2018. október 23., kedd

Sült birsalma köret sült tarjához

 A birsalma jöhet minden féle formában. Szeretem a birsalmasajtot, a levest, a befőttet, a krémet, a birsalmás sütiket. Miért ne próbálnám ki magában sütve? 
Nem is gondoltam volna, hogy ennyire finom lesz. Egyáltalán nem hiányzik hozzá a cukor, nagyon kellemes savanykás íze van, a sütés kicsit édesítette is.
Hozzávalók a sülthöz:
egy szép darab csontos sertéstarja, jelen esetben bőrös malac
só, bors, majoranna
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A húst alaposan befűszerezzük előző este, de legalább 2 órával sütés előtt. A fokhagymát csíkokra vágjuk, és megtűzdeljük vele a húst (késsel lyukakat vágunk bele, és belenyomkodjuk). Egy tepsibe olajat öntünk, megfürdetjük benne a húst, mert szebben pirul így. A birsalmát nyolcfelé vágjuk, szintén megforgatjuk az olajban, a hús mellé halmozzuk, majd 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Amikor kezd sisteregni, akkor 150 fokra mérsékeljük a hőfokot, és szép lassan sütjük vagy 2 órán át. Közben a gyümölcsöt kivesszük, amikor már megpuhult. Általában az a szabály, hogy a húst annyi órán át kell sütni, ahány kg, de ez függ a hús korától, a hőfoktól, és más tényezőktől. Krumplipürét kínálhatunk hozzá. Legközelebb pedig kétszer annyi birsalmát sütünk, hogy jusson mindenkinek annyi, amennyit szeretne. :)


4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet volt ez a birsalma köret. Biztos finom volt, mert az alma is nagyon jó a sültekhez, hát még a birs :-)

    VálaszTörlés
  2. Igen, én is szeretem a gyümölcsös húsokat. Tudom, te is.

    VálaszTörlés
  3. De nagyon finom lehet, gyönyörű a sült hús is!

    VálaszTörlés