2022. április 2., szombat

Ibolyaszörp

 

Mit csinál az ember lánya, ha egy óriási, legálisan szedhető ibolyamezőt talál? Nyilván elkezdi begyűjteni a csodás illatú virágokat, és elkezd gondolkodni azon, hogy mit is készítsen belőle. Vigyázat! Csak az illatos ibolyát szabad szedni, mert a másik védett. 
Eddig több receptben is szerepet kapott az ibolya a blogon, rózsából már készítettem szörpöt, most az ibolya is sorra került. Nagyon meglepődtem, amikor olvastam róla, hogy gyógynövényként is használják. A szörpje vagy forrázata enyhe hashajtó, hörghurut, köhögés vagy álmatlanság esetén hatásos lehet. Nem mindig alszom jól, lehet, hogy segít majd egy pohár ibolyaszörp lefekvés előtt?

Hozzávalók:
4 dkg szárított ibolya
20 dkg cukor
3 evőkanál frissen facsart citromlé a rostjaival együtt
6 dl víz



Elkészítés:
Mivel nem tudtam egyszerre leszedni a virágokat, mert dolgoztunk is, több, mint a fele megszáradt. Így sokkal több vizet kellett hozzáadni, mint például a rózsaszörpnél. Így is finom lett. ha friss virággal dolgozunk, akkor kevesebb víz kell. 
Egy lábasban kezdjük forralni a virágokat a vízzel, amíg megváltozik a színük. Kb 10 perc. Utána leszűrjük, jól kinyomkodjuk a levét. Zöld színű lesz! Hozzáadjuk a cukrot, citromlét, és még egyszer felfőzzük. A citromlétől mindjárt átváltozik a színe ilyen szép lilássá. Fantasztikus látvány, amint a zöld eltűnik, és lila lesz! Üvegbe szűrjük, és száraz dunsztba tesszük, ha nem használjuk fel azonnal. Kibontás után hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt hígítani kell. 
Bibliás elmélkedés:
A jeruzsálemi templom belső részében állt az illatáldozati oltár, amelyen áldozatként égették az előírt tömjénkeveréket. Kezdetben négy illatos anyagot égettek egyenlő arányban sóval elkeverve. Később bővült az anyagok köre. 
A felszálló füst azt jelképezte, ahogy imádságunk Isten elé kerül. A zsoltáros ezt így fogalmazta meg: 
"Jusson eléd imádságom,
mint illatáldozat,
imára emelt kezem,
mint esti áldozat." (141.zsoltár 2. vers)

Részlet Fekete Ágnes áhítatából újszövetségi gondolatokkal kiegészítve:
"A Jelenések könyvében olvashatjuk, hogy Isten trónjánál ott van huszonnégy vén, akiknek a kezében füstölő van, és ez a füst a szentek imádsága. Az ima füst. Nem nagyon látjuk, nem tudjuk pontosan hova tart, egyfajta titokzatosságban küldjük Istennek, de egészen biztos, hogy ahol füstölnek, ott előbb utóbb mindenki megérez valamit a környezetben. A fölfelé küldött áldozat itt lent érződik. Az ima valami sűrű kapcsolatban lét, Isten felé irányuló önátadás, ami jó illata a környezetünknek is."

5 megjegyzés:

  1. Csodás színe van a szörpnek! S az íze ibolyaillat-íz? Mifelénk még nem nyílik vadon az ibolya, de rengeteg szokott lenni. Kíváncsivá tettél, ha alkalom adódik rá, szedek egy próba erejéig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom megmondani, hogy milyen ízű, de kellemes. Érezni, hogy virág.

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, üdítő ízű, a színe is nagyon szép! És a fotók is csodásak lettek! 😊

    VálaszTörlés
  3. Csodás az a színváltozás, micsoda képek! :-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Gerdi, Katalin, Zsuzsa! Hát még ha látnátok, hogy lesz a zöld színből ilyen lila! Nem sikerült a video, mert későn kapcsoltam.

    VálaszTörlés