2022. március 20., vasárnap

Sajtos, tejfölös combfilé barna rizzsel


A méltán népszerű sajtos-tejfölös csirkemell kistestvére. Mostanában, ha húsról van szó, a combfilé a kedvenc. Leginkább rántva szeretnénk, de nincs olaj nélküli sütőnk, és már nem is akarok ilyesmire költeni, így más formában kóstolgatjuk. Legutóbb ez a finom sütőben sült csirkepecsenye lett belőle.
Hozzávalók:
4 csirkecombfilé
1 bögre barna rizs kb 2.5 dl
2-3 dl tejföl
só, bors
reszelt sajt (minél több, annál jobb 😊)

Elkészítés:
 A combokat besózzuk. A barna rizst egy fél órára beáztatjuk, alaposan megmossuk, és egy közepes, olajozott tepsibe szórjuk. Sózzuk, és ráfektetjük a húst. A tejfölt elkeverjük 3 dl vízzel és ráöntjük, majd megszórjuk a sajttal. Alufóliát fektetünk rá, de nem kell teljesen légmentesen, és 250 fokra előmelegített sütőben kezdjük sütni. Kb 10 perc múlva mérsékeljük a hőfokot. A barna rizs tovább fő, mint a fehér, ezért néha megnézzük, hogy nem kell-e pótolni a vizet. Amikor kezd puhulni, akkor levesszük a fóliát, és pirosra sütjük. Nagyon finom, és alig kell rá figyelni. Nagyon hálás, ha vendégeket fogadunk vagy kevés időnk van. 

Bibliás elmélkedés:
Ma van a Boldogság Világnapja. Egy dél-ázsiai ország, Bhután javasolta, hogy hozzanak létre egy ilyen rangsort, mert szerintük az emberek boldogsága fontosabb, mint a gdp, vagyis a nemzeti össztermék. Bár nincsenek az első helyek közelében, rendre észak-európai országok, 5 éve Finnország vezet, mégis fontos kezdeményezés, és sokat mond egy vezető hozzáállásáról. Magyarország az 51. helyen végzett, két helyet javított tavaly óta. A legboldogtalanabb európai ország Ukrajna volt tavaly, a háború még hátrább sorolhatta a világranglistán. 
Mit néznek a rangsor összeállítói? Azt, hogy saját bevallásuk szerint menyire boldogok, a szociális ellátást, várható élettartamot, korrupció mértékét, szabad döntéshozatalt.  https://www.visualcapitalist.com/mapped-global-happiness-levels-in-2022/
Meggyőződésem azonban, hogy valójában ezek a szempontok nem igazán határozzák meg az emberi boldogság mértékét, mert ez belülről fakad. Sokszor tapasztaljuk, hogy tehetős embereknek nincs nyugalmuk, mert szüntelenül azon tépelődnek, hogy hogyan segítsék elő, hogy legyen még egy kis pénzük. Rotschildtól kérdezték meg a legenda szerint, hogy szeretne-e még valamit elérni az életben, hiszen mindene megvan. "Még egy dollárt."-mondta. 
Még egy dollár! Ez keseríti meg sokak életét. Ahelyett, hogy megelégedne azzal, ami van, szüntelenül a másikat figyeli, akinek nagyobb, magasabb, erősebb, újabb valamije van. Ledönti a ház tetejét, mert a sógoré fél méterrel magasabb, és nem maradhat le. 
Jézus nem is veszi bele ezeket a szempontokat a boldogmondásoknál. Így szól a Máté evangéliumában:
3Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa. 4Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak. 5Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. 6Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek. 7Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek. 8Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent. 9Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek. 10Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa.

11Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. 12Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a prófétákat is, akik előttetek éltek.
Dávid király úgy fogalmaz, hogy azok a boldogok, akiknek Isten megbocsátotta a bűneit. Igen, és ezt lehet kérni is. Zsoltárok 32.1-6. (katt a kék linkre)
Már a Tízparancsolat is figyelmeztet arra, hogy ne irigykedjünk arra, ami a felebarátunké. Miért is? Azért, mert legyünk hálásak azért, amink van, és ne arra összpontosítsunk, amink nincs. Természetesen lehetnek terveink, imakéréseink, de mindezeket hálaadással vigyük Isten színe elé.
Végül néhány gondolat a netes folklórból: 


Egy levél:
Ha ma reggel egészségesen ébredtél, akkor áldottabb vagy, mint az az egymillió ember, aki nem éli túl ezt a hetet!

Ha sohasem élted át a háború borzalmát, a fogság magányát, a kínzás fájdalmát vagy az éhezés reménytelenségét…akkor boldogabb vagy, mint 500 millió ember a világon!

Ha templomba járhatsz anélkül, hogy ezért üldöznek, zaklatnak, letartóztatnak, megkínoznak, vagy kivégeznek, akkor áldottabb vagy, mint 3 millió ember a világon!

Ha van otthon ennivalód, több váltás ruhád, tető a fejed felett, és még ágyad is van, akkor gazdagabb vagy, mint az emberek 75%-a a világon!

Ha van bankszámlád, pénz a zsebedben, és több tányér étel közül választhatsz, ha otthon ebédelsz, akkor a világ leggazdagabb 8%-ának része vagy!

Ha a szüleid élnek, és még nem váltak el, akkor ritka szerencsés vagy, mert ez nagyon keveseknek adatik meg!

Ha elolvastad ezt a levelet, akkor kétszeresen is áldott vagy: egyrészt, mert valaki gondolt rád, amikor elküldte, másrészt, mert kétmilliárd ember a világon nem tud olvasni!

Takarékos ötletek

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet volt a körettel együtt sütni a húst, nagyon finom lehetett! Szépen tálaltad, nagyon guszta 😊.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen. Gyorsan, finomat kategória.

    VálaszTörlés