2022. április 21., csütörtök

Tabbouleh böjtben, böjt után

 

Nem tudom, hogy hányan tartják manapság a húsmentes 40 napos böjtöt húsvét előtt azok közül, akik egyébként esznek húst. A nagypéntekit már biztosan sokkal többen. Húsvét után meg sokan, mint én is, nem kívánjuk a húsételeket egy darabig. Finom és különleges ajánlat ez a keleti ételféleség, melyhez a kuszkuszt már régóta lehet kapni, és jó kiegészítője a cukormentes diétának, mert lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, és egyébként finom is. Nagyon hamar elkészül, tehát a "gyorsan finomat" kategóriába is kiválóan beilleszthető. 

Hozzávalók kb 4 fő részére:
2 dl kuszkusz
1 vöröshagyma
2 evőkanál vágott petrezselyemzöld
fél kígyóuborka
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
só, bors
4 db grillcamember
Elkészítés:
A kuszkuszt egy tálban felöntjük kétszerese mennyiségű forró vízzel, és hagyjuk, amíg megduzzad, és felszívja a vizet. Közben apróra vágjuk a hagymát, uborkát, petrezselyemzöldet. Ha a kuszkusz kész, mindent összekeverünk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A grillsajtot teflonserpenyőben megpirítjuk, de csak addig, amíg a közepe még lágy maradt. Ha keletiesebbre akarjuk venni, akkor adhatunk hozzá gránátalmát is. 
Készülhet bulgurral is. Nincs nagy különbség köztük, mert mind a kettő durumbúzából készül, csak a kuszkusz 5 perc alatt elkészül, a bulgurt pedig áztatgatni, főzni kell. Azt csak nyeljük, ezt viszont harapjuk. Az arab világban menta, paradicsom, koriander vagy chili paprika is kerülhet bele. Én csak egy egyszerű változatot hoztam most. 
A Reformátusok Lapja nagypénteki ajánlata volt.
Bibliás elmélkedés:
150 éves török uralom után a keleti konyha ilyen népszerűsége népünk megbocsátásra való hajlamáról árulkodik. Persze sokat tett ezért a 450 éves Habsburg elnyomás is, mert elhomályosította az előző rendszer túlkapásait.
A 90-es évek bunda-útjai szintén hozzájárultak a kép nép barátságához. Mi is voltunk akkortájt anyukámmal egy buszos úton. Nagyon szép helyeken jártunk, a törökök kedvesek és segítőkészek voltak. Emlékszem egy krémlevesre, melynek sajnos nem jegyeztem meg a nevét, de annyira ízlett, hogy repetát is kértem. A szakács kijött a konyhából örömében. Valami barna csirkeleves volt. 
Idegenvezetőnk perfekt beszélt magyarul, de furcsa volt, hogy egész idő alatt morzsolgatta az imaláncát. A buszokon is mindenütt ott voltak ezek. Megtudtunk tőle egyet s mást az iszlám vallási szokásokról. Érdekesnek találtam, kicsit tiszteletet is keltett bennem, de nem lett vonzó. Amikor megtértünk, és kitekintettünk a többi vallás felé, akkor csodálkozva láttam, hogy a kereszténység az egyetlen, amely nem teszi függővé a mennybe jutást a cselekedeteinktől. "Nincs mentségünk, megtérés nélkül haragot gyűjtünk magunknak." (Róma 2.1-10)  A mai Bibliaolvasó kalauzunkban Benke György idézi az "egyszeri bibliaolvasót": "Ha ez igaz, elvesztünk!" Tovább olvasva viszont már ezt mondja: "Ha ez igaz, meg vagyunk mentve!"
A bűneinket ugyanis nem tudjuk ledolgozni, leimádkozni. Egyedül Krisztus kereszten szerzett érdeme nyitja meg a menny kapuját hit által. Milyen jó, hogy így van. 
"Kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van, Isten ajándéka ez. Nem cselekedetekből, hogy senki se dicsekedjék."(Efezusiakhoz írt levél 2.8)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes recept, finom lehet. Én idén a kenyérről pékáruról mondtam le a böjtben és természetesen húsmentes péntekkel. Ez nekem sokkal nagyobb áldozat, mint a húsról való lemondás, nem vagyok egy nagy húsevő...

    VálaszTörlés
  2. Czy chcesz dołączyć do Illuminati? Klub Bogatych i Sławnych; najstarsza i największa na świecie wspólnota składająca się z ponad 3 milionów członków. Jesteśmy jedną Rodziną pod jednym ojcem, który jest Najwyższą Istotą. W Illuminati wierzymy, że urodziliśmy się w raju i żaden członek nie powinien walczyć na tym świecie. Dlatego wszyscy nasi nowi członkowie otrzymują nagrody pieniężne, gdy dołączą, aby ulepszyć swój styl życia, dołącz do nas już dziś, zdobądź 1 000 000,00 $. zainteresowani widzowie powinni wysłać wiadomość DM/WhatsApp: +4915219341024, e-mail: Org.illuminati.kingdom.hall@gmail.com, aby uzyskać więcej informacji o tym, jak zmienić swoje życie na dobre🔯

    VálaszTörlés