Így kezdtem:
Hozzávalók:fél liter ibolyafej
1 biocitrom
2 alma
1 dzsemfix
1,5 evőkanál 1:4 édesítő
4 dl víz
Elkészítés:
A bodzalekvár mintájára készült. Először tehát leszedtem a szárakat és a szirmokat, aztán csak a szárakat. A citromot felkarikázzuk, és a vízzel és a virágokkal együtt egy éjszakára, de legalább 3-4 órára beáztatjuk, és hűtőbe tesszük. Utána kiszedegetjük a citromot, és 4-5 percig főzzük az ibolyás levet. Az almákat meghámozzuk, és finom reszelőn letoljuk. Az ibolyát leszűrjük, legjobb a krumplinyomó. Mivel az enyém nem nyomja át rendesen, az összepréselődött virágot többször felállítottam benne, és úgy még egy jó adag levet kinyomott belőle. A jobb alsó képen látható a folyadék.Visszatesszük a lábosba az almával együtt. összekeverjük a dzsemfixet és az édesítőt, és az utasításnak megfelelően járunk el. Természetesen cukorral is készülhet azoknak, akiknek nem kell diétázni. Leszedjük a habot, és üvegekbe töltjük a lekvárt. Néhány percre fejre állítjuk. A jobb alsó képen látható egy kis hab, ami szintén megkocsonyásodott, és egy kevés a dzsemből.
Kalácsra, zsemlére kenve fogyaszthatjuk, mint bármilyen más lekvárt vagy dzsemet. Még tettem hozzá egy kevés szirmot is a végén.
Szép hetet kívánok mindenkinek Isten áldásával!
Nagyon szép színe lett a lekvárodnak, az íze is biztos nagyon finom, különleges. Még soha nem csináltam ilyet és nem is kóstoltam, de ahogy ránézek, csak finomnak tudom elképzelni!
VálaszTörlésAz 58 dkg ibolya nem semmi volt!
Hú, teljesen elbizonytalanítottál, úgyhogy gyorsan kimentem a kertbe, leszedtem a még el nem nyílt virágokat. 30 virágfej 2 g. Átjavítottam fél literre, ez biztos pontos.
Törlés