2022. április 12., kedd

Zöldhagymás koszorú zöldcsütörtökre. Maradékmentés

 

Valójában csak a zöldhagyma levelét használtam fel, mert mindig gondban vagyok, ha ki kell dobni valamit, amit esetleg fel is lehetne használni. Néha beledobom levesbe, de akkor is a tyúkok eszik meg. Még jó, hogy a szomszédba át tudom vinni. A szívem szakadna meg, ha a kukába kerülne a sok zöldséghéj és társai. Tudom, hogy a városlakóknak nincs más megoldás, de én mindig felhasználtam ezeket a dolgokat valahogy. Nagyon finomak lettek ezek a sütik, és szerintem jól is néznek ki. Pogácsának indult a sütés, de aztán meggondoltam magam. Így koszorú lett. Van már hasonló recept a blogon, de az édes sütemény. Ez a másik is

Ki hogyan használja fel a zöldhagyma, karfiol, karalábé levelét?

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (fele búza, fele tönköly)
2 dkg só
2 evőkanál zsír
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
1,5 tojás
2-3 dl aludttej és tejföl keveréke
-töltelék
2 csomag zöldhagyma levél (6-8 hagymáé)
zsír
-tetejére fél tojás

Elkészítés:
A leveleket apróra vágjuk, és egy kis zsíron megfonnyasztjuk. Kihűtjük. Az élesztőt egy kis cukros vízben felfuttatjuk. A robotgép üstjébe öntjük a liszteket, egy kis mélyedésbe a zsírt, a felvert tojást, az élesztőt, a tejfölt, és jól kidagasztjuk. Fél órát pihentetjük, majd átgyúrjuk, és egy cm vastag téglalappá kinyújtjuk. Megkenjük a levelekkel, kettéhajtjuk, 2-3 centiméteres csíkokat vágunk belőle, megcsavarjuk, koszorú alakra formázzuk, zsírozott tepsikbe helyezzük, tetejüket megkenjük fél felvert tojással. 170 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt kisütjük. Mivel egy nagy tepsiben sem férnek el, ezért légkeveréssel sütöttem a két tepsit. Hideg sütőbe tettem őket.Valószínűleg úgy is jó, hogy az elsőt hideg, nem légkeveréses sütőbe teszem, és amíg sül, a másik kel, és mehet utána. 



Bibliás elmélkedés:
Zöldcsütörtök vagy nagycsütörtök a húsvéti ünnepkör fontos napja. Ezen a napon Jézus széderestet tartott a tanítványaival az Egyiptomból való kivonulás emlékére. Ezen a napon szerezte az Úrvacsorát. Itt olvashatnak a református egyház szerinti gyakorlatról. Jézus megmosta a tanítványai lábát példát adva, hogy nekik is így kell tenniük. A lábmosás nem vált általános hagyománnyá még a katolikus egyházban sem, mert inkább  a szolgálatkészség, az odaadás szimbólumát jelenti. Mert 
Bővebben a kék szövegre kattintva.
Nem sikerült kiderítenem, hogy miért fogyasztottak zöld ételeket ezen a napon. Csalánt, spenótot, sóskát főztek, talán a jó termés reményében. Én nem gondolom, hogy ettől függne, de a hagyományt őrizni szép dolog, ezért ajánlom szeretettel ezt a koszorút. 
Áldott húsvéti készülődést kívánok. Esténként istentiszteletek, misék vannak a legtöbb helyen. Érdemes elmenni, vagy legalább meghallgatni, és a lelkünket táplálni Isten Szavával.
..................
Frissítés: Nagy György András újságíró így ír a zöldcsütörtökről:
Úgy tűnik több tényező esett egybe: latinul a nagycsütötök -egyik neve- "dies viridum", tehát a "zöldelők", azaz a feloldozottak, a már bűn nélküliek napja. (Utalás lehet Lukács 23 .31.-re: "Mert ha a zöldellő fával ezt teszik, mi történik a szárazzal") A német Gründonnerstagban megbújhat még a 'grinen' azaz 'sírni' ige is. Egyes terüketeken, így Galliában régen a Nagycsütörtök liturgikus színe a zöld volt (általában a fehér, innen, hogy más nyelveken Fehércsütörtöknek is mondják, az angolban viszont a lábmosást idézi az elnevezés). Az utolsó vacsora ételei, amúgy önmagukban is egy bonyolult szimbólumrendszer részei, amelyeket Jézus maga értelmez át. Illetve van egy nagyon gyakorlatias szempont, hogy a zöld étel az majd 100%-os valószínűséggel böjtös:-)) A terméshez annyit, hogy sok helyen ez volt a "könnyű munkaként végezhető" ültetés napja is - ugye gyakorlatban a jó időt ki kellett használni, illetve a kereszténység előtt a hitvilágban pl. a Demeter-Ceres típusok jelenítették meg a halált és feltámadást (Isten teremtés óta létező terve nem maradt rejtett)....

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek, és biztos finomak is. Nagyon jól néznek ki. Szép dolog őrizni a hagyományokat! A zöldcsütörtök tartása a mi családunkban kimaradt, legalábbis nem emlékszem rá gyerekkoromból sem. De hallani hallottam róla.
    Neked is további kellemes készülődést kívánok!
    A zöldhagyma szárát néha én is beleteszem levesbe, de a karfiol, karalábé levelét nem szoktam felhasználni. Viszont a kelkáposzta külső leveleiből szoktam eltenni, akár ke is fagyasztani, és azt húslevesbe teszem, de csak íznek.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen. Áldott ünnepeket.

    VálaszTörlés