2021. március 7., vasárnap

Bulgur felfújt. Kicsit diétás

 

Már régóta készülök erre. Több helyen láttam a bulgur édes felhasználását. Hamarabb megfő, mint a rizs, lassabban felszívódik belőle a szénhidrát, ezért diétában jobb választás, csak drágább, mint a rizs. Valóban hamar kész lett, és mindenkinek nagyon ízlett, ezért biztos, hogy lesz ismétlés. A bulgur valójában tört búza. A közel-keleti és a török konyha kedvelt körete. 

Hozzávalók:
25 dkg bulgur
6 dl 1.5%-os tej
1 teáskanál 1:4 édesítő
1 mokkáskanál vaníliaaroma
reszelt citromhéj
1 csipet só
5 tojás
3 dkg 1:4 édesítő
5 dkg margarin
Elkészítés:
Én házi tejet használtam, és feleztem vízzel, hogy kevesebb tejcukrot tartalmazzon a süti. Először feltettem a bulgurt főni 3 dl vízzel és egy teáskanál édesítővel, sóval, majd fokozatosan öntöttem hozzá 3 dl házi tejet (=6 dl 1.5%-os) tejet, végül lefedtem, és hagytam megduzzadni a szemeket. Amikor már langyos volt, belekevertem a margarint, és a tojássárgáját. Végül felvertem a habot 3 dkg édesítővel, és óvatosan beleforgattam. Közben előmelegítettem a sütőt 160 fokra, a tésztát egy margarinozott kerámia tepsibe simítottam, és megsütöttem. Akkor jó, amikor szép piros foltok vannak rajta. Tűpróba!
Csokiöntettel, lekvárral kínálhatjuk, az egészségesek kaphatják cukros öntettel is. A képen eperöntetet kapott.



Legutóbb itt láttam egy bulgurkoch receptet.
Bibliás elmélkedés:
Egy Isten van. Ez egészen bizonyos. Miért van akkor ennyi vallás? Ráadásul időnként Istenre hivatkozva ölik egymást. Nemcsak a más vallásúakat, hanem a sajátjukat is. Ez a tény sokakat elriaszt a hittől, mert azt gondolják, hogy ha lenne Isten, akkor nem engedné a vérontást. Megértem őket. Én is gondolkodtam így. Azt még elfogadtam, hogy Isten teremtette a világot, mert olyan sokszínű, hogy kizártam az evolúciót, de azt, hogy még törődik velünk, nem tudtam elfogadni. Aztán egy magánéleti válságban találtam rá, illetve keresett meg engem. Megláttam, hogy szeret, törődik velem, csak én nem törődtem eddig vele, jártam a saját utamat, persze, hogy nem találkoztam vele. Sok idő eltelt, amíg élő kapcsolatom lett az Istennel. Meg kellett látnom, hogy bűnös vagyok, engedetlen, és hozzá kellett fordulnom bűnbocsánatért, örök életért. Mára elmondhatom, hogy folyamatosan tapasztalom a jelenlétét és a segítségét. 
Isten tenyerén

Na, de miért van ennyi vallás? A pontos választ természetesen nem tudom, de azt igen, hogy ez azt bizonyítja, hogy VAN, az emberek keresik Őt, de sokszor nem jól. Az 1930-as években egy Döbrőssy Lajos nevű magyar misszionárius evangelizált a törökök között. Ez a nép muszlim vallású, de a magyarokat testvérnek tartották, és nagy szeretettel fogadták őt. Meg is hallgatták a Jézusról szóló mondani valóját, de többnyire csak egy "DE kár!"- felkiáltás szakadt ki belőlük. Gondolkodásuk sokkal realistább volt, Istent imádták ugyan, nagyon is komolyan vették a vallásukat, de az a lelki tartalom, ami a Bibliából árad, idegen volt a számukra. Nem tudták elfogadni a kegyelmes Istent, jó cselekedetekért gondolták a mennybe jutást. Pedig a Biblia világosan fogalmaz: 
"Kegyelemből van üdvösségetek, a hit által, és ez nem tőletek van, Isten ajándéka ez, nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjen."
(Efezusiakhoz írt levél 2.8) Krisztus halt meg helyettünk, elszenvedve bűneink büntetését a kereszten. Erre emlékezünk húsvétkor.
Döbrőssy hamarosan haza is jött, majdnem sikertelen volt a misszió. Az integrációra gondolva intő figyelmeztetés lehet ez nekünk ma, Európában. 
A bulgur viszont finom, és sokféleképpen lehet elkészíteni. Sós változat: Kovászos töltött káposztában.

5 megjegyzés:

  1. Finom lehetett, nagyon guszta az öntettel. Néha én is csinálok belőle édes változatot, a tejberizs és a gyümölcsrizs mintájáta, úgy is finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most, hogy írod, talán láttam is nálad tejbe bulgurt.

      Törlés
  2. A rizskoch nagy kedvenc nálunk, szívesen teszek egy kísérletet ezzel a változattal is.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, köszönöm hogy belinkelted nálam a receptedet! Legközelebb én is megsütöm bulgurral.... csak a mazsola hiányzik nekem belőle, de kénytelen leszek kihagyni, mert az tilos számomra.

    VálaszTörlés