Sásdi Melinda új játékot indított, melyre örömmel neveztem. Lássunk világot a konyhában! - javasolja, és erdélyi ételeket vár. Piroskát készítettem nemrég, technikai okokból csak most teszem közzé. Még éppen elkészíthető.
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
4 közepes hagyma
3 zöldpaprika
2 erős paprika
3 gerezd fokhagyma
1/2 dl vörösbor
1/2 dl borecet
só
cukor
csipet kakukkfű
Elkészítés:
Az érett, de nem puha paradicsomokat mosás és törlés után rácsra téve megsütjük. Tepsit teszünk alá, hogy a lecsöpögő levet felfogjuk. Ha a paradicsom kezd felrepedezni, akkor mellétesszük a félbevágott paprikákat, a félbe vágott hagymákat. Figyelni kell, és ha valami már kész, akkor ki kell venni, nehogy megégjen.
Ha mind átsültek, akkor húsdarálón ledaráljuk az egészet. Felhígítjuk a borral, borecettel, ízesítjük sóval, cukorral, csipet kakukkfűvel, és az elkapart fokhagymával, és szitán áttörjük.
Kis üvegekbe rakjuk, lezárjuk, és 15-20 percig gőzöljük. Én tettem rá egy pici tartósítót is. Mustár vagy ketchup helyett adhatjuk.
A recept Pelle Józsefné Befőzés, házi tartósítás című könyvéből való.
Reményik Sándor erdélyi költő verse:
Ne ítélj! (részlet)
Istenem, add, hogy ne bíráljak:
Erényt, hibát és tévedést
Egy óriási összhangnak lássak -
A dolgok olyan bonyolultak
És végül mégis mindenek
Elhalkulnak, kisimulnak
És lábaidhoz együtt hullnak.
Mi olyan együgyűen ítélünk
S a dolgok olyan bonyolultak
Istenem, add, hogy mind halkabb legyek -
Versben, s mindennapi beszédben
Csak a szükségeset beszéljem.
De akkor szómnak súly legyen s erő
S mégis egyre inkább simogatás:
Ezer kardos szónál többet tevő.
S végül ne legyek más, mint szelíd igen vagy nem,
De egyre inkább csak igen.
Mindenre ámen és igen
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése