most is változtattam egy kicsit az eredetihez képest.

Hozzávalók:
20 dkg zabpehelyliszt
10 dkg finomliszt
csipet só
10 dkg margarin
6 g reszelt narancshéj
1 tk 1:4 édesítő
1 tk sütőpor
1 tk útifűmaghéj+ 1 dl víz
joghurt
....
3 dl meggydzsem
6-7 tojásfehérje+ édesítő

Elkészítés: Az útifűmaghéjat beáztatjuk a vízbe. A száraz anyagokat habverővel összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Eldolgozzuk az útifűmaghéjjal, és annyi joghurttal, hogy jó, ruganyos tésztát kapjunk. Egy piteformába nyomkodjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Kb 20 perc. Rákenjük a dzsemet, majd a felvert habot, és vissza tesszük a sütőbe, amíg színt kap. Lejjebb is vehetjük a hőfokot egy kicsit. Egy fehérje kb 35 g, de nem tudom, mennyi volt, mert nem mértem.
természetesen meg lehet sütni csak finomliszttel, tejföllel, cukorral és egy tojással a maghéj helyett, de akkor nem lesz diétás.



Egy szép vers tavasz elején.
Túrmezei Erzsébet: Tárt kapukkal
Járjátok be a téli, zord szobákat!
Hozzatok illatot és életet!
Krisztusom, tekints rám tavasz-szemeddel!
Minden kapumat kitárom neked. 

2 megjegyzés: