2022. március 3., csütörtök

Vöröslencse leves


A vöröslencse nagyon egészséges, és másik előnye, hogy nagyon hamar megfő. Kenőkét már készítettem belőle, de levesre nem is gondoltam, amíg Jucinál nem kóstoltam. Nem kértem el a receptet, a magam elképzelése szerint készült. Kicsit keleties ízhatással.

Hozzávalók:
10 dkg vöröslencse
mokkáskanál koriander meg
mokkáskanál őrölt gyömbér
mokkáskanál római kömény
fél mokkáskanál feketebors
evőkanál darált paprika vagy kevés chili
kis répa
fél hagyma
gerezd fokhagyma
evőkanál reszelt zöldség
olívaolaj
Elkészítés:
A hagymákat apróra vágjuk, kis olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a megmosott lencsét. Együtt sütjük egy kicsit, majd a a többi hozzávalóval puhára főzzük. Só nem kell bele, mert a darált paprika sós. A répát karikára, majd ketté vágtam főzés előtt.

Bibliás elmélkedés: 
Tegnap óta visszhangzik bennem egy igevers. Arról olvastunk, hogy olyanná kell válnunk, mint a kisgyermekek. A napi igében olvastuk, hogy Jézus mondja: "Bizony mondom nektek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, és olyan lesz, mint ez a kisgyermek..."(Máté 18) Innen jutott eszembe Salamon templomszentelő imádsága, melyre Isten felelt. Ha katasztrófa történik, " de megalázza magát népem, amelyet rólam neveztek el, ha imádkoznak, keresnek engem és megtérnek gonosz utaikról, én is meghallgatom a mennyből, megbocsátom vétküket, és meggyógyítom országukat." Nem tudok szabadulni ezektől a gondolatoktól. Pedig Kárpát-alján komoly, hűséges, istenfélő nép lakik. Mégis nagyon nehéz az életük, most ez a háború is, a lehetetlen-jól-dönteni-helyzet: menjenek vagy maradjanak? Mi lesz az otthonukból, mire hazaérnek? Vagy hagyjanak ott mindent? Ha maradnak, a férfiakat besorozzák 18 és 60 között. Nem érzik magukénak ezt a háborút. Nekik sehogy se jó. Mégis felemelő olvasni ebben a lehetetlen helyzetben is azt, ahogyan Istenbe kapaszkodnak. Benne bíznak, tőle várják a megoldást, és nem azt mondják, hogy miért engedte meg. 
Mi sokkal könnyebb helyzetben vagyunk, mégis milyen sok az elégedetlen ember, pedig meg kellene látnunk, hogy milyen jó helyzetben vagyunk: van fedél a fejünk fölött, van elegendő ennivalónk, munkalehetőségünk. Köszönjük, Urunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése